Úžasné oškvarkové pagáčiky fotorecept

luss44 - fotkaluss44, 10. júna 2013
Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept)
Foto: luss44

Receptov na oškvarkové pagáčiky som už vyskúšala viac, ale tento sa mi páči najviac, piekla som ich včera doobeda na dcérinu oslavu.

45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
250 g
1 ks
1 ks
400 ml
6 ČL
1 kocka
1 ČL
3 PL
500 gr
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Do misky nasypeme múku, v strede urobíme jamku, nasypeme cukor a nadrobíme droždie, ktoré zalejeme teplým mliekom a necháme nakysnúť kvások. Zamiešame, pridáme rozpustený a mierne vychladnutý Palmarin + 1PL masti, žltok, vajce, soľ, mlieko a vypracujeme cesto, mlieko pridávame podľa potreby, aby bolo cesto pekne vláčne, miesime kým sa cesto nelepí na misku, ja používam hnetacie metly na šľahači, krásne sa vždy cesto vypracuje. Poprášime múkou a dáme vykysnúť, ja už tradične do mikrovlnky, jasné že vypnutej.

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a tu už je nakysnuté

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme na dosku, rozvaľkáme a potrieme 1/3 mletých oškvarkov rozmiešaných s 2 PL masti, ja som ešte posolila, treba ochutnať oškvarky či sú dosť slané, moje boli málo, tak som trochu posolila.

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 5

    Natreté cesto preložíme ako obálku a necháme 10 min.nakysnúť, postup opakujeme ešte 2x.

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  5. 6

    Po poslednom nakysnutí rozvaľkáme na cca 1,5 cm, nožom urobíme ozdobnú mriežku a vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Pagáčiky necháme ešte 20 min. podkysnúť, potrieme vajíčkom a upečieme pri 200 st., čas neviem presne, ja to sledujem, kým nie sú upečené pekne dohneda. Najlepšie sú úplne čerstvé, také chrumkavé :)

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
nestihnú... :))) do dnešného dňa boli v miske prikryté utierkou a sú mäkké, ale už sú tam len 3 ks. zabudla som do receptu pridať prášok do pečiva, osvedčil sa mi do kysnutého cesta. teraz ma napadlo - myslela si či nestvrdnú pri pečení? nie, sú krásne na povrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Sú ozaj lákavé. Ja tiež dávam uvarený zemiak, aj 2 ks. Pečiem cca 15-20 min.v dobre vyhriatej rúre. Dlho nie, aby sa nevysušili, potom rýchlo stvrdnú. Po upečení dávam podľa rady starších gazdiniek do smaltového hrnca a zakryjem.
sonulienka
krásne ich máš a ja tiež dávam uvarený zemiak podľa toho koľko robím keď viac tak aj dva tri.
pachola
robím bez umelého tuku ,iba s masťou a plním slivkovým lekvárom, kto ich jedol,iné už nechce/robím ako šatôčky/
1x cajca
evusik
vyzerajú fakt úžasne, keďže som nemala možnosť okoštovať tieto tvoje, musím povedať, že najúžasnejšie oškvarkové pagáče pečie moja švagriná, mám od nej recept ale nech robím čo robím také dobré ako ona neupečiem.... upiecť dobré pagáčiky je veda a tie tvoje vyzerajú super :-)
valeri
Názov si im dala úplne zaslúžene, vyzerajú úžasne a tak musia aj chutiť.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Sú nádherné, ale neni tam veľa tuku na 1 kilo múky, 500gr+250gr+ 3PL masť.@evusik pridajte vas recept :-)
tilda
Musím to vyskúšat lebo to vyzerá naozaj dobré
luss44
@lba - oškvarkové pagáče musia byť mastné, taký je osud pagáčov s týmto názvom :) asi Ťa mýli tých 500gr oškvarkov, ale ver že bez nich by to boli suché pagáče. piekla som aj na svadbu aj na kary také maličké maslové pagáčiky a tam ide na 1 kg múky tiež 450 gr mastného a sú skvelé
luss44
ďakujem Vám za pochvalné komentáre, pohladili mi dušičku :) @pachola - oškvarkové so slivk.lekvárom som už tiež robila, je to dobrota, vďaka za pripomenutie, nabudúce urobím
1x regri
sisuk
nádherné pagáčiky!!! Aj moja maminka takéto úžasné pekáva a ja, nech sa snažím akokoľvek, nikdy som tak dobré pagáčiky nenapiekla... Klobúk dolu...
medovnicek
krásne ti lístkujú, syn miluje škvarkové pagáče, keď ich budem najbližšie piecť, tak ich upečiem podľa tvojho receptu
luss44
to 3-násobné vaľkanie, natieranie a prekladanie robí to pekné lístkovanie, aj maslové pagáče tak prekladám, teší ma že sa Vám všetkým tak páčia :)
monda
veľmi krásne - vysoké, vydarené, tak tomu sa povie pagáčik ,už len zahryznúť :-))
sportak
Tento rcp je výborný, super podaný a aj nafotený. Gratulujem Ti. Určite vyskúšam.
siskam
Veru sú úžasné. Piekla som ich, je ich véééľa a ako radí sonulienka, pridala som jeden väčší zemiak. Časť som odložila do mrazáku, keď sa vrátime z dovolenky nemusím hneď piecť. Výýýborný recept.
tetazuzana
Upecene. Piekla som so spaldovej a pohankovej muky. Su chrumkave. Mozno na buduce dam menej masla, masti, cesto sa dost lepilo ale inak pohoda.. ide sa mlsat. :)
luss44
@tetazuzana teší ma že si vyskúšala môj recept, zo špaldovej som ich ešte nepiekla, raz vyskúšam, lebo inak špaldovú dosť často používam.
lydialily
robila som ich včera a sú výborné,aj ked mne chutia ovela viac dnes.ked sa odležali :)
karetka1
Vyzeraju skvele, dnes ich budem piect. Verim, ze budu chutit.
eva44
...tak som ich práve urobila...vonia celý byt....
luss44
@eva44 , teší ma, že si vyskúšala môj rcp. Ja som ich včera večer tiež piekla. Pekný deň prajem.
brmbolka
keď rozvaľkávaš vždz daš časť oškvarkov, alebo plnku dávaš hneď keď prvý krát vyvaľkáš?
1x miis
luss44
@brmbolka , plnku dávam na 3x, čiže rozvaľkám, natriem 1/3 oškvarkov, preložím, a tento postup opakujem ešte 2x. Príjemné pečenie.
kamaja
aaaa hotovo. Už sú upečené, vonia mi celý dom. Musia trošku vychladnúť, ale už som stihla dva koštnúť, dúfam že ma nerozbolí žalúdok. Sú krásne, krásne, krásne. Parádny recept, uložený do KK. Ďakujem :D
luss44
@kamaja , veľmi si ma potešila vyskúšaním mojich pagáčikov. Som rada že chutia, mám radosť :) Peknú nedeľu prajem.
salinka
Tvoje pagáčiky vyzerajú ozaj úžasne a podľa komentárov aj tak chutia:-)
senci
robila som ich, su fantasticke, len miesto palmarinu som dala domacu mast.Aj hotove som zamrazila a po par tyzdnoch po rozmrazeni a ,,ohriati,, nad hriankovacom boli chutovo ako cerstvo vybrate z rury.
katka147
Robím ich podľa tohto receptu už asi tretíkrát a vždy sú fantastické:) Ja pagáče zbožňujem a tento recept je úplne dokonalý:) Ďakujem veľmi pekne:)
luss44
@katka147 , veľmi ma teší že si si obľúbila môj rcp, nech vám chutia aj nadalej :)
rikardo1979
chutia super, vdaka za recept. robili sme, aj ked som vsetko robil z polovicnych davok kedze sme len dvaja


luss44
@rikardo1979 , parááádne si napiekol, chrumkavo vyzerajú :) dakujem za potešujúcu správu a foto.
@mijaita , verím že Ti budú chutiť.
Veselého Silvestra prajem :)
amelie
vyzerajú luxusne, verím, že tak aj chutia, ukladám, vyskúšam, len čo si vytopím dobré oškvarky, už sa na tie pagáčiky teším:-) Šťastný 2015:-)
luss44
@amelie , budem rada ak vyskúšaš a dáš vedieť ako chutili. Všetko dobré v novom roku aj Tebe :)
mino16
dakujeme za velmi dobry recept na pagace ! dnes sme ho vyskusali a celej rodine chuti na 1* :) prajeme vsetko dobre do noveho roku.. 2015 !
moflika
vyskúšala som recept a pagáčiky boli úúúžasnééé,všetci mi ich vychvalovali.Len sa m izdalo trochu vela soli do cesta,dala som menej a nabudúce nedam masť do škvarkou,lebo sa mi to roztekalo pri valkaní(ale je pravda,že som mala kúpené už mleté oškvarky,ktoré sú asi redšie ako tie doma pomleté.)Výborný receptík,ukladám do kk,odteraz len tieto budem robiť.
luss44
@moflika , ďakujem za skvelú správu a vyskúšanie. Máš pravdu, kúpené mleté oškvarky sú redšie, občas kupujem do nátierky. Tak nech vám chutia pagáčiky aj naďalej :)
nikahuska
Dnes ich idem vyskusat.. sama som zvedava... dakujem za super recept... ;)
luciiik
Upečené, nejako mi nedocvaklo, že ich bude tak veľa, takže sa idem podeliť a sú naozaj skvelé. Ja ich nemám také pekné, nevykrajovala som, ale nakrájala na štvorčeky kolieskom na pizzu. :)
kupecova
Pagaciky podla tohto receptu vyskusane nespocetne krat,Uz asi druhy rok peciem iba tieto,vyskusala som viacero receptov,ani jeden sa nepriblizil k receptu mojej mamky,iba tento.Bohuzial od mamky recept som niekde pri stahovani zapotrosila a z hlavy si uz nepametam,to su roky,hadam aj styridsat.Dakujem za tento receptik,je najlepsi zo vsetkych......
1x luss44
boyle
Ďakujem za RP. Robievam podobné, len miesto mlieka dávam šľlahačku a vynechám masť, niekedy aj 2-3 pretlačené zemiaky premiešam s oškvarkami
beatacsontosova
Ja som akurat dopiekla-zajtra ideme na chatu s partiou tak treba nieco slane. Sotva som vydrzala kym ochladli a po ochutnani (hm rata sa asi 10pagacikov stale ako "ochutnanie"?) Som sa musela poslat umyt zuby bo by som asi zjedla cely plech: vyborne chrumkave vo vnutri jemne parada!!!
smejkad
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))
do kelu, ako nas to ti nasi vychovali :-))))))))))))))))))))))))
luss44
@beatacsontosova , dakujem za vyskúšanie rcp, aj za pochvalu, ale závidím Ti tak na noc ochutnávať teplé oškvark.pagáče... môj žalúdok by mi dal :) Teší ma že chutia a prajem veselý víkend na chate. @marianne vdaka :)
používateľ nemá avatar
mx
mx
Dlho som hľadala dobrý recept na pagáče, no už som skončila s hľadaním.
práve som ich upiekla a sú famózne. ďakujem za recept, celá rodina si mastí brucho :)
dddbbb
ahojte, výborný recept. dovolil som si ale s ním trocha experimentovať a pridám pár návrhov na vylepšenie. oškvarky nemlieť, ja ich krájam aj to iba na hrubo. Pagáčiky sa mi zdajú tak omnoho chutnejšie a sú aj chrumkavejšie ak keď už nie sú čerstvé. namiesto palmarínu mi mama poradila aby som dal maslo alebo brav. masť. S masťou boli hodne ťažké na trávenie, s maslom sú krásne nadýchané a chutné. čo sa týka pečenia tak mne sa najlepšie podarili keď som ich vkladal do predohriatej trúby na 250 a následne som znížil na 220. dávam 5 hviezdičiek a ďakujem za super recept.
luss44
@Suzie1 no na prvý krát úplne parádne, ďakujem za odozvu aj krásne foto, nech Ti chutia. Potešila si ma.
marienka54
Dnes som ich mala od priateľky, sú výborné. Hneď ich idem piecť aj ja. Chválim receptík.
1x luss44
luss44
@Marienka54 (1.11.2016 21:36)

tak maslové, robievam ich často
1kg polohr.múky
250g maslo + 100g masť
1 šlahačková smotana
1 kyslá smotana
1 vajce + 1 žltok
4 KL soli
kvások z 1,5 kocky kvasníc + cca 150ml mlieko + trochu cukru
teplé mlieko naviac do cesta len v prípade potreby, niekedy dám aj postrúhaný var.zemiak, vtedy aj trochu viac soli
luss44
@Marienka54 (2.11.2016 18:18)

no veru parádne si ich upiekla, som rada že vyšli k Tvojej spokojnosti. Ak vyskúšaš aj tie maslové, daj vedieť. Pekný večer prajem a dakujem za krásne foto, takáto odozva vždy poteší.
bubaya
Zajtra idem piecť, druhýkrát v živote, tak dúfam, že to dobre dopadne Prvýkrát som piekla, keď som mala asi 18 rokov. Išli sme s rodičmi na chalupu, ja som sedela vzadu v Trábante a vyjedala som ich, ešte teplé, tajne zo sáčku. Mala som potom tááááákú strašnú koliku, že som chodila okolo stola a myslela som, že umriem. To som bola za pažravosť potrestaná, už som nikdy nič teplé kysnuté nejedla.
luss44
@Bubaya verím, že dopadnú k Tvojej spokojnosti, daj potom vedieť. Trest za takúto pažravosť dobre poznám... naposledy na Silvestra za teplé tvarohovo-syrové tyčinky ojój...
akzuz201
@Luss44 (6.2.2017 12:28)

Ďakujem este nieco sa chcem spytat zabudla som kupit palmarin mam doma len maslo a heru mozem nieco z toho nahradit dakujem
mirka123
Dnes som chcela piect skvarkove pagace, tak som natrafila na tento recept. Su naozaj uzasne. Dakujem za recept. Lakaju ma aj tie maslove. Maslo roztopene?. A vsetky suroviny dat naraz do cesta?
luss44
@Mirka123 (25.2.2017 18:08)

vďaka za vyskúšanie, som rada že chutili. Do maslových maslo rozpustené a mierne vychladené, suroviny všetky naraz, nechávam kysnúť len 15min a hneď robím.
andreadca
tak tieto pagáče sú geniálne...piekla som ich pred 2 týždňami prvýkrát a odvtedy dcéra "vykúša", aby som ich upiekla znovu, takže dnes pečiem. A nič im nechýba ani po rozmrazení :)
luss44
@Andreadca (30.6.2017 16:14)

teší ma že vám chutia a ďakujem za správu. Ja som ich tiež včera piekla odchádzajúcemu kolegovi na rozlúčku.
luss44
@Redakcia , ďakujem za odpoveď. @Toadie2000 je to tak, zvyknem dávať do kysnutého cesta 1PL zmäknutej masti, či už pečiem na slano či na sladko, osvedčilo sa mi to, cesto je jemnejšie.
luss44
@Elisticka (17.12.2017 19:00)

tak to ma nesmierne teší že si spokojná, máš ich krásne vylístkované. Ďakujem aj za foto, ozaj si ma potešila, nech chutia aj naďalej.
jazavka
výborné, dnes upečené, len som dala 3 žĺtka a vynechala vajce a pridala ešte 1 droždie, nemajú chybu... chválim...


luss44
@Jazavka (30.12.2017 16:41)

parádne Ti vyšli, až si mi chute narobila :) ďakujem za správu aj foto a som rada, že si s nimi spokojná.
jazavka
@Luss44 (30.12.2017 19:27)

aj ja ďakujem za recept, iné už robiť ani nebudem... tieto sa približujú k pagáčom mojej mamky, dcéra a manžel zhodnotili, že sú ešte lepšie - to bola pre mňa pochvala... :-)
luss44
@Jazavka (31.12.2017 12:50)

to ma teší a nech vám chutia. Šťastný nový rok prajem :)
eli3
Jazavka ďakujem za skvelý recept. Deti sa ich nevedeli dojesť :-) Sú super. Včera som piekla a už mám objednávku na dnes.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Recept odskúšaný a môžem len odporučiť. Dala som si z nich zmraziť a práve dnes sme ich chutnali. Sú ozaj vynikajúce, voňavé a myslím si, že lepšie ako čerstvé. Soli určite dodržte. Ďakujem za vynikajúci recept.
luss44
@Esi (10.6.2018 11:07)

velmi ma tesi ze vam chutia, ano soli treba dat tolko, ked pridavam do cesta zemiak tak dam este o trosku viac. Pagac musi byt slany.
magduskaba
Ďakujem za recept . Pagáčiky sú krásne, musím čo najrýchlejšie vyskúšať.
peli
Ďakujeme za úžasný recept, pagáčiky sa na naše prekvapenie podarili na prvý pokus. 60ks zmizlo rýchlosťou blesku. Oblizovali sme sa my doma aj kolegovia v práci :p


luss44
@Peli (15.10.2018 10:48)

vyšli Ti ukážkovo a som rada že chutia, potešila si ma fotkou, sú ozaj parádne. Prepáč že odpovedám až teraz ale chodím sem pomenej a upozornenia na mail mi prestali chodiť.
janackah
Dnes som piekla!☺☺☺☺☺
Pagáče sú výborné!!!!!
frezia68
@Luss44 : Dnešné podľa Teba,aj ďaľší plech chladne.Chybou je,že bude pre návštevu,lebo bezlepkáč bude len núkať :-).Tie okrajkové sú vraj najlepšie.


2x haji a luss44
luss44
@Frezia68 (19.7.2019 08:43)

mám radosť že si vyskúšala a podarili sa Ti skvelo, vysoké a pekne nalístkované. Áno tie skrojky aj nám chutia najviac :) Prepáč že odpovedám až teraz.
kamilka61
Krásne sú všetky a určite aj chutné. Idem robiť po roku aj ja a už teraz rozmýšľam ako
ich uskladniť aby vydržali čerstvé na aj druhý deň.
U nás kysnuté cesto ( všetky koláče) sa pojedia hneď v ten deň ako sú upečené.
No tieto potrebujem odložiť na nasledujúci deň.
Tak poprosím dobre rady ako ich uskladniť.
ďakujem za rýchle a dobré rady. :-)
kimlo
Už som z Varechy odskúšal 8 receptov na oškvarkové pagáče, cez víkend príde na rad tento... :-)
kimlo
9. odskúšaný recept na pagáče... namiesto Palmarínu som použil maslo ale vydarili sa. Vďaka za recept.


2x haji a luss44
luss44
@kamilka61 (26.9.2019 08:10)

Moja rada už asi po funuse.. Prepáč nebola som tu a stále mi to hádže maily z Varechy do spamu.. Každopádne ja keď potrebujem pagáče až na druhý deň, pečiem ich neskoro večer a do rána nechám na plechu prikryté utierkou. V suchej prekurenej bytovke neviem co to spraví, u mňa ok. Alebo hneď po vychladnutí do mrazáku, na druhý deň sa rozmrazia celkom rýchlo.
luss44
@kimlo (30.9.2019 06:46)

Máš ich perfektné, vyzerajú fajn chrumkavé. Ja už tiež dávam maslo, tiež som ich pred týždňom piekla. Na časť cesta som nenatrela oškvarky ale bryndzu, tiež boli výborné. To pre návštevu co neoblubuje oškvarky :) Som rada ze si ich zaradil do svojho prieskumu, potešilo :)
marfra
Robím pagáče už roky,aj na svadby,ale tieto sú naozaj výborné.Ďakujem za recept.
1x luss44
marfra
Neprekladám pagáče "do obálky.Odkedy som našla na nete spôsob stočenia do závinu po natretí oškvarkami.Ja to úplne jednoduché a pagáče sú krásne "vykartičkované" :)
luss44
@marfra (16.5.2021 08:00)

Teší ma že vám chutia, to stáčanie do závinu som už tiež videla, myslím že aj tu na Vareche má niekto taký postup.
mata2101
už ich robím po niekoľký krát nakolko majú úspech výborný recept výborné škvarkovníky (y) (y) (y)
elinecka
luss44 si veľmi šikovná ja som ttieto pagaciky upiekla a su božské , nikdy som take dobre pagaciky nejedla a som stastna ze sa mi podarili presne podla dodrzaneho navodu velmi pekne dakujem chvalim cele podanie hodnotim na plny pocet hviezdiciek .mNikdy sa mi nepodarilo vrstvenie nevedela som to takto no uz viem dakujem za krasny postup , ine uz piect nebudem . A tolko komentarov o niecom svedci , ze si gazdinka ako lusk?
jojina11
Nikdy sa mi pagáče s ktorými by som bola spokojná nepodarili ...až teraz . sú vynikajúce krehucke a nie suché . Ďakujem za tento recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia