Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu fotorecept

eviana - fotkaeviana, 25. júla 2013
Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept)
Foto: eviana

Tento guláš varievam s údeným bravčovým kolenom (a ešte aký skvelý je, keď sa pripravuje vonku v kotlíku!), ale v tomto teple odmietam zdĺhavé Zobraziť celý popisTento guláš varievam s údeným bravčovým kolenom (a ešte aký skvelý je, keď sa pripravuje vonku v kotlíku!), ale v tomto teple odmietam zdĺhavé varenie, tak som trošku zaimprovizovala a skúsila som ho spraviť z údených kuracích stehien... a celkom to vyšlo :)

12-15
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 ks
1 ks
3 strúčiky
1/2 ks
1 ks
5 ks
1/2 ks
1/4 ks
2 ks
2 ks
1 konzerva
1 konzerva
500 ml
1 PL
1 ks
podľa potreby
1 ks
6 guľôčok
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Na obrázku suroviny čakajúce na svoju chvíľu v pracovnom postupe :)

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Údené kuracie stehná zalejeme vriacou vodou, pridáme bobkový list a pár guľôčok nového korenia a dáme variť v tlakovom hrnci - 30 minút.

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám stehná varia, pripravíme si zeleninu - postupne ju nakrájame na približne rovnaké kúsky - začneme zemiakmi na kocky, mrkvou na štvrťkolieska, zeler, kaleráb a papriky na kocky. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, paradajku len naznačíme prekrojenie na štvrtiny - jemne nakrojíme "na kríž"

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 30 minútach vyberieme uvarené stehná z vývaru, vybrala som aj bobkový list a nové korenie - vývaru už svoju arómu i chuť odovzdali

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...do vývaru vsypeme zemiaky a koreňovú zeleninu

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridáme pretlačený, resp. nastrúhaný cesnak

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vsypeme cibuľu a pridáme bouguet garni (alias viazaničku byliniek - v mojom prípade petržlenová vňať, zelerová vňať, vňať ligurčeka a vňať novej cibuľky)

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme fazuľovú a kukuricovú konzervu. Dnes som použila 2 konzervy "červená fazuľa a kukurica v paradajkovom pretlaku" z Lidla namiesto samostatných konzerv kukurice a fazule. Pridáme paradajkový pretlak, feferónovu pastu (tu na juhu známa ako Erös Pista), soľ, solčanku a mleté čierne korenie - podľa chuti.

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridáme papriky a paradajky

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...zo stehien oberieme mäsko, nakrájame na menšie kúsky a vsypeme do hrnca. Necháme povariť cca 10 minút - kým sa uvaria zemiaky. Keď mám staré zemiaky zvyknem jeden veľký nastrúhať a tým celý guláš pekne zhustne. Ale mala som len nové zemiačiky, preto som guláš zahustila 1-2 PL polohrubej múky rozmiešanej v 1 dl vody. Necháme prevrieť, odstavíme z ohňa a dosypeme nasekanú petržlenovú vňať (prípadne koriandrovú) a vňať mladej cibuľky...a je to :)

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ešte som chcela napísať, že ideálnou prílohou okrem čerstvého chlebíka sú napr. lángoše, alebo zemiakové pagáče, či slimáky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=44192&user=114156 (môj recept na mmb)

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...alebo takéto syrové rohlíčky s cesnakom :) http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=32630&user=114156 (môj recept na mmb)

    Rýchla, letná verzia pikantného mexického gulášu (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

danda3
Áno, áno, už som ho s kolenom varila a môžem potvrdiť, že bol výborný, ale aj táto variácia sa mi páči. Super.♥
mariamka
tak toto iste vyskusam, z udeneho maska som este gulas nevarila, mexicku fazulu robievam, plus to masko a tolko zeleniny.. to musi chutit paradne :)
marianne
ja sa musim tu kukuricu naucit jest:-)) skvelo si navarila,strukoviny milujem...a to by mi aj doma jedli...maso je,zelninky vela,co viac treba..
eviana
@danda3 , veru pamätám si, ako si sa inšpirovať dala a na verziu s údeným kolenom sa nechala ukecať... ďakujem Darinôčka za Tvoje pochvalné slová, tešia veď vieš ♥
eviana
@mariamka , budem veľmi rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak Ti bude chutiť... u nás je toto jedlo veľmi obľúbené a to mám doma dvoch chlapov z rodu mäsožravcov (a ja k nim tiež patrím, k mäsožravcom... a vlastne aj k tým chlapom :) )
eviana
@marianne , ja kukuricu milujem, aj samotnú, aj v jedle pridanú... ďakujem za slová uznania... budem rada, ak vyskúšaš a ešte viac budem rada, keď bude Tvojim domácim chutiť :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia