Kváskový špaldový chlieb z domácej pekárne

ivah - fotkaivah, 27. júla 2013
Kváskový špaldový chlieb z domácej pekárne
Foto: ivah

Pred časom som začala piecť kváskový chlieb. Piekla som ho v rúre, lebo som sa potrebovala s kváskom "zoznámiť", a keď človek všetko pripravuje Zobraziť celý popisPred časom som začala piecť kváskový chlieb. Piekla som ho v rúre, lebo som sa potrebovala s kváskom "zoznámiť", a keď človek všetko pripravuje ručne, zoznamovanie ide predsa len ľahšie. :-) Teraz ho už poznám, a tak som si trúfla vyskúšať piecť chlebík v domácej pekárni, aby neležala nevyužitá v kúte. Tu je výsledok. :-)

10
porcií
690 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Aktivácia kvásku:
300 ml
125 g
125 g
2 PL
Cesto:
125 g
125 g alebo múka T650
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
1 ČL (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín je prispôsobené na pečenie 900g chleba - podľa potreby si ho upravte. Aktivácia kvásku: Do nádoby pekárne nalejeme vodu, pridáme kvások a múku. Pekáreň zapneme na program "cesto" a necháme asi 5 minút miešať, potom pekáreň vypneme. Po 3-4 hodinách by mal byť kvások aktivovaný. Spoznáme to podľa bubliniek na povrchu.

  2. 2

    Ku kvásku pridáme všetky suroviny uvedené v rozpise ako "cesto". Lecitín nie je nutné pridávať. Ja som si naň zvykla, keď som pekávala chlieb s droždím - s lecitínom bol vláčnejší a lecitín je tiež veľmi zdravý na pečeň a nervový systém, tak som pri ňom zostala. :-) (Granulovaný lecitín dostať v predajniach so zdravou výživou.) Pekáreň zapneme na program "cesto" a necháme ho pustený až do konca. (Ak je cesto príliš husté, pridáme počas prvého miesenia trochu vody, ak riedke, múku. V tomto sa nedá 100% spoľahnúť na rozpis surovín - múka od každého výrobcu je trochu iná. Cesto má byť husté a nelepiť sa na okraje nádoby, ale nie tak, aby ho hnetač nevládal miesiť.:-)) Po skončení programu pekáreň vypneme a cesto necháme kysnúť (v pekárni) na teplom mieste 5-6 hodín. Podľa mojich skúseností nenakysne do takej výšky ako chlieb s droždím, pretože je hutnejší. (Odporúčam túto fázu načasovať na noc, vôbec neprekáža, ak bude cesto kysnúť dlhšie. Ráno chlebík upečiete.)

  3. 3

    Po nakysnutí chlieb na povrchu narežeme do tvaru x, aby počas pečenia nepraskol. (Moja fotka je názorným príkladom, ako to dopadne, keď sa chlieb nenareže. :-D) Pekáreň zapneme na program "pečenie". Po skončení programu chlieb vyklopíme na rošt, zo všetkých strán potrieme teplou vodou, aby kôrka nebola príliš tvrdá. Po vychladnutí skladujeme zabalený v plachtičke alebo utierke. Dobrú chuť! :-)

Diskusia k receptu

marianne
...spaldove su vyborne,kvasok mam v chladnicke.Nic mi nebrani vyskusat.
zuzlina
ahojte, poradte mi, preco je moja

korka taaak tvrda a do druheho dna nezmakla
henikaaa
Prave ho robim a chcela by som sa opytat ze kolko ho mozem nechst najviac kysnut? Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia