Pohánkové vegetariánske rizoto

martinis - fotkamartinis, 6. augusta 2013
Pohánkové vegetariánske rizoto
Foto: martinis

Niektorí kuchári pohánku používajú, iní nie, každý z nás o nej však už aspoň počul. V poslednej dobe som sa rozhodol pozrieť na zúbky Zobraziť celý popisNiektorí kuchári pohánku používajú, iní nie, každý z nás o nej však už aspoň počul. V poslednej dobe som sa rozhodol pozrieť na zúbky menej tradičným obilninám či prílohám a podarilo sa mi pripraviť pohánkové rizoto, vhodné aj pre vegetariánov.

1
porcia
30 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Suroviny

80 g
1/2 ks
3 ks (1/2 pohára sterilizovaných)
1/2 bal (prípadne mäso)
 odporúčam
1 strúčik
1 PL (olivový, slnečnicový)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pohánka je veľmi zaujímavá - vzhľadom, vôňou aj chuťou, avšak veľmi nenáročná na prípravu. Je viacero spôsobov prípravy, mne sa osvedčil tento : do osolenej vody vsypeme pohánku, zamiešame a pod pokrievkou varíme minútu. Odstavíme, hrniec zabalíme do utierky kvôli uchovaniu tepla a dvadsať minút je necháme v tichosti nasávať vodu :)

  2. 2

    Túto dobu môžme využiť na prípravu zeleniny a tofu. Kto nemá rád tofu, môže si samozrejme toto rizoto pripraviť aj s mäsom či nejakou strukovinou, výborný by bol cícer či fazuľa. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, papriku rovnako a šampiňóny narežeme na plátky. Bohužiaľ som nemal čerstvé, takže som použil tie z plechovky, ktoré nie sú až také chutné ako čerstvé, ale poslúžili aj tak.

  3. 3

    Tofu či mäso nakrájame na akékoľvek kúsky. Na panvici na oleji opečieme cibuľu, pridáme papriku, šampiňóny aj tofu, podlejeme trochou vody alebo vývaru, osolíme a okoreníme čiernym korením. Veľmi odporúčam zadovážiť si maďarskú zmes korenia s horčicovými semienkami, sladkou paprikou, paprikovými vločkami, čiernym korením, cibuľou, koriandrom, saturejkou a oregánom. Paprika, cibuľa, huby - to sú chute Maďarska, preto som sa ním nechal inšpirovať a naštylizoval som si toto jedlo do takéhoto štýlu :)

  4. 4

    Dusíme, kým všetko nie je mäkké. Na záver pridáme najemno nakrájaný cesnak, vmiešame pohánku scedenú cez sitko a naservírujeme na tanier. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou a rozdrobeným ovčím syrom. Možno poprášiť aj mletou paprikou a všetko je pripravené a hotové ;)

    Pohánkové vegetariánske rizoto - obrázok 4

Diskusia k receptu

janger
Mne pohanka velmi chuti. Ja ju najcastejsie pouzivam do polievok. Aj takyto salat moze byt vyborny.
martinis
@askadaniela : vidíš, ak ti zvýšila pohánka napríklad od predchádzajúceho obeda, aj takto ju možno spracovať, múdro :))
@janger : aj mne. v polievke som ju neskúšal, pretože polievky veľmi nevarím, ale viem si ju tam predstaviť. ak máš chuť, vyskúšaj a daj vedieť, ako ti chutil ;)
@micanela : veľká vďaka, to mám radosť, že máš rada aj moje ostatné recepty :))
@marianne : vidím, že sme viacerí ;) Ďakujem :)
irenaw
mali sme v rovnakom čase podobné chute ;-)

martinis
@irenaw : no teda, naozaj, takmer ako cez kopirák :)) aký syr máš na vrchu - alebo je to azda jogurt ? :)
martamm
Pohánka je vynikajúca potravina, hoci sa na ńu akosi zabudlo, znova ju objavujeme, chválabohu aq palec hore za receptík autorovi :))))
martinis
@Martamm : pohánka je opäť jednou zo surovín, pripravených bezprácne - tak ako píšem v postupe, tá oriešková chuť a vôňa nemá chybu, dokonca nie je až taká drahá ako iné obilniny, takže tiež som medzi jej fanúšikmi :))
radost
pohánku miešam do ryže..do zemiakov..manželovi moc nechutí-ale v menšom množstve zje...viac nám chutí biela pohánka-ako červená..
je veľmi prospešná cievam..
pripomenul si @martinis... čoskoro urobím podobne..
alena45
@radost , biela - svetlá pohánka je mechanicky čistená, tá hnedá je tá istá pohánka, ale čistená mokrým spôsobom. Tá mechanicky čistená sa dá aj siať ako semeno, môžeš si nasušiť potom pohánkový čaj, ktorý má tiež vlastnosti pohánky-semena.
Na arómu pohánky som si musela chvíľu zvykať, ale teraz patrí medzi moje obľúbené. Niekedy ju jem len tak, že si popražím kúsky slaninky, zasypem prebratou umytou pohánkou, zalejem vodou, chvíľu podusím a hotovo. V zime, keď prídem z práce, je to najrýchlejšie teplé jedlo, na ktoré sa vždy teším.
radost
ponúknem recept:
biela pohánka + slnečnica + tekvica /semeno/ + ľanové semeno rozmixujeme a denne užívame-kto má ťažkosti so stolicou..ale aj na ťažkosti črevné..s cievami..prostatou..
pre zlepšenie chuti možno pridať orechy..
mne to chutí do smotanového jogurtu z Lidla plus lyžička medu..
staja
Pohánku jedávame aj u nás - naučili ma, že pred varením je dobré umytú pohánku nechať na 1-2 hod. namočenú vo vode. Rýchlejšie zmäkne.
abzv
Dnes som robila a fakt vynikajúce....mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia