Varená knedľa

egreska - fotkaegreska, 13. januára 2010
Varená knedľa
Foto: egreska
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

350-400 ml
1/3
2 čl
1/2 čl
500 g
1




Postup

  1. 1

    Kto ma pekarničku,tak hodí všetko tam,kto nie, tak vymiesi cesto ručne-stručne.Musi byt hladke a nelepive.Nechame ho 1 hodinu kysnut v teple.Ked je vykysnute ,rozdelime ho na dve časti a na pomučenej podložke vytvarujeme knedle.Prikryjeme čistou utierkou a nechame ešte 20 minut oddychnut.

  2. 2

    Do velkeho hrnca si dame asi tak polovicu vody a nechame zovriet.Do vriacej vody opatrne vložime jednu knedlu,zakryjeme a stopujeme 20 minut.Do vtedy neotvarame.Knedlu rychlo vyberieme a popichame špilkou,potrieme maslom aby sa nam neurobila korka.Tak isto urobime aj druhu knedlu.

  3. 3

    Ručim vam za to ,ze ak knedlu kupujete v obchode,tak uz nebudete..

Diskusia k receptu

bojar
pripomína mi to "houskovou" knedlu mojej manželky, ktorá pred dokončením miesenia pridáva na kocky nakrájanú žemlu a do cesta dáva vajíčko. knedle varí naras a uště ich v pribehu varenia otáča
egreska
určite sa mozu pridat aj rožky nakrajane ,uz som to skušala ale nam viac chutí bez..ale skusim aj ja pridat to vajičko..
sovka62
Najmenej jedno vajce by som určite pridala aj ja. Knedľa získa nielen na chuti, ale aj vzhľadom sa bude líšiť od kupovanej. Priznám sa, že ako celkom mladá gazdiná som sa pokúšala uvariť knedle vo vode. Samozrejme podľa kuchárslej knihy, kde bolo napísané: mlieko podľa potreby. Asi som tú potrebu neodhadla. Spravila som tri knedle, dve som dala do hrnca naraz. Z každej sa vytvoril polkruh, ale bol dosť hrubý, aby sa dali krájať a jesť. Tretia, ktorá už bola v hrnci sama sa nezodpovedne roztiahla do celého kruhu pokiaľ ju len hrniec pustil, a bola hrubá asi na prst. No čo už, susedove prasce tiež chceli jesť. Odvtedy robím knedle na pare. Ale teraz skúsim znovu, či sa mi podľa tohoto receptu nepodaria aj varené.
braxi
Neviem koľko je 1/3 droždie...prosím upresnite mi to...42g je jedna kocka...dakujem
egreska
Sovka,vyskušaj,mozno ti zachutí..ja som ich uz vyskušala dost a tento recept mi vyhovuje najviac.Skušala som aj parene ,ale neboli take dobre ako varene vo vode..Na buduce ked budem robit tak dam vajičko,uvidim či tam bude nejaky rozdiel..
braxi
egreska...dakujem...vieš, ja mám 56 rokov a ked čítam svoje recepty a mám tam napísané "kvasnice za 50 halierov" je to neuveriteľné, ale už sama neviem koľko to bolo. O pár rokov začnú baliť droždie inak a zase budem na nervy :o))
evia
sovka, prosím Vás, ak paríte knedľu, koľko minút ju nechávate pariť?
tinka1986
naj recept aký som doteraz mala, v obchode už nekupujem a parenú už vôbec doma nikto nechce :-) Ďakujem za úžasný recept
egreska
wow...tak to Židek sa môže schovat :-)))) tešííííím sa ,že sa ti páči..
tizian1cat
si pis, ze sa mi páci, robila som ju uz tretíkrát...nadýchaná ako perinka, nemala som maslo, potrela som kacacou mastou, vies si predstavit tú básen!!!!
tinka1986
Dnes som sa rozhodla urobiť plnenú papriku a guľky a manžel na to : Budeš robiť aj tú Tvoju božiu knedľu ? Bože to sa zasa najem.
Tak uvidím ako mu bude chutiť :-DD Inak dávam do cesta jedno vajce, má krajšiu farbu :-) Ale je to najfantastickejšia knedľa lebo náš malý (16 mesiacov) spráska 3 ks na posedenie keď mu ich oblejem výpekom s mäska. A to on je vyberavý :-DD
egreska
@tinka aj ja do nej davam vajíčko-na niekoho radu a je lepšia..musím ho tam dopísat...inak to mam doma podobné s touto knedlou ,deti zjedia viac ako ja :-)) som rada ,že chutí aj vám...
diabambulka
egreska, tak klobúk dole, dnes som robila knedle podľa tvojho receptíku, prvý krát čo som ich varila a nie parila a dopadli úžasne, lepšie knedle som v živote nejedla, naozaj ich všetkým môžem odporučiť, doma sme mali hrče za uškami :-))) výborný recept...ja určite zostávam pri týchto knedlíkoch :-)))
sazuna
pripajam sa k ostatnym vareskarkam, vcera som robila tieto knedle a i napriek vzhladu chutili fantasticky, tak som sa sama potlapkala po chrbte :) len by som este poprosila poradit ako sa maju tvarovat aby nevyzerali ako placky haha. Ta prva sa mi skrutila podla hrnca a druhu som rozkrojila napoli, a chudatka naozaj vyzerali ako placky. Ale na chuti im to urcite neubralo a definitivne ich od teraz budem robit :) DAKUJEM!!!!
egreska
@sazuna som rada, že si sa pridala ku tým ,ktorým chutí :-)) ja si vykysnute cesto rozdelím na dve časti ,vytvarujem knedle ,ale nemiesim len tak poprevalujem a necham zakryte ešte podkysnut asi 1/2 hodky..ja mam taku skusenost ,že ked ich dám do velkeho hrnca obe naraz tak su krasne vysoké ale vytvarovane do tvaru hrnca :-) a ked varím po jednej tak su take menej nadvihnuté,ale takisto chutné..tak je to na tebe ako urobíš na buduce :-)
sazuna
dakujem egreska, urcite este budem skusat bo manzelovi aj mojmu malemu hrozne moc chutili :o)
chipmanka
Uz som vyskusala vselijake knedle ale toto je najlepsia :P akurat neviem preco zo spodu je taka trochu mazlava
diabambulka
egreska mala si pravdu v bode tri úplne úplne... ako som vyskúšala tvoj recept na túto fantastickú knedľu teda 2 knedle , vždy sa tak teším keď ich uvarím na obed, ani by ma nenapadlo kúpiť, na tie v obchode sa už len škaredo pozerám, že ja mám výborný receptík :-))) naozaj každému môžem len doporučiť :-)))
italia1
ako sa konzervuje ak sa nezje cela?v chladnicke?prosim pomoc:)inak je naozaj vynikajuca:)
egreska
@italia šup s nou do mrazničky,ked budeš zase potrebovat ,vybrat ,nechat rozmrazit ,nakrájat a naparit v mikrovlnke ...
1x ribana
jelenik
a pokrajana pred vlozenim do mraznicky ulahci pracu a moznost vybrat tolko kuskov kolko treba. Tak isto davam aj chlieb-nakrajany-a vyberiem vzdy tolko, kolko potrebujem.
luss44
chválim, chválim.... doteraz som robila len parené knedle, vyskúšala som tento recept a boli super, varila som 2 naraz a boli krásne vysoké a výýýýýborné, zožala som u celej rodiny úspech. Ďakujem za recept, kvôli týmto knedliam som nováčik na Vareche - aby som ich mohla pochváliť :)
egreska
óóó @luss tak to si velmi cením ! som rada že sa ti vydarili a že chutili celej rodinke ...
a1b2c3d4
Pokúsil som sa urobiť varenú knedlu. Ale nedopadlo to dobre. Tretina bola ešte ako tak, ale zvyšok bol úplne rozvarený jedným slovom blato. A pritom cesto bolo krásne vykysnuté. čo som urobill zle.
nazarboncuk
ahoj @egreska robím knedle prvýkrát, vybrala som si tvoj recept, vyzera to dobre, na ochutnávku musím este počkat ;) vdaka za recept
icandy
cesto mi kysne v miske kyske....zabudla som dat vajicko, tak mam teraz obavy, ze ci sa mi podaria a budu vyzerat tak, ako su na obrazku ;)))
egreska
neboj nič,ja som predtým robievala bez vajíčka a bola tiež dobrá...
adeh
Bodaj by knedle neboli dobré, veď je to recept ako na buchtu!
Fakt ovšem je, že sa teším na nedeľu až si ju opäť urobím. Bola totiž tak dobrá, že som jednu zjedla len tak, bez všetkého. Výborná rada je to potretie maslom, bola dobrá aj na druhý deň.
turistka
@egreska , vždy som robila knedľu nad parou, po prečítaní Tvojho receptu som si poradila i s knedľou varenou. Tvoj recept budem robiť už navždy, odbudlo mi prepieranie utierky na ktorej som parievala a aj to je plus. A knedľa nemá chybu :-) dnes dorábam, lebo chýba k segedu.
michsamant
Kura, knedla, kapusta bola v plane, ale decka su neni moc na maso, tak bola len s kapustou.
jilliantn
zdravicko ,draha moja polovicka mi nechce verit ze je aj varena knedla. Tak ja som si vytipoval teda Vasu.V nedelu ju chcem spachat,v zivote som nerobil knedlu ,tak mi drzte place.zijeme vo svajciarsku a tu knedlu nekupite ,horko tazko sme nasli polohrubu muku ,kedze tu pouzivaju len jeden druh muky -hladku a muky do pekarniciek, jedna muka sa tu ale tvari ako polohruba len je zlta ,tak isto knedla nebude bielucka ale aj tak bude skvela, ked tu citam ten fantasticky pozitivny ohlas na varenu knedlu .bolo v plane udene masko kapusta ,knedla ,ale cital som tu aj o segedine tak ma to akosi lame k nemu.dakujem
honestka
@jilliantn : pred emigraciou sem sme stravili mesiace vo Svajciarsku a veru som tam varila nase slovenske jedla pre tamojich a nevedeli sa ich dojest.
Knedlu urobis velmi hravo z tej jednej muky ktora sa predava, je vynikajucej kvality.
My tu v Canade tak isto mame iba hladku- {/aj ked sa snazili umelo (!) je mi to na smiech /vyrobit polohrubu- nikdy nebola dobra lebo bola instatnt - mozno aj ta vasa je taka} a tak vsetko odjakziva tu robim len z jednej muky.

Zelam ti velky uspech, lebo ho ides robit podla skusenej kucharky.
arpasan
No som zvedavý. Už mi vydúva rýchlokysku. Napíšem
arpasan
Prečo mi nevykyslo cesto? Robil som ho podľa receptu?

arpasan
Môžu byť staré aj kvasnice? majú dva týždne.
egreska
ved si písal,že ti vyduva misku...začalo kysnut a potom splaslo? či ako? podla mna dvojtýždnové kvasnice su staré..tie by mali byt vždy čerstvé..dám ti tip: bud si čerstve kvasnice rozdel na polovice a strč do mraziaka -máš po ruke čerstvé ked potrebuješ alebo si kup sušené-tie ja používam skoro stále a su tiež super..a máš istotu ,že ta nesklamu..
kris
Pripajam sa k pochvalam, uz raz som robila ( fantasticka) a dnes prave teraz uz mi kysne :). Vzhladom k tomu, ze zijem vo Fr. a tu je knedla absolutne neznamy pojem, hladala som akekolvek recepty, ktore by boli jedle. Zvolila som si tento recept a prestala hladat- dobre som urobila. Je super! vdaka egreska
micca
Egreska obycajna knedla a aky mala uspech len tak dalej.Si sikovnica gazdina.Doma maju radost z takej kucharky.Clovek sa uci cely zivot pokial chce.Kazdy recept potesi,aj ked sa niekedy opakuju pod inym nazvom.
egreska
dakujem dievčatá,som rada že taký obyčajný recept na knedlu má taký uspech :-) aj mne sa už vrtí v pekárničke,bude s výpečkami s bôčika a kyslou kapustou..
maci
dakujem za skvely recept..vyskusala som..podarila sa na prvykrat a iny ani neskusam..:)
turistka
@egreska , prosím Ťa naprav receptúru, Tvoja knedľa je jedinečná, no nepamätám si presné dávkovanie a nechcem si knedľu pokaziť.



turistka
@egreska , ja som ráno z hrôzou zistila, že Tvoj recept na varenú knedľu tiež napadol hacker, nevedela som či sa to dá vôbec napraviť a tak som sa obrátila na Teba, či ho môžeš napraviť-zaktualizovať, Tiež si pri ňom mala , ako aj ostatné dievčatá nezmysel pri rozpise. Ale už je to napravené a ja som si vydýchla, lebo skutočne Tvoje varená knedľa nemá chyby. Ale asi si tu doteraz nebola, keď nevieš o čo sa jednalo. Príjemný večer.
jankasz
chcela by som sa spytat ci tento recept mozem pouzit aj na buchty....ci ten lekvar nevytecie varenim....lebo z tych parenych mam hrozu,uz som vyskusala rozne casy ako dlho sa maju parit,ale vobec neboli dobre....ked boli pod pokrievkou tak boli pekne nafuknute a ked som ich isla vybrat nestacila som ich ani popichat uz boli splasnute.... :-(
ursula4
moja prvá varená knedľa v živote.Doteraz mi knedle robila suseda,ale po dnešku už budem sama.Veľmi dobrý recept.Manžel nechcel veriť,že som to robila ja.@egreska ďakujem
egreska
@ursula som rada ,že si našla odvahu a vyskušala..nie je to nič tažké,však? uvidíš ,že dalšie budu ešte lepšie ,chce to trošku praxe,ale si šikulka ..teraz budeš nosit ty susede :-)
stojispjesti
Jaaaaaj konecne kedla ktoru zvladam lavou zadnou a jedia ju aj decka :) dakujem pekne..ps:ja som vajicko vynechala je nadychanejsia :) kujeeem
lucek82
teda ja som mala s knedlami vzdy problem...ale tento recept je vyborny! zapisujem aby som nezabudla:) vdaka
danadam
Vyborny receptik, dnes sme mali na obed s paradajkovou omackou, sme sa jej prejedli a este nam ostala jedna cela. Asi zajtra rano poopekam vo vajicku na ranajky. Varenim je knedla krasne nadychana a zda sa mi ovela vacsia, nadhera. Kedze zijeme v Belgicku a neexistuje tu polohruba muka len hladka, tak som ju robila tak ze som dala 400 hladkej a 100 krupice ktoru som este mala zo Slovenska. Doteraz som knedlu velmi nerobila ale odteraz bude urcite vdaka tvojmu receptiku na nasom stole ovela castejsie. Dakujem! :o)
ibix55
Vážení,presne podľa tohto receptu som v nedeľu 25.08.2013 robil prvýkrát knedľu,včetne prípravy cesta v domácej pekárničke.Tak,ako napísala autorka receptu-už nikdy nekupujem knedľu v obchode!!!!Bola perfektná!!
marek135
dnes som prvy krat skušal robiť knedľu prave podľa vašho receptu :) je vyborna, dakujem :) určite budem robiť častejšie
nelisa
milá egreska už som podľa tvojho receptu robila knedľu viackrát a chuťovo je výýborná, len ako sa mi nedarí aby mala aj pekný tvar (ako je na tvojej úvodnej fotke). čím to je? mám riedke cesto? mám ich radšej robiť po jednej? teraz som vo veľkom hrnci varila 2 knedle naraz... budem rada ak prihodíš nejakú radu :)
egreska
@nelisa skús asi trošku hustejšie cesto..ja práveže ked varím dve naraz tak sú krásne vysoké,len zahnuté podla hrnca :-) najnovšie túto knedlu naparujem v oválnom pekáči s mriežkou ( na pečiacom papieri ) a zdá sa mi ešte lepšia ako varená vo vode,môžeš vyskúšat...
giana81
prosim vas ..urobim si kvasok zvlast alebo dam vsetko dokopy ...
mirkajan
Táto knedľa je jednoznačným favoritom mojich detí, jeia ju aj samotnú a vždy, keď ju urobím sa bojím, aby nepraskli... Ja si varenú knedľu pamätám z detstva, keď sme ju chodili kupovať do bufetu v hoteli Kultúra, parené mi pripadajú príliš suché, teším sa, že mám konečne recept na knedľu, ktorú si pamätám z detstva.
salinka
Vyskúšala som rôzne recepty na knedlu,ale nevzdávala som sa. Nakoniec som pristála na tvojom recepte. Primiešala som za dve hrste krájanej žemle (ktorú síce nevidieť, ale chutila). Myslím, že toto je ono. ďakujem za recept:-)


minek
dievčence ja to varím v podlhovastom pekáči a je v pohode druhým pekáčom zakryjem a je to ;-)
majsta
Prosím vás, prečo sa mi to cesto urobilo riedke? Držala som sa presne podľa receptu .
egreska
@majsta ak je riedke ,tak treba pridat trochu muky..netreba sa striktne drzat receptu..kazda muka je ina ..
majsta
trošku múky som pridala, ale aj tak sa mi cesto lepilo na ruky. Knedľa sa dala zjesť, ale bola dosť nabitá. Ale nevzdám to a skúsim znova :-)
odetta
Egreska !Vďaka ti za výborný recept.Musím len pochváliť.Knedĺu som robila prvýkrát v živote a podarila sa mi hneď na poprvé.Nemala som ale polohrubú múku a tak som v pomere 1:1 pomiešala hladkú a hrubú .Nevadilo.Dodržala som ale tvoj presný postup.Môžem ale povedať,že lepšiu knedĺu ako túto som ešte nejedla!!
Som nadšená a budem robiť len tak.Ešte raz vďaka ti,si moc šikovná.Prajem ti mnoho pevného zdravia a teším sa na ďalšie recepty od teba,Odetta.
odetta
Prispejem ešte dobrou radou.Cesto som rozdelila na dve časti .Z jednej bola knedĺa a z druhej som upiekla výborný marhuĺový koláč na vrchu s posýpkou.
frflacka
Som na dovolenke a deti majú chuť na knedle tak budú a vyzerajú suprovo zatiaľ
22gabika
A olej do cesta nema ist? Teraz som robila cesto, bolo dost lepive, tak uvidim, co z toho vyjde.
mrnousik
Dnes som robila podla tvojho receptu a tak dobrú knedlu sme ešte nejedli :) Ja som suroviny vydelila tromi - lebo som chcela len ďalšiu knedlu. Za mňa odporúčam tú nižšiu hranicu vody na ten pomer múky. Môj pomer na taku 30cm dlhu knedlu bol: Knedla: teplé mlieko 130 ml, droždie čerstvé 4,7/ sušené 1,32 g, sol 3,6 g, cukor 1 g, polohruba múka 195 g, 1/2 vajíčko :) Super recetp, dakujem :)


korfu1
Dnes som skusal a podarilo sa to,su fajne,len dodam ze mne sa to na radiatore kvasilo 1,5 hod asi som mal lenivejsie cesto...😁ako images nic moc z mojej strany ale chutovo fajn odporucam na premiestnenie pouzit cukrarensku kelnicku 🙂
renia
Máte pravdu, včera som robila prvýkrát varenú knedľu a už budem robiť stále takto podľa Vášho receptu a nikdy už knedľu nekúpim. Je výborná. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia