Domáce cestoviny - základný recept

lubieta - bez fotkylubieta, 24. júna 2013
Domáce cestoviny - základný recept
Foto: lubieta

Klasický recept na domácu cestovinu z ktorej môžme ďalej vyrobit rezance , fliačky , cestovinu na lasagne a všetko možné čo nás len napadne Zobraziť celý popisKlasický recept na domácu cestovinu z ktorej môžme ďalej vyrobit rezance , fliačky , cestovinu na lasagne a všetko možné čo nás len napadne :)

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

400 g
4 ks
2 čl




Postup

  1. 1

    Ak máme mixér ktorý nám vie rozmixovať aj cesto tak to dáme doňho . Ako prvé (platí aj pre ručnú aj strojovú výrobu) rozšľaháme vajcia so soľou a po častiach pridávame múku. V stroji sa nam vytvoria take hrudky tie si potom vysypeme na pomúčenú dosku a dopracujeme na nelepivé cesto. Ručne to už je väčšia makačka ale dá sa to :) Vodu ani iné tekutiny nepridávame .

    Domáce cestoviny - základný recept - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nemusí byť celkom hladké ak používame rezancovač. Rozdelíme ho na 4 guľky. Postupne jednu po druhej v rukách rozpučíme na placku a dáme do rezancovača na najväčšiu hrúbku a prevalcujeme, potom si cesto preložíme na polovicu a opäť prevalcujeme (stále na najväčšej hrúbke) takto pokračujeme ďalej až kým nám nevznikne krásne jemné a hladké cesto. potom ho valcujeme na najtenšiu hrúbku a použijeme ako treba . Ja som ho použila ako cestovinu na lasagne.

    Domáce cestoviny - základný recept - obrázok 2
  3. 3

    Výsledný plát cesta necháme pár minút preschnúť alebo rovno režeme na rezance pretože dost rýchlo uschne a potom sa láme :)Varíme len 3 -4 minútky. Nezabudnime na to , že na hlavu rátame cca 100 g cestovín takže z tejto kôpky nám vzniknú 4 porcie :)

Diskusia k receptu

manek380
Pokud se mají ty těstoviny sušit na později, tak bych sůl nedával, protože natahuje vodu a těstoviny by mohly zplesnivět. Se solí jen k okamžité spotřebě, a v tom případě přidávám ještě kávovou lžičku oleje. :)
1x dada71
elen52
Domáce rezance robím z hrubej múky a bez soli. Tak robím už roky a sú výborné.
1x dada71
youness30
ja som až doteraz bola v tom, že rezance sa robia z hrubej muky....
lubieta
ja robím stále z hladkej , skúšala som aj z polohrubej aj hrubej ale nejak sa mi rozpadávali :/ a soľ dávam aj ked ich suším , ale suším v pootvorenej rúre , ale tak krátko trvá ich príprava ,že si na všetko robím vždy čerstvé :)
pachola
robím iba z polohrubej múky a bez soli , niekedy pridám trochu oleja,alebo teplej vody podľa kvality múky, najlepšie sa mi osvedčila z Pohronského Ruskova
sportak
Práve dnes som robil domáce rezance a prifarbil som ich oblanšírovaným špenátom. Dávam 300 gr. polohrubej múky, 2 vajcia a čajovú lyžičku olioleja. Vajcia spolu so špenátom rozmixujem ponorným mixérom a vymiešam tuhšie cesto. Bez pridania vody a soli. Sú perfektné. Skúste. P.s. Toho špenátu je asi 50 gramov a pekne farbí.
radost
@sportak
tak tie tvoje zelené ma zaujali..dnes sme doniesli posledný špenát z role-bo už sa ohlásil oráč...takže..pohrám sa..
mamimna
Ja robím rovnako ako @lubieta z hladkej múky a vždy ich osolím. Nikdy som nemala problém ani keď som ich sušila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia