Baklažánová bharta fotorecept

methi - fotkamethi, 6. septembra 2013
Baklažánová bharta (fotorecept)
Foto: methi

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
 hrsť (alebo mrazený)
3/4 ČL
1/2 ČL
1/3 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Jednoduchší spôsob, ak sa vám nechce upratovať sporák: Baklažán viackrát pichneme vidličkou po celom obvode. Potrieme ho olejom a uložíme do pekáčika (ktorý si môžete vystlať alobalo, baklažán počas pečenia pustí šťavu a tá môže horieť na pekáči). Rúru si predohrejeme na 180 - 200st. a pečieme ho 35 - 40 minút.

  2. 2

    Klasický indický spôsob (a tento odporúčam, aby jedlo voňalo a chutilo ako má!): Baklažán popicháme po celom obvode vidličkou. Na horák dáme mriežku (ja používam mriežku, na ktorú odkladám horúce hrnce). Baklažán na mriežku položíme. Zapneme oheň a baklažán na miernom plameni opekáme. Počas opekania ho obraciame, aby sa opiekol rovnomerne zo všetkých strán. Takto pečený baklažán začne rozvoniavať ako údený (a bude tak aj chutiť). Šupka musí poriadne stmavnúť a zošúveriť sa. Vo vnútri musí byť mäkký, nie surový.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečený baklažán dáme na tanier a narežeme ho pozdĺžne. Pri stopke ho narežeme vodorovne, čiže vznikne rez v tvare kríža. Šupku otvoríme ako knihu. Dužinu lyžicou vydlabeme a dáme do taniera, kde ju vidličkou roztlačíme trocha.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z baklažána vám zostane len toto ako odpad.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo woku si zohrejeme ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju dohnedkava.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom pridáme kurkumu, čili korenie a garam masala a premiešame.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a opekáme na miernom ohni, kým paradajka nezmäkne.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme hrach a roztlačený baklažán, osolíme. Opekáme asi 5-7 minút na slabom ohni, miešame občas.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame s plackami Čapati.

    Baklažánová bharta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

amelie
bezkonkurenčné:-) baklažán milujem na všetky možné spôsoby, indická kuchyňa ma už dávno očarila, trochu ma odrádza pracnosť a nedostatok potrebných korenín, hoci sa to už veľmi zlepšilo, aspoň v BA. Methi, patrím k ľuďom, ktorí nemajú radi vôňu čerstvého koriandru, dá sa použiť petržlen? Asi je to barbarský nápad...
tiginko
ja tiež takéto môžem. čo sa mňa týka, mne sa väčšina receptov zdá práveže málo prácna, omnoho menej, ako naše klasiky. Už som sa zabezpečila v špecializovaných predajniach základnými koreninami - mne sa páči, že Miška nás tu nezahlcuje stále novými, ale pekne používa tie, na ktoré si nás naučila :-), zázvor mávam doma bežne, cesnak, cibuľa je samozrejmosť. A keď niečo chýba, nevadí, dobré je to aj bez toho, len nie autentické. A priznám sa koriandrovú vňať teda nemusí nikto u nás, bežne nahrádzam petržlenovou.
methi
@amelie ked chces, daj petrzlenovu alebo zelenu cast jarnych cibuliek. Ale koriandrova vnat je jednoducho taky zaklad :) No nenutim ta, urob si ako ti chuti. @tiginko mas pravdu. Nie je to pracne. Zda sa to, pretoze clovek vidi dlhy zoznam koreni a surovin a hned ho to zabrzdi. Dalo by sa to rozpisat aj na dlhsie, ale tak zakladne korenie mas v zmesi garam masala a ak si ju vyrobis doma, mozes si namiesat viac druhov, dozicky oznacit a potom pouzit podla toho do receptu, coho obsahuje viac a co recept pyta. Zalezi na kazdom ako si zvykne, co mu vyhovuje, ci si bude pri kazdom jedle vyrabat novu zmes koreni alebo ho uspokoji rovnaka. Kazdy musi vediet na co ma cas a chut :)
alali
vyborne. prave si mi pripomenula, ze mi v pivnici dozivaju baklazany od mamy a je najvyssi cas s nimi nieco spravit. a uz mam aj recept na ne :o)
roth100
možem sa opýtať čo je ghí a čím to možem nahradiť, ak to nemám ?? ďakujem :-)
methi
Mozes pouzit miesto ghi obycajne maslo (nie margarin) alebo olej.
evusik
tak ja pečiem baklažán jedine v rúre.... varím totiž na elektrike, plyn nemáme, jedine, že by som si založila na balkóne ohníček :-) ale takto (podobne) pripravený baklažán si robievam....
izabella929
@methi...neviem sa dosť vynačudovať spôsobu zhotovovania tvojich jedál..všetko robíš tak jednoducho a výsledok je vždy krásny a nepochybne aj chutný..)
xanadu1955
baklažán milujem na každý spôsob a milujem aj Tvoje recepty a tento tiež vypadá úžasne už sa teším keď ho vyskúšam ďakujem za recept
marianne
kedykolvek aj o polnoci,taketo si dam...KK v najblizsej dobe spravim
marikafil
aj my máme radi baklažán, akurát to opekanie na elektrike nezvládnem, takže upečiem v rúre. a koreniny som si už tiež zabezpečila, takže Miškine recepty varím pravidelne a ozaj nám chutia:-)
moniqe
milujem túto kuchyňu! veľká vďaka za recepty, Methi:-) som rada, že som sem zavítala
tinca
@methi hneď som vedela,že rcp je od teba výborné jedlo a exkluzívne foto 5*:)
babav
Jednoduche , krasne prezentovane , chutne , zdrave jedlo.......5*
mijaita
@Kucharka podle receptu @Methi varim rada a docela i casto. Tohle jidlo uz jsem take delala, ale diky tobe zopakuju pri nejblizsi prilezitosti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia