Domáci jogurt - veľmi hustý

havino - fotkahavino, 22. augusta 2013
Domáci jogurt - veľmi hustý
Foto: havino

Máte radi husté jogurty? Potrebujete grécky jogurt na zákusky, dipy, zaziky? Ponúkam sa inšpirovať. Výsledok vás nesklame.

Suroviny

2 Litre
2 kelímok na výrobu domáceho jogurtu




Postup

  1. 1

    Ako prvé si urobíme jogurt z 2 L mlieka. Nebudem pridávať svoj postup prípravy jogurtu, každý má osvedčený svoj postup, ale ja sa plne stotožňujem s receptom od @babkamt, http://varecha.pravda.sk/recepty/moj-prvy-domaci-jogurt-fotorecept/39998-recept.html, robím ho presne tak isto. Hustnutie jogurtu v rúre sa mi osvedčil na základe stabilnej teploty, či už v zime, alebo v lete.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 1
  2. 2

    Jeden pohár hotového jogurtu odložíme do chladničky, druhý pohár dáme odtiecť na noc tiež do chladničky, spôsobom, väčšia misa, sitko, gáza. Tí, čo odtečený jogurt poznajú, robia, vedia, že nám zostane takáto tuhá, pevná hmota jogurtu. Odtečený je výborný na nátierky, zákusky, ja som chcela do pohárov síce hustý, ale lahodný jogurt.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 2
  3. 3

    Do odtečeného jogurtu primiešame odložený hotový jogurt a namiešame si konzistenciu podľa vlastnej potreby a využitia.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 3
  4. 4

    Ako som mala možnosť zakúpiť, ochutnať grécky jogurt, podotýkam ten u nás z obchodu, nie pravý v Grécku, tento sa mu určite vyrovná. V hotovom domácom jogurte lyžička nepostojí a mne išlo o to, aby bol extra hustý. Možno si poviete, načo toľko roboty okolo toho, stačí obyčajný jogurt, ale výsledok napr. aj v takýchto pohároch, ako chuťovka raz za čas, stojí za to. Využitie, zdravšej verzie miesto pochúťkovej smotany, je zaručený.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 4
  5. 5

    Srvátku používam do cesta pri pečení chleba, bagiet. Nič extra, nič výnimočné, nápad za groš, ale pochúťka to je. Proste, riadne hustý a domáci jogurt, v ktorom stojí aj lyžička. Dobrú chuť, ak sa vám zapáči.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
len kde zobrat to mlieko? automaty u nas zrusili :-(
jerica
Výbornéé, pritom nič zložité, len treba chcieť :-)
určite KK aj "takových pjet" *****
havino
dievčence vdaka, @afataga , ved toto, vo Vrútkach tiež zrušený, v MT pri hypertescu ešte je, v ZA už nie je pri hypertescu? @jerica , aj to je, tak nabrať dobre na prst, nič nepadne, hustota zaručená a rovno do pusy:-)
daguska
Vynikajuce,jogurt je vec uzasna a cim hustejsi, tym lepsie.
havino
@daguska , dakujem, nedá mi napísať, z akého dôvodu tento hustý jogurt u nás doma vznikol, prečo tá robota okolo toho. keby nebolo jedného 10 mesačného dievčatka Pavlínky, robím svoj klasický jogurt a klasickú odtečenú nátierku, hotovo. Nedávno boli s ňou v Grécku, tam jej chutil, ich hustý, pravý. Prišli k nám a som spomenula, že robím jogurt doma, jej maminka začala tiež, Pavlínke chutil, ale nebol to taký, aký bol v Grécku. A tu na vareche @2010 spomenul, že grécky nie je nič iné, ako odtečený a vdaka @evusik som sa ho naučila aj ja, (aj som ju mala spomenutú v recepte, žiaľ, musela som celý recept prepracovať), kedže ten je až moc hustý na také detské malé ústočka, napadlo ma, ved ja jej ho zmiešam, rozriedim s hotovým jogurtom a bude. No a toto je to pravé orechové, pre malú Pavlínku. Má zdravý, hustý, bez Ečiek a stužovačov jogurt, ako sa patrí. Lenže zachutil aj tým mojim už viac ročným, že aj oni takú chcú. Nuž, raz za čas veru urobím, nie je s tým ani robota, ani náročné na čas, ani na peniaze, stačí len chcieť.
1x radost
irenaw
tento má 5* bez debaty, mám ho v chladničke pravidelne, míňam kvantá na slano aj na sladko :-)
irenaw
s citrónom a medom... hrče za ušami ;-)
afataga
ja do tesca nechodim, tak veru neviem, mozno tam je, ale o dvoch co viem ze boli, tie uz nie su
marianne
ja tam chodim na stare francuzske komedie,pani tam ma skvely vyber:-)
sovka62
Robím jogurt v jogurtovači, lyžička v ňom stojí bez problémov, ale toto vyskúšam, najprv v malom, z dvoch pohárikov. Som zvedavá, ako bude chutiť. Najlepší jogurt som jedla v Turecku, na bufetových stoloch mohlo byť čokoľvek, ja som si na raňajky vždy vyberala trochu uhoriek, trochu rajčín, štipku kôpru, jogurt a chlieb pide. Tak som zvedavá na porovnanie.
evusik
veru u nás je tiež skoro stále v chladničke, aj teraz mám za misku stečeného, keď mám chuť na pomazánku alebo sladké vždy je po ruke... ja ho zmiešavam s kyslou smotanou, ale úžasný dezert vznikne zmiešaním so šľahačkou... narobila si mi chute... dezert presne na toto letné obdobie.... a tie fotky!! nádhera :-)
a ak nemám práve domáci jogurt tak robím takýto stečený zo Selského jogurtu a je výborný...
elysa
skvelá inšpirácia, zo stečeným jogurtom v zákuskoch mám výborné skúsenosti...
izabella929
Tvoj jogurtík vyzerá prekrásne a ten pohár je mňam...) krásne,nádherné chutné.-))
havino
@evusik , robila som aj ja so šľahačkou, dala som zatiaľ len medzi BB keks, je to dobrá vec, ten odtečený jogurt, tebe zaň odo mňa vdaka patrí, tomu drobcovi som vyslovene chcela domáce dať bez kupených prídavkov
@elysa dakujem
@sovka , vyskúšaj, daj vedieť, budem rada, či tak, alebo onak, úprimne. Ja som tento svojim nemala dať opáčiť, lebo jogurt z fľaše sa im už riedky zdá. Doteraz robím jogurt z 2 , 3, litrov a teraz ma už automat zablokuje, viac, ako 5 litrov sa nedá zobrať. Smejem sa, raz za čas im robím pochúťku do pohárikov, čo pre nich neurobím s láskou.
ywett
veľmi pekný recept a som rada, že si ho pridala, vďaka :) A fotky sú nádherné, len tak ďalej! U nás máme automat na mlieko, takže super :)
leomax
@havino , skvele! Jogurt si tiež sem tam vyrábam sám. Občas ho nechám odtiecť na noc do chladničky a výsledok je, že hmota, ktorá zostane po odtečení sa vyrovná lučine. To sa už dá rôzne dochucovať na sladko, alebo slano. Máš 5*.
havino
@ywka , vdaka za pochvalu a ked už ty pochváliš fotky, to je čo povedať, budem sa snažiť naďalej a ver,že sa tebou inšpirujem, aj ked talent, ako ty nie som
@leomax , dakujem ti, mala som veľké pochybnosti to tu dať, len som si povedala, súdiac podľa seba, robím jogurty ako na páse, no len ked je hotový konzumuje sa taký, aký je, ked nechám odtiecť, tak je na nátierku, alebo na zákusok, odtečeným sa sa šetrilo na iné použitie, jesť samotný odtečený som im nedávala, moc hustý je, nuž ale s pridaním zostalého jogurtu je to lahodná rýchlovka, zážitok z hustého jogurtu, ktorý sa neje každý deň, ktorá nahradí aj zákusok s pridaním ovocia, medu a iného podľa každého chuti
hannah22
robievam a teraz v lete s čerstvým ovocím ako náhradu dezertu s medom, banánom a podobne...mňam....tu som sa to naučila.... :))
havino
@sladkacokoladka , @hannah22 vdaka za komentáre, no ja som veru donedávna všetko robila zvlášť, bud jogurt, alebo len odtečený na nátierku, až tod ma osvietilo im takýto hustý namiešať, lebo na nátierku, mi až moc husté prišlo a skôr som ju do zákuskov uprednostnila a už dnes zas odteká, lebo hustý jogurt chcú mládenci a chodia na mlieko, ako na klavír aspoň za mňa
ywett
si milá, ďakujem :)...však som ti spomínala ako som ja začínala fotiť a učíme sa po celý život :) Tak nech sa ti dobre darí! ;-)
tetrisss
Si zbytocne skromna, nahodou, to je prima napad, ja robim jogurt z litra mlieka aj trochu, vyjdu mi tri flasky od majonezy a tak som jeden dala odtiect a pomiesala so zvyskom a konecne je ten jogurt husty. Inak mi ta kremovitost chybala, ja viem, ze do kupovaneho idu nejake zahustovadla, to nechcem, ale takto je to dostatocne. Dakujem z inspiraciu, ani nevies, ako si ma potesila :)
havino
@tetrisss , ja ti zo srdca dakujem, pochopila si moju inšpiráciu, naozaj vdaka ti. Presne len a len o to mi išlo, že ja osobne, naozaj súdiac podľa seba, ved tie jogurty robím roky, ved sú dobré, ale tiež by som rada občas taký riadny, hustý, držiaci tvar, ani jogurt,ani tvaroh a nechcem iné miešať, napr pochúťkovú smotanu, tak len do koláčov napríklad. pri tej malej ma napadlo, že ved takto skúsim, pomiešam, nariedim a bude a aj bolo, to sa nedá porovnať s jogurtom len takým bežným, ako urobím. Ja bud robím jogurt,alebo odtečený, ako som vyššie písala, nenapadlo ma dávnejšie namiešať ho, aj mi nie, že ľúto bolo, ale na iné som ten odtečený minula, šanovala.
jozka2
havino ten tvoj fantasticky odteceny jogurt,zriedeny do konzistencie hustej kyslej smotany,na vrch pretlaceny cesnak a poliaty oliv olejon a jest s kuskami pitta bread,vynikajuce k ranajkam a miesanym vajickam,jeto vynikajuca dobrota.Kupovala som ho v arabskom obchode,ale uz si budem podla teba robit doma.vdaka
havino
aj ja ti dakujem za povšimnutie @jozka2 , nech ti padne na úžitok, je to taká banalita, jogurtové miešanice, no ale aká chuťovka, ako klasický redší jogurt
ewica
Prosím vás akú gázu používate na cedenie jogurtu? Kde sa dá kúpiť?
havino
@Ewica , gazu, ako píše @haji , kúpiš asi v lekárni, fakt neviem, ja ju už ani nemám, pretrhla sa mi, ale.... nerieš, kludne použi tak isto vypratú, prežehlenú utierku, alebo väčšiu vreckovku, proste čo Ti sadne do cedítka a účel to splní rovnako, ako zháňať gázu, tak nech sa podarí a poslúži
@Haji , srdečná vdaka za ochotu
1x haji
zolik
Sa pripletiem do komentarov. Ja si pamätam, ze moja mama pouzivala textilnu plienku (samozrejme, ze predtym nepouzitu). Neviem ci sa este detske plienky pri tych vsetkych Pamperskach predavaju.
1x haji
haji
@Zolik (27.5.2018 22:03)
Předávajú sa textilné plienky a jsou hezky drahé. Aj vyradená záclona sa dá použit.
Vždyť aj já jsem se připletla, @Havino mi odpustí, děkuji!!
1x zolik
zolik
@Haji ty si studnica vedomosti. Zaclona sa mi zda riedka na tento postup. Iba ak niekolko krat prelozena. A myslim, ze lepsia je bavlna, co zaclony nie su. Teda aspon co ja viem.
Neboj! @Havino nam dvom odpustil/a (po novom o ochrane dat) uz davno :-)
1x haji
haji
@Zolik (27.5.2018 23:36)
Maminka měla takovou hustější, silonovou, o gáze se nám mohlo zdát a plenky se používaly na jiné a daleko potřebnější věci / sepranými - odchlupenými/ se bezva leštily okna, sklo atd./. Jak to napsat kulantně - studnice co něco pamatuje? Taky blbě, ta data, ta data. tatatata tata
haji
@Zolik (27.5.2018 23:36)
A ještě jedna možnost, kterou využívám často, zakysanou smetanu, jogurt dám okapat na obyčejné kuchyňské sítko, zachytím nad misku, vložím do sáčku a šup do ledničky. Mám dvě velikosti, není co řešit. Poprvé jsem byla napnutá, jestli v sítku něco zůstane, překvapilo mě, jak hezky jogurt do rána stiekol. Demonstrační foto: www.gastrosklad.cz/kuchynske-vybaveni-cedniky-a-spicaky-c1...

zolik
@Haji tak ja Ti polichotim a Ty takto: hned sa stazujes na data a nejake tata. Co bojis o miesto pri peci?
A ako studnicu vedomosti som myslela, ze si scitana a mas prehlad. A ked nemas hned po ruke danu, potrebnu informaciu, tak si ju na "starousovi " najdes. Pa
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia