Syrové fondue

motylikkoto - bez fotkymotylikkoto, 26. januára 2010
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 strúčik
1 ks
4 lyžičky
6 lyžíc
1 ks




Postup

  1. 1

    Zo syra odkrojíme okraje a nakrájame ich na väčšie kúsky. Tie potom rozdrtíme alebo jemne pomelieme. Všetky druhy tvrdého syra sa lepšie strúhajú, ak sú vychladené.

  2. 2

    Nádobu na fondue vytrieme strúčikom cesnaku. Citrónovou šťavu doplníme vodou na 2,5 dl a nalejeme ju do nádoby, postavíme na sporák a na miernom ohni zahrievame. Postupne pridáme všetok syr a necháme ho za stáleho miešania na miernom ohni rozpustiť. V mlieku rozmiešame škrobovú múčku a vmiešame ju do syrovej omáčky. Syrovú omáčku ďalej zahrievame a necháme ju, za stáleho miešania, prejsť varom. Syrová omáčka je hotová, ak na vytiahnutej vareške zanechá tenký film. Omáčku okoreníme a pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Môžeme pridať aj ďalší prelisovaný strúčik cesnaku. biely chlieb pokrájame na plátky a tie prekrojíme na veľkosť asi 3 x 3 cm, položíme na ne kúsok šunky a upravíme na taniere.

  3. 3

    Kúsky chleba so šunkou sa potom napichujú špeciálnou vidličkou a namáčajú v omáčke.

Diskusia k receptu

sovka62
Už sa mi zbiehajú slinky. Fondue mám veľmi rada.
renfri
keby tento recept videl nejaky svajciar tak neviem neviem, fondue sa zásadne pripravuje zo sucheho bielho vina a dvoch druhov syra a to Gruyere a Emmenthaler
bozulka
Mila Renfri,to je uplne vporiadku, ved nezijeme vo Svajciarsku a tam sa tiez nerobi len jeden druh fondue,ale vela druhou.Ja tiez robim rozne druhy-je pravda,ze zaklad tvori biele suche vino a nadobu potieram cesnakom ,pokial robim syrove a nechystam pre navstevu,tak tiez robim "co dom dal"Dolezite je aby sme sa podelili so svojimi receptami,napadmi aj ked pre niekoho to bude neprijatelne,ale to predsa nevadi.Myslim,ze napady a diskuzie o jedle-to bol aj zamer VARECHY alebo sa mylim?
renfri
bozulka, je mi luto ak ti koment vyznel ako kritika, ja mam len rad ked sa veci oznacuje pravym menom a tomu receptu by som nedala nazov syrove fondue ale skor syrova omacka
bozulka
refri,ja som to nebrala ako Tvoju kritiku,ale iba ako Tvoj nazor a ja som reagovala mojim nazorom.Dufam,ze to tak beru vsetci ak sa k niecomu vyjadrujem.
58vlasta
Viac ľudí, viac názorov. Čo človek, to iný recept, každý si pomôže, ako môže a veru niekedy len preletí myšlienka v hlave a už sa pracuje na tom. A potom si prispôsobí naozaj, ,,co dům dal". Veď by som chcela vidieť, aby človek stále držal v chladničke niekoľko druhov syra???...A ako pozerám, zasa tu máme ,,renfri":,,ja mám rád! a tomuto receptu by som ,,nedala!" Tak muž či žena???
pravemeno
pre renfri, aby sme nazyvali veci pravymi menami:
Každá oblast ve Švýcarsku má své tradiční fondue.

Fribourg Používají sýry gruyere se vacherin fondue. Víno a griotka se přidává, jestliže sýr není úplně zralý. Když se nepoužívá víno, hosté namáčí chléb ve slivovici a pak do sýrové omáčky.

Ženeva: Zde používají tři sýry, gruyere, emmental a walliser bergkase.

Glarus: Tady je základ fondue jíška z másla, mouky a mléka, potom se přidávají sýru gruyere a schabzieger.

Východní Švýcarsko: K sýrům appenzeller a vacherin fondue se přídává suchým jablečným moštem.

Neuchatel Kombinují dvě třetiny gruyere a jednu třetinu ementalu s vínem Neuchatel.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia