Spekkoek fotorecept

janger - fotkajanger, 27. júna 2013
Spekkoek (fotorecept)
Foto: janger

V preklade je to vlastne slaninovy kolac. Tie pasiky pripominaju slaninu, inac nema s nou nic spolocne. Je to taky indonezsko-holandsky kolac. Dejiny Zobraziť celý popisV preklade je to vlastne slaninovy kolac. Tie pasiky pripominaju slaninu, inac nema s nou nic spolocne. Je to taky indonezsko-holandsky kolac. Dejiny tychto dvoch krajin sa trosku prelinaju. Zije tu vela ludi indonezskeho povodu. U nich je to oblubeny kolac. Je tu uz udomacneny. Pouzivaju sa viacere variacie korenin. Koreniny z tohto receptu by v nom nemali chybat. Moze byt napr. aj aniz. Moze byt aj na zeleno (pouziva sa na to pandan-pasta), na ruzovo, alebo sa prifarbuje kakaom.

Suroviny

170 g
250 g
250 g
10 ks
štipka
1 ks
2 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Maslo a vajicka vyberieme dlhsie vopred z chladnicky, aby malo vsetko priblizne rovnaku teplotu. Ruru zapneme na 160 st.C (klasicka - horny a dolny vyhrev). Tortovu formu, v mojom pripade 20cm priemer (moze byt aj vacsia, potom bude kolacik trochu nizsi), vytrieme maslom, na dno dame papier na pecenie a este aj ten potrieme troskou masla. Na vytretie mozeme odobrat z celkoveho mnozstva masla.

  2. 2

    Vyslahame bielky, do ktorych pridame cast cukru (asi 3-4 lyzice).

    Spekkoek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V dalsej nadobe vyslahame zmaknute maslo s ostatnym cukrom. Ja som pouzila jemny krystalovy cukor, no mozete dat aj praskovy, rychlejsie sa v masle rozpusti.

    Spekkoek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vanilkovy struk po dlzke prerezeme, vyskrabkame dren a primiesame do masla. Potom primiesame aj zltky. To uz nemusime dlho miesat, len aby sa to spojilo.

    Spekkoek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do toho postupne primiesame sneh. Nebude to take vzdusne, ako ked pecieme napriklad biskvitove cesto. Ale to je v poriadku. Potom primiesame preosiatu muku, do ktorej sme zamiesali stipku soli.

    Spekkoek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozdelime priblizne na polovice do dvoch misiek. Do jednej misky primiesame vsetky koreniny. Tie lyzicky mozu byt dobre plne, kopcom. Budeme mat blede a tmave cesto. Do oboch misiek dame rovnaku lyzicu.

    Spekkoek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zacneme s pecenim. Do formy rovnomerne rozotrieme 2 pol. lyzice tmaveho cesta. Dame piect do stredu rury (horny a spodny ohrev), asi na 8 -9 minut. Cesto sa musi upiect. Ak by este bolo surove (na skusku mozete trosku zatlacit nan prstom), dame na dlhsie piect.

    Spekkoek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyberieme a ruru prepneme len na horny ohrev, gril. Stale na 160 stupnov. A rost, na ktorom bude stat forma, presunieme v rure na vyssiu priecku, kusok pod gril. Keby sme piekli stale aj s dolnym ohrevom a nizsie, tak by sa tie spodne vrstvy cesta moc dlho piekli a vysusali.

  9. 9

    Na tuto upecenu tmavu vrstvu rovnomerne rozotrieme 2 pol. lyzice bieleho cesta. Az po okraje. Bude sa to trosku topit, ale to nevadi. Potom formu pobuchame o pracovnu dosku, cesto sa lepsie rozdeli a nebudeme mat bubliny. Dame piect pod gril. Asi tak 5 minut. Ale to treba sledovat, aby to nezhorelo. Mozno v inej rure bude stacit aj kratsie, alebo naopak, bude treba dlhsie. Ak sa na to pozriete, tak uvidite, ze ci uz staci.

  10. 10

    Vyberiete z rury. Ak by sa vam zdalo, ze je upecene cesto bublinkove, tak to trosku popritlacajte, napriklad dnom poharika. Na blede cesto dame zase tmave cesto. Dame znovu piect. Kazda vrstva musi byt upecena.

  11. 11

    Toto stale opakujeme. Bude sa vam zdat, ze to nema konca kraja. Ale ovladnite sa, nedavajte viacej cesta, ako treba. Potom by boli vrstvicky moc hrube.

  12. 12

    Konecne, posledna vrstva je upecena!!!

    Spekkoek (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nechame to vo forme mierne vychladnut. Potom prejdeme nozikom opatrne po obvode kolacika, ak by bol este niekde prilepeny...A vyberieme ho z formy. Obratime spodkom hore, stiahneme papier. A zase otocime.

    Spekkoek (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krajame na tenucke platky. Domom sa bude sirit vona korenin :-). Ak vyskusate, tak prajem dobru chut!

  15. 15

    Pretoze je to praca dost zdlhava, kolacik pekavaju aj vo vacsom mnozstve. Aj tri formy idu naraz do rury. A odlozit do mraznicky sa da bez problemu. Chcem este upozornit, ze teplota rury, ktoru som tu spomenula, je orientacna. Hlavne ked uz zapnete ten horny ohrev, gril, tak si davajte na to pozor. Mozno to bude treba dat o kolajnicku nizsie, pripadne teplotu trosku znizit, ci zvysit. Prv, ako sa na to date, vsimnite si aj pripomienky v komentaroch, 29.juna 7:18, 9:16.

Diskusia k receptu

evusik
tak vôňa z tohto koláčika musí byť neskutočná... rada by som vyskúšala, len neviem či naberiem odvahu a uložený v KK už je :-)
marianne
to je kraaaasa @janka a svatu trpezlivost mas,rada by som ochutnala,len sa musim vyzbrojit tou trpezlivostou:-)) inak kolac par excellance...
tiginko
úžasné a veľmi netradičné. Chce to veľa trpezlivosti, ale tá vôňa asi za to stojí. Pekný recept, ukladám
mijaita
Určitě mas na to nejaky krajec, jinak neverim, ze z toho velkeho korpusu jdou takove platecky udelat!? Krasny je, moc krasny, hlavne zas neco jineho
janger
@evusik , no tebe sa to na 100%podari, ty si taka sikula :-). A vobec to nie je nejake narocne, vlastne dost jednoduche. Len to dlhsie trva... @marianne , @tiginko , mate pravdu. Jedine je treba trpelivost. Ja som ju tak v polovicke uz trosku zacala stracat, a uz to aj vidiet na vysledku, tie vrstvicky su hrubsie ;-(. No ale medzitym si mozete porobit aj ine veci. Poupratovat kuchynu...Ja som napriklad odkostkovavala ceresne na dzem :-))). Dievcata, dakujem za komentik :-).
janger
@snicla , dakujem :-). @mijaita , je treba len ostry noz, dobre je, ak ma tenku cepel, ale aj s hrubsou sa da odrezat. Ten kolacik je dost pevny, takze sa s nim dobre manipuluje, dakujem:-).
elysa
kus práce teda... a je parádna...kk
margaretka28
jeho a ja som si myslela, že to je plnená torta :-) až ked som prečítala postup som zistila čo to vlastne je a musím povedať, že super originálne, dobre vyzerajúce a voňavé, možno sa naň niekedy aj odhodlám-kk
palokuchki
@janger , no to je nieco nove a zaujimave. To muselo u vas rozvoniavat. Recept vhodny do sutaze na zahranicne recepty. Samozrejme ze si recept ukladam. Tvoje recepty ma zatial nikdy nesklamali.
soncya
recept sa mi veľmi páči, ukladám do KK, budem sa musieť dlhšie odhodlávať na vyskúšanie, ale láka, láka. Aké bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že je to vlastne sladký a skutočne nie slaninový koláč.
janger
@ elysa , dakujem za pochvalu :-). @ margaretka28 , taky jednoduchy, ale vonavy kolac je to, chutny ku kave, caju...@ @ palokuchki, Danielka, veru rozvoniavalo, pocas pecenia, ale aj potom neskor, pozdravujem ta mockrat :-). @ soncya, nie je to vobec tazke spravit, len to chvilu trva...A veru, je to slaninovy kolac vhodny aj pre vegetarianov :-). Dakujem vam vsetkym :-).
mariamka
rozpravkovy :) vyzorom a iste aj vonou .. kolko to trvalo @janger ak sa smiem spytat ?, snazila som sa to vynasobit, ale pri 5tej vrstve som to vzdala :)
angast
Tak na toto treba nervy z ocele. Krásne to vyzerá , ale chuť by to malo mať rovnakú , keby sa to urobilo z dvoch vrstiev. Netrpezlivým by to
ušetrilo nervy . Nie ? Obdivujem ťa za toto dielo. Paráda !!!
irenaw
voňavé, krásne, pre mňa aj nevídané - neslýchané, KK
amelie
Nemôžem jesť sladkosti, zato celá rodina áno, tento koláčik im upečiem:-)))
pusta
@j änger, si veľmi zručná, obdivujem tvoju nekonečnú trpezllivosť, vskutku nádherná práca, s perfektným popisom, dôsledným postupom a krásnou fotodokumentáciou.
klobúk dole a palec hore.
viem si živo predstaviť, ako to u teba krásne rozvoniavalo :P
jedným slovom fantastické :-)
jujoska
@angast staci uz len dokreslit potravinarskym farbivom ciarky :-)Jasne, chlap, ked nejde o maso, naco sa piplat :-)
janger
@jujoska , @marianna33 , @irenaw , @amelie , @pusta , dakujem za mile slova :-), potesili ste ma... @mariamka , mala som 16 vrstiev, tak to krat 5, niektore trosku dlhsie, prva vrstva tiez dlhsie...A okrem toho aj fotit bolo treba...Tak som si nieco postala :-). @angast , vies, ze aj mne to uz napadlo :-))). Ani dve cesta by neboli treba, stacilo by len jedno...Nuz, ale nech sa aj oko potesi ;-). @jujoska , ti dobre radi :-)))...Vdaka vsetkym.
lusinkab
tak toto je teda neskutocne krasne a zaroven jednoduche. Poznam nieco podobne pod nazvom baumkuchen ale tam su este tensie vrstvy ale tento by hadam zvadla aj moja rura. Ukladam kedze sa urcite zijde a laka ma vyskusat. Nadherne
oxik
Vyzera uzasne :-) ukladam do kk, raz ked budem mat zachvat trpezlivosti a deti fuc z domu vyskusam :-)
izabella929
páráááda, skutočne krásne a veľmi zaujímavé.-)))pekná a usilovná práca, určite ti patrí moja veľká pochvala.-)))
janger
@lusinkab , dakujem. Ten baumkuchen je este zlozitejsi, to je do takeho valca, to by som teda nezvladla. Toto moje sa da ;-). A vrstvicky sa mozu robit este tensie :-). @janka5 , dakujem. @oxik , tak to ani ja nesmiem mat nikoho v kuchyni ;-). @izabella929 , dakujem za pochvalu :-).
mariamka
viem, ze ho pravdepodobne nikdy robit nebudem (ked, tak max. tie dve vrstvy:)) ale musim mu dat hlas, lebo si to zasluzi recept aj autorka
medovnicek
neskutočný koláč, veľmi ma zaujal, ešte som taký nikdy nevidela, až budem mať dovolenku, tak sa pokúsim ho upiecť
monda
najskôr som si myslela ,ked som klikla na recept -obrázok, že je to plnená torta s krémom kakaovým. Ale ked tak čítam dalej som zostala prekvapená,ako pekne si to zvládla naskladať a upiecť , no tak na to iba pevné nervy , je s tým riadna babračka ,ale krásna práca - klobúk dole -krása:-)))
havino
no tak toto moje oči ešte nevideli a uši nepočuli o takom spôsobe pečenia. Je to výzva @janger , ale neviem ako by u mňa už stredné pláty vyzerali, nie som trpezlivá. Uložím, ak by som nabrala odvahu, tá by aj bola,ale hlavne silu byť trpezlivá. Obdivujem, krásny kúsok voňavej maškrty.
shakespearik
tak tomuto som neodolala :) dnes som ho po práci robila a výsledok je neskutočný :) robila som kakaovo-voňavú verziu s grahamovu múkou a tá zdĺhavá práca sa vyplatila stonásobne :) a čas som si skrátila kysnutým cestom na žemle a cibuľovo-olivový koláč :) vďaka za nový recept, isto som túto vrstvičkovú mňamku nerobila naposledy
janger
@jerica , Jarmilka, dakujem, pozdravujem :-). @mariamka , ved sprav len taky jednovrstvovy, to je este jednoduchsie ;-). A dakujem za pochvalu, tusim uz budem namyslena za tolke pochvaly :-). @lusinkab , som to pozerala, no to je krasne. Prajem ti zo srdca tu krasnu ruru, ako si zelas. Vidis, ja som uz velka a mam len taku obycajnu :-))). @iva63 , dakujem :-). @medovnicek , tak tebe sa istotne podari, ty tu mas take krasne vytvory :-). @monda , tak uz viaceri si mysleli, ze je to plnena torta. Nuz trpezlivost trochu na to treba, ale raz za cas sa to da zvladnut :-). @nazarboncuk , aj sa smejem tvojim slovam, ale zvladla by si to, neboj. A prisli by sme ti na pomoc PPPP, ved vies ;-). @havino , no tak ta teda vyzyvam, daj sa na to. Ked aj budu stredne pasy hrubsie, to nevadi. Ved pozri na tie moje, od polovice hore su hrubsie. Az ku koncu som sa spamatala ;-). @stacy77777 , dakujem pekne :-). @shakespearik , no to nie je mozne! Ty si ale sikulka. Som strasne rada, ze si vyskusala a ze si spokojna. A este si aj medzitym aj ine cesto robila...Super. Takze si mala jednu cast kakaovu s koreninami a druhu bledu? S grahamovou mukou som zatial nic nepiekla. Dakujem za vyskusanie :-)... Vsetkych vas srdecne pozdravujem :-).
mesiar50
@janger
Si neskutočne šikovná a trpezlivá.Ešte dobre,že mám od teba tú jablkovú tortu.Túto by som asi ťažko zvládol.
Pekný pozdrav zo Somerenu milá Janka.Zajtra už SK.
,, Lekker"=,, super goed"
betrisorka
Aj ja som včera vyskúšala, otcovi na meniny. Krásne vonia a pekne v ňom cítiť aj tie koreniny...páči sa mi :) Najväčším problémom pre mňa bol ten režim grilovanie, lebo naša rúra má tri také režimy: malý gril, veľkoplošný gril a grilovanie s teplovzdušnou rúrou. Keď som to piekla na tom malom, išlo to veľmi pomaličky, prepla som teda na veľkoplošný, pri tom už jedna vrstva trvala cca10 minút. No a pri poslednej vrstve som si povedala, že idem vyskúšať ten posledný režim a vytiahla som ho z rúry čokoládový, ako to my doma voláme :D Ale nevadí, tú poslednú zhorenú vrstvu som zoškrabala, išlo to pekne :) a vôbec to necítiť, takže nakoniec to dopadlo veľmi dobre :) Možno to niekomu pomôže, ak bude mať podobné trampoty :)
Ďakujem za recept, som rada, že som ho mohla vyskúšať ;)
janger
Mila @danda , dakujem ti, pozdravujem :-). @mesiar , Laci, asi si teraz na ceste domov, tak stastnu cestu ti prajem. A krasnu dovolenku s rodinkou...Trosku si odpocin. Dakujem ti za pochvalu, ahojcek :-). @betrisorka , dakujem ti pekne za tvoju spravu. Som rada, ze si vyskusala a ze vam chutilo. Otcovi prajem vsetko najlepsie k meninam :-). Pises o tej rure. Nuz to je niekedy s tymi rurami tak, kazda pecie trosku inak...V mojom pripade to takto islo dobre. Ta teplota 160 st. je taka orientacna, v niektorej mozno treba trosku viac, v niektorej menej stupnov. V tvojom pripade by som to asi skusila takto: na tom velkoplosnom grile by som zvysila teplotu a ak by sa mi zdalo, ze to potom pripaluje, dala by som to o kolajnicku nizsie. A ak by si to chcela piect na tom tretom rezime - kedze sa to pripalovalo, v tom pripade by som teplotu zase trochu znizila. Takze ak by si este niekedy robila, skus tak. Som rada, ze si to tu tak podrobne rozpisala, dakujem. Ahoj :-).
elixir
Tak na takúto dobrotu treba zlaté ruky a nekonečnú trpezlivosť... hneď by som z nej odjedla :) Krásna.
shakespearik
cesto som si rozdelila, ako si písala v recepte, ale dala som kakao do jednej časti a koreniny do druhej, nedávala som to dohromady. K špaldovej - grahamovej múke.. s inou už ani nepečiem (bielu vôbec nepoužívam) a na chuti zákuskov či koláčov to vôbec neuberá :) iba ražnú odporúčam len do chlebového cesta a v pomere 1:2 so špaldovou, pretože cesto je z nej "tuhšie"
betrisorka
Veru chutilo, brat si už tento koláčik rezervoval aj na svoje narodeniny :) takže mal ozaj veľký úspech. Ďakujem za dobré rady, určite sa zídu pri druhom pokuse :)
janger
@shakespearik , dakujem za vysvetlenie :-). My sme sa prave nahodou so synom rozpravali, ze si kupil 100% spaldovy chlieb. Bol velmi dobry, len sa trosku viac trusil, ako 'normalny chlieb'. So spaldovou sem-tam peciem aj ja. Alebo ju miesam s inymi mukami. Co sa tyka tej grahamovej...to je vlastne celozrnna muka, hrubo pomleta, v ktorej su este kusky celeho zrna, ci nie? Alebo je mleta nejako inac? Z celozrnnej tiez pekavam, ale to skor chlieb, pecivo. Ale skusim dat aj do kolacikov...@betrisorka , som rada, ze budes piect aj bratovi, ze mu to chutilo :-).. Dufam, ze s tou rurou ti to teraz pojde lepsie. Drzim palce :-).
palokuchki
@janger , Janka, ja som dneska neodolala a skusila som upiect tuto tvoju dobrotu. Nemala som vela casu, tak som cesta naliala do babovkovej formy a trochu som ich este vo forme premiesala spajdlou. Cesto je velmi chutne, tie koreniny tam robia svoje. Ja som tam este zamiesala kandizovany zazvor. Urcite na buduce si dam na tom zalezat a urobim to presne podla teba. Skusim ti dat fotku toho mojho pokusu. Ak mi to neprejde, tak to pridaj ty ak chces.

ywett
wow@Janka , to nemá chybu! :-)....ja by som to tak krásne nezvádla, ja som nedočkavá :-D preto len obdivujem a pozdravujem :-)

@palokuchki , dobre si to vymyslela, vyzerá tiež super :)

vavan
svätá trpezlivosť,nádherne sa ti vydarila,možno raz vyskúšam.
janger
@palokuchki , Danka, no ty si to ale sikovne vyriesila :-). Aj tak sa da...Som rada, ze vam chutilo, dakujem za peknu fotku :-). @ywett , Ivka, ty by si to veru iste zvladla, nebud skromna :-), pa-pa. @vavan , dakujem za pochvalu :-).
ywett
ďakujem Janka a s tvojou pomocou určite! :-)
babav
Janka, tvoj unikatny recept som nasla az dnes . Krasny kolac,neviem ci si najdem cas a odvahu upiect,ale aj tak si recept ukladam do mojej KK.
Vdaka !
hubata
Krájať upečený koláč sa dá ako knedľa: zboku urobíme do koláča po obvode zopár zárezov, do zárezov vložíme niť, prekrížime a prerežeme.
janger
@babav , Vlasti, dakujem za pochvalu. Odvahu iste najdi, ked sa podarilo mne, tak sa na 100% podari aj tebe. Ale radsej pec, ked sa trosku ochladi. Tak dlho stat pri zapnutej rure, to je trosku unavne :-)...@hubata , mas pravdu, dakujem za radu, da sa aj tak. Aj torty sa tak daju dobre prerezavat. Ja som ale problem s krajanim nemala. Ak mas ostry noz, tak toto sa da prerezat bez problemu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia