Rajčinová šťava

jamalinka - bez fotkyjamalinka, 14. augusta 2013

Suroviny





Postup

  1. 1

    už začína sezóna spracovávania úrody a medzi inými aj rajčiniek, ktoré sú veľmi vďačným produktom.Ja ich veľmi obľubujem a snažím sa urobiť si aj do zásoby na zimu.Chcem len dať rcp na spracovávanie rajčín tak, že ich umyté dám do veľkých sáčkov do mrazničky na 24 hod, vyberiem zalejem vriacou vodou a stiahnem šupku-ide veľmi ľahko dolu a rajčiny potom varím, veľmi dobre sa vymixujú a prepasírujú, takmer bez odpadu. Na zimu ich tiež aj mrazím, pred použitím robím tak isto ako čerstvé.

Diskusia k receptu

ancicka
prečo davaš do mrazaku.podľa mňa je to zbytočné,stačí ich zapariť a šupka ti tak isti zíde ľahko dole.
Ja kolo toho nerobím žiadné ceremonie,iba ich rozkrojím,rozvarím a prepasirujem.Sťavička je výborna,jak na pitie,tak aj na varenie.
jamalinka
no veď o to ide, že ich nemusíš rozkrajovať, ja som ich včera umyla, dala do veľkých umelých vreciek, dnes ich zaparím vriacou vodou, šupa sa zvlečie , dám do veľkého hrnca a uvarím, rajčiny nie sú až tak moc zmrznuté, len zvonku, lebo nestačia za tých 24 hodín celkom do hĺbky premrznúť lebo ich je veľa, teraz mám 20 kg. Ak mám každú rajčinu do kríža prekrojiť je to na čas dosť náročné (robila som to viac rokov dozadu) a zistila som, že takto je to omnoho rýchlejšie. Veď nakoniec nemusí to nikto takto robiť, ja len dávam do pozornosti, že aj takto sa dá. Ja mám veľmi veľa úrody a preto si uľahčujem kde sa dá. A tiež aj preto dávam do mrazáku rajčiny, ktoré už nespotrebujem a v zime sú výborné na špagety, omáčku pizzu a aj len tak natrieť na chlieb či pečivo, dochutím bazalkou a olivovým olejom. No ale kto nemusí rajčiny tak ten to robiť nebude...
ejmepb
Prečo dávaš šupku dolu? Ja varím aj so šupkou, rozmixujem a pretlačím cez sitko, šťava je hustá.
jamalinka
nedávala som roky, ale žijem s dcérou a jej rodinou a to mladí stále niečo vymýšľajú, nap. že kečup a tiež pretlak je z obchodu lepší??? a že sa tam objavila aj sem tam trošilinka šupka, ktorá prešla cez sito im vadilo, tak som to začala robiť bez šupiek a mixujem ponorným mixérom a potom ešte pasírujem .... no asi som vadná, ale robím to takto už viac rokov a je po probléme. Je s tým samozrejme viac roboty, ale zase sa to poje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia