Profiteroles 2 krát

mesiar50 - fotkamesiar50, 1. júla 2013
Profiteroles 2 krát
Foto: mesiar50

Dnes som sa rozhodol otestovať dva spôsoby výroby,,Profiteros´ cesta,resp.odpalovaného cesta.Jeden recept pochádza od jedného maďarského majstra cukrára. A ten druhý pridala na varechu šéfkuchárka Zobraziť celý popisDnes som sa rozhodol otestovať dva spôsoby výroby,,Profiteros´ cesta,resp.odpalovaného cesta.Jeden recept pochádza od jedného maďarského majstra cukrára. A ten druhý pridala na varechu šéfkuchárka Dáša Korenková.Spravil som tam menšie zmeny síce,ale keďže recept pochádza od nej chcel by som sa jej pekne poďakovať.Receptúra je naozaj super.Ďakujem.

32
porcií
200 minút
príprava
45 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Cesto :
100 ml
160 g
4 ks
štipka
200 ml
Šlahačka :
500 ml
2 bal
2 bal
50 ml
Čokoládová poleva :
100 ml
50 ml
40 g
250 g




Postup

  1. 1

    Privedieme do varu olej a vodu.Naraz primiešame múku a sol.Cesto som odpaloval cca. 3 - 5 minút.Keď už bolo také akoby trasľavé tal som ho z ohniska odstavil.

    Profiteroles 2 krát - obrázok 1
  2. 2

    Preložil som ho do druhej nádoby,ale nečakal som pokiaľ vychladne.Chladlo iba toľko čo som si prichystal vajcia (boli malé - podla potreby) a mixér.Vajcia som pridával a miešal po jednom kuse.Autorka písala síce dve vajcia,ale cesto som mal ako blato musel som pridať ešte dve vajcia.V mojom prípade išlo o menšie vajcia.Treba z vajcami opatrne,lebo sa môže stať,že cesto bude riedke.Musíte prosím sledovať hru.

    Profiteroles 2 krát - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešanú hmotu som mal skôr hustejšiu ako redšiu.Ale zas nie ako blato.Ako som písal horevyššie tuhosť hmoty sa zvláčňuje pridávaním vajec.

    Profiteroles 2 krát - obrázok 3
  4. 4

    Plech na pečenie som si vystlal papierom na pečenie.Pomocou cukrárenského vrecka som si nastriekal úhľadné menšie kopčeky.Na túto akciu som použil špicu z väčším otvorom.KOPČEKY SOM PIEKOL 20 min. na 200 st.C.POTOM SOM ZNÍŽIL TEPLOTU NA 180 st.C A KOPČEKY RESP.CESTO SOM PIEKOL EŠTE ĎAĽŠíCH cca.25 minút DO ZLATORUŽOVA. Rúru na pečenie som prvý krát otvoril po pol hodine pečenia.Jednu Profiteros som vybral z rúry a skontroloval som spodok.Dalo sa naň klepkať prstom a to bol signál,že ešte trochu dopiecť a výrobok by mal byť OK.Samozrejme rúru som si dal predhriať asi vtedy keď som začal striekať hmotu na papier.

    Profiteroles 2 krát - obrázok 4
  5. 5

    Tak to bolo cesto.A teraz sa ide na šľahačku.Pozorne čítajte prosím ,keďže tu som spravil zmenu.Smotanu vyšľaháme so stužovačom šľahačky a vaníllkovým cukrom.Do tuhej šľahačky zašľaháme kávový likér.Tu je tá zmena prosím.Miesto kávového likéra som vmiešal do šlahačky polevu ktorej som mal nadostač.A ešte som pridal kúsok masla . (Ja som ten krém zmenil,lebo sa mi zdal byť riedky.)

    Profiteroles 2 krát - obrázok 5
  6. 6

    V bode 6. už vidíte hotovú čokoládový krém A nakoniec si spravíme čokoládovú polevu:(tú som zabudol cvaknúť sorry) Smotanu,mlieko a maslo privedieme do varu.Do tejto zmesi namiešame nadrobno polámanú čokoládu (ja som použil 70% cca) a miešame varechou až pokiaľ nedostaneme hladkú hustejšiu zmes.

    Profiteroles 2 krát - obrázok 6
  7. 7

    Ďalej si spravíme pomocou varechky dierky do profiteros

    Profiteroles 2 krát - obrázok 7
  8. 8

    Profiteros plníme cukráreským vreckom z najtenšou špicou.A nakoniec ich oblejeme čokoládovou polevou. Tak toto bola takpovediac slovenská verzia pracovného postupu výroby profiteros.Dole nižšie opíšem ako to robil maďarský cukrár majster.

    Profiteroles 2 krát - obrázok 8
  9. 9

    CESTO: 200 g polohrubá múka,200 g Palmarin,200 g voda,3-4 vajcia( podľa potreby docieliť vláčnosť hmoty), a štipka soli. Pracovný postup sa líši od predošlého receptu tak píšem: Vodu z palmarinom privediem do varu.Potom pridám múku a štipku soli.Cesto ďalej odpalujem dôkladným miešaním.Odpálené cesto premiestnim do druhej nádoby a a nechám ho vychladnúť.Ďalej po jednom kuse vmiešame vajcia už do vychladnutého cesta.Po tomto úkone si polievkovou lyžicou spravíme kopčeky ktoré dáme na plech ktorý sme si vystlali papierom.Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 200 st.C po dobu 20 minút a potom znížime teplotu na 180 st.C a pečieme do zlatoružova ešte cca.25 min. a možno aj trochu viac keďže toto cesto je mastnejšie. Krém : 1 Zlatý klas,400 ml mlieka,2 PL cukor,1van.cukor a jedna tabla čokolády.Ale krém si spravte aký vy chcete.Mne išlo vlastne o to aby som vyskúšal a otestoval dve rôzne druhy cesta Môžem smelo skonštatovať,že táto verzia je na výrobu náročnejšia ako predošlá.Po upečení cesta si spravíme dierky a plníme cukrárenským vreckom.

    Profiteroles 2 krát - obrázok 9
  10. 10

    Túto takpovediac maďarskú verziu som posypal iba práškovým cukrom

    Profiteroles 2 krát - obrázok 10
  11. 11

    V bode č.11 máte možnosť vidieť prierez upečeného cesta. Priatelia prajem vám dobrú chuť

    Profiteroles 2 krát - obrázok 11

Diskusia k receptu

pusta
Lacikám kedves, úprimne ťa obdivujem, dolu klobúk.
si veľmi šikovný.
eviana
Tak toto áno... tie sa Ti krásne podarili, klobúk dolu... som presvedčená, že aj tortu "Saint Honore" by si zvládol ľavou zadnou... tlieskam a úprimne obdivujem Tvoju zručnosť :)
izabella929
prekrásne koláčiky.-))) fantastická práca, úplne profíkovská..) nesmierne šikovný pekár.-)))
radost
@mesiar50
v mojich očiach si veľmi vysoko...škoda-že si tak daleko..:-)
na tanieri dobrota..v tvojich očiach láska...ruky zo zlata..srdce skvelé..to moje vyznanie celé...:-)
aroooo
skvelé, v bode 11 na priereze je ktoré cesto to maďarské? Máš ich krásne, ako vidím, tak si doma a experimentuješ.
marijanka712
krásne vydarené -super a iste ste si všetci pochutili a nám ste nezvýšili, tak mi ostáva len šupnuť do kk a upiecť si sama
havino
@mesiar , na chlapa povedať klobúk dole na takýto výkon je málo, odpaľované cesto je jednoduché síce na prípravu,ale veľmi, veľmi zradné pri pečení, spracovaní. ja ich robím, že malou kávovou lyžičkou kôpkujem, mokrými prstami upravím do tvaru guľky a nemusíš varechou prepichovať, cesto je krehké, z pár strán prepichnuť špicom a naplniť. naposledy som ich plnila tiež ganache, na spôsob, ako si robil polevu, hustejšou konzistenciou, smotana zohriata s čokoládou a nechať vychladnúť
havino
zabudla som, prvé cesto čo si vlastne aj robil, je veľmi podobné môjmu, ja si cesto s olejom veľmi pochvalujem, skúšala som aj s margarinom, síce len raz a neviem, či zhoda náhod, nemala som ich dierkavé a nadýchané, ako inokedy zo svojho cesta s olejom
mesiar50
@aroooo
ahoj.Je to jeden kus len je prerezaný.K tomu prvému receptu mám tiež
prierez,ale už nebudem opravovať,lebo som mal potom rcp zablokovaný.
mesiar50
@havino
Máš pravdu..Je to zradné cesto.Veľmi veľa som ich aj ja pokazil.Ale ten
s tým olejom sa pozdáva aj mne...podobne ako tebe.Ten prvý rcp je velmi ok.Ďakujem ti za typ a za tvoje dobré rady.
mesiar50
@radost
Takú pochvalu si určite nezaslúžim.Si veľmi inteligentná a dobrá duša.
Teraz som síce na sk,ale tvoje milé slová ma potešia či som už v zahraničí
a či doma.Ďakujem
irenaw
vidím, že poctivo trénuješ s odpaľovaným cestom, pekné profiterolky ;-)))
mesiar50
@violetacamorova
Nič moc,ale teraz aspoň viem kde som robieval aj ja chyby,alebo aspoň tuším.Toto celé som vymyslel ako jeden experiment pre nič iné.
Ďakujem ti krásne,pa pa
mesiar50
@irenaw
Áno. .rád špekulujem a snažím sa zjednodušovať čo sa mi zdá zložité resp.inovovať.Strašne veľakrát sa aj mne stalo to,že z päť cm veterníka som mal iba centimetrový.Vlastne preto aj tento tréning.Ďakujem ti irenaw
sovka62
Blahoželám, naozaj sa vydarili. Rozmýšľam nad nimi už veľmi dlho, zatiaľ som si netrúfla,s odpaľovaným cestom nemám dobré skúsenosti. Že by som skúsila podľa teba?
marianne
@Lacko Ty si neskutocne sikovny chlap:-)....mne sa odpalovane cesto tiez nepodari vzdy,tak si skusim pomoct aj s tymto Tvojim...mas ich velmi pekne
mesiar50
@marianne
Ahoj Marianka.Mám otvorené účty aj na maďarských kulinárskich
stránkach.Jeden kuchár mi raz jasne odpísal:
Nedopečené cesto po vybratí z rúry vo väčšine prípadoch spľasne resp.neudrží svoj predošlý nadýchaný tvar.Je to pravda.Ten hlavný recept sa pozdáva aj mne velmi.I keď aj rcp.toho maďara bol tiež ok.
Ďakujem ti marianka
mracik9
chlape zlatý,pozerám že sa zo dňa na deň viac a viac zdokonaľuješ,za chvíľu ti nebudeme stačiť,máme čo robiť aby sme ťa dobehli :))
mesiar50
@sovka62
Pekne ťa zdravím sovka62.Ak Ti môžem poradiť tak skús prosím ten
hlavný recept.Chyby sa robia pri tom nedopečení.Viem to už aj z vlastnej skúsenosti.Velakrát som vybral veterníky,že boli pekné ružové.No vstrede bolo cesto surové a vtedy som spravil chybu.
Podľa toho prvého rcp robí aj moja polovíčka.Tvrdila,že sa jej vždy podaria.Ďakujem za milý komentár
mesiar50
@mracik9
Milý mracik9..nemusíte behať nikde.Sú to len amatérske diela.
Ďakujem.. a posielam Ti pekný pozdrav zo Šiah
sonulienka
Ja už fakt neviem čo napísať myslím, že už tu je všetko ale aj tak si fantastický a veľmi šikovný toto by som chcela skúsiť ale neviem nabrať odvahu či sa mi to tak podarí ako Tebe. 1****
mesiar50
@sonulienka
jasné,že sa ti to podarí..šikuľka si.Náročky som vybral tento recept.Nejde tam veľa tých surovín.Pri neúspechu nie sú tam veľké straty.
Sonulienka vďaka
elixir
No tak klobúk dolu, na prípravu takýchto zákuskov by som potrebovala ešte vopred sa psychicky pripraviť... bo som také motovidlo, raz som skúsila náročnejší koláčik francúzskej kuchyne, skončila som so špinavou kuchyňou a riadmi, koláčom síce vcelku chutným,ale vôbec sa to nepodarilo podľa mojich očakávaní, tak som zostala sklesnutá a pochopila, ako veľmi pri niektorých jedlách záleží už aj iba na správnom náradí, či citom pri príprave cesta...mňa vtedy po smutnom koláči ešte čakalo umývanie kuchyne.:)) Ale už pomaly dozrieva čas, aby som tomu dala druhý pokus:) aj Tvoje profiteroles by niekedy mohli prísť na radu:)
salinka
Tak teraz neviem, či si mäsiar, alebo cukrár:-) Dobrá práca!
elysa
@mesiar50 hneď by som si dala, u nás sú zákusky s odpaľovaného cesta obľúbené...krásne sa ti vydarili...
mesiar50
@elixir



Pekne ťa zdravím elixir.Len a len k voli tebe som si dal tú námahu a posielam Ti foto dnešných veterníkov.
Robil som to podla toho hlavného rcp resp.prvého.
Ďakujem ti za pekné ohodnotenie.Vážim si to.
Ps:robil som ich docela velké.Vydalo mi 12ks.pa pá

medovnicek
teda šikovný si veru, ja som si na odpaľované cesto ešte netrúfla, ty ich máš krásne, už aj ukladám tento tvoj postup a keď príde čas, tak ho určite vyskúšam, zdravím ťa z horúceho Záhoria
mesiar50
@medovn íček
ahoj medovnicek.Tento rcp nie je môj ako som to aj poznamenal na úvode rcp.Ja ho iba takpovediac testujem.A bez hocijakej arogancie môžem povedať,že úspešne.Teraz odložím skromnosť bokom.Dnes som ich spravil tretíkrát za sebou a výsledok nie je až taký zlý.RCP je
myslím si dostatočne odskúšaný.
Ďakujem ti pekne a tiež ťa pozdravujem zo Šiah
lusinkab
Ty si teda jeden sikovny chlap :-) ja mam tiez za sebou zpar nepodarkov az kym som nasla ten mne vyhovujuci recept a teraz to uz ide od ruky :-) len ked ich plnim dierky nerobim ale jednoducho z boku vopcham zdobitko dnu a natlacim plnku. Vdaka za pripomenutie lebo som uz davno nerobila :-)
mesiar50
@lusinkab
Ahoj lusinkab.Nie,nie som šikovný,ale ako bývalý technik výrobkov rád
špekulujem. A keď je výsledok mojej práce negatívny tak to skúšam
dotiaľ, pokým to nie je na 100%.Raz sa mi to cesto podarilo, potom zase nie.Píšeš dobre... človek sa musí natrafiť na ten svoj rcp.ktorý mu sadne.Dala si mi dobrý tip ako ich plniť.V budúcnu sa zíde.Srdečná vďaka.pa pa
frezia68
No to je nádhera! Robíš také chúťky,že už je uložený a niekedy vyskúšam :-)
mesiar50
frezia68
Tvoje pekné slová ma potešili milá Frézia68.Recept od horevyššie spomínanej šéfkuchárky nemá chybu.Ďakujem a prajem ti pekný zvyšok dńa
frezia
Mas ich prekrasne,obdivujem ta,ja som odpalovane cesto este nikdy nerobila,ale vyskusam,podla tvojho receptu.Ukladam.
tothka
@mesiar50 ja som sa niekoľko krát pokúšala o odpaľované cesto, no s takým úspechom ako ty sa nemôžem pochváliť, keď ma doma nútia do odpaľovaného cesta, tak sa spolieham na tzv. Dunajské vlny, ktoré ma ešte nesklamali, ale sľubujem že podľa tvojho receptu to ešte vyskúšam, predsa sa to raz musí podariť. Pred tebou smekám, si šikovný nielen ako kuchár ale aj cukrár, gratulujem.
mesiar50
@ frezia
Ďakujem ti pekne za pochvalu.Potešila si ma.Prajem ti všetko dobré
mesiar50
@tothka
Neboj sa toho prosím ťa.Ja to idem robiť behom dvoch dní štvrtý raz.Onedlho sa pustím do štvrtej verzii keďže sme mali návštevu a včerajšie sa mynuli všetky.
Chlapec prišiel z kúpaliska..vbehol do chladničky a nič.Nerád sa vychvalujem,ale je to pravda.Milá tothka
ďakujem za tvoj pekný komentík.Prajem ti krásny letný večer.
ps:keď to funguje mne ty to zvládneš tiež
tatranka
No teda Lacko,ty už robíš,odpaľované koláčiky ako profesionál ! Krásna práca.Je vidieť že ťa to baví a že máš z výsledku radosť.Len aby si vedel,odpaľované cesto,pokiaľ mu neprídeš na /kožu a fígeľ/ je ťažko urobené cesto.Treba to naozaj vedieť a ty to už vieš.Paráda!
kimlo
Tak toto by som ja nedokázal...si macher, všetka česť, palec hore!
mesiar50
@tatranka
Mal som dobrú učiteľku.Teba Martuška.Tuším pri tých mojich
kolieskach som ťa aj spomínal.Touto cestou sa Ti chcem znovu poďakovať, keďže veľa vecí som odkukal práve od teba.Si dobrá duša a perfektná kuchárka.Srdečná vďaka za milé ohodnotenie.
Prajem Ti pekný zvyšok večera.
mesiar50
@kimlo
Na vareche patríš medzi elitných kuchárov.Zvládol by si aj tento rcp.nepochybne.Tvoje ohodnotenie si nesmierne vážim.Prajem Ti všetko dobré.

tothka
@mesiar50 ďakujem za povzbudenie, si fantastický človek, mám strašne pozitívny pocit zo všetkých tvojich komentárov a odpovedí. Ďakujem.
mesiar50
@tothka
Tak tie sympatie budú vzájomné.Rozhodne ťa považujem za dobrosrdečnú a inteligentnú ženu.Prajem ti pekné dobré ráno a skvelý celý deň.
janger
Laci, @mesiar , ahoj :-). Tak vidim, ze doma ostosest vypekas. Tie sa ti ale podarili! Super popis. Tak ak som dobre pochopila, s tym prvym postupom si bol viac spokojny? Budem musiet mojho muza 'nahnat' :-))), nech ich uz konecne zase spravi. Porovnam to potom s tvojim receptom. Ak by sa to nejako lisilo, tak potom pridam aj ten jeho. Pozdravujem :-). KK
mesiar50
@janger
Ahoj Janka.Ten prvý postup nemá chybu,Behom jedného týždńa
som ho už dnes odskúšal piaty krát.Všetky boli ok.Nie ,rcp nie je môj.
Požičal som si ho.Ďakujem a pekne ťa pozdravujem zo slovenska.Pa pa
ywett
aj tieto sú krásne, si veľmi šikovný! :)
abkul
Robila som podľa Vášho receptu, myslím, že boli vynikajúce,pretože sa po nich len tak zaprášilo. Ja som ale robila karamelovú plnku. Dík za recept. Skvelý.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia