Makovo-ovsené kopčeky

anina6 - fotkaanina6, 3. júna 2013
Makovo-ovsené kopčeky
Foto: anina6

Dnes je u nás strašné počasie, prší a prší a prší. Na záhradke sa nedá veru nič robiť, navarené máme od nedele, a keďže Zobraziť celý popisDnes je u nás strašné počasie, prší a prší a prší. Na záhradke sa nedá veru nič robiť, navarené máme od nedele, a keďže som už dlhšie nepiekla (asi 3 týždne), tak som spravila niečo zdravo-sladké-celozrno-ovsené. No proste niečo zachrumkať ku kávičke.Použila som suroviny, ktoré som mala v kuchyni a improvizovala som. Upiekla som a sušienky sú na svete. A najlepšie na nich je to, že chutia aj bez cukru, ktorý som nahradila medom. Ak máte chuť vyskúšajte.

30
porcií
10 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
1 hrnček
1,5 hrnček
O,5 hrnček
0,5 hrnček
2 PL
3 PL
1 ks
1/2
1/2
4 kocky




Postup

  1. 1

    Pri príprave týchto koláčikov som použila 3 dl hrnček. Suroviny v ňom som nedávala do plna, ais 2 cm od vrchu. Tak teda, pripravíme si celozrnnú hladkú múku, do nej primiešame ovsené vločky, mak nemletý, hrozienka, orechov som mala iba hrsť, viacej sa mi nechcelo lúpať, tak bolo iba toľko. Kľudne môžte dať aj pol hrnčeka. Pridáme sezam, med, fruktózu, vajíčka celé, PDP a roztopenú Heru. Nakoniec som vykutrala 4 kocky varovej čokolády 52%, tak som ich tam nastrúhala nožíkom. A to je všetko čo som teda použila na tieto koláčiky.

  2. 2

    Všetky suroviny som pekne vymiešala v plastovej nádobe lyžicou, aby sa pekne skamarátili a potom som už len polievkovou lyžicou kládla na plech vyložený papierom na pečenie kôpky, ktoré som troška rozpľaštila.

  3. 3

    Rúru som vyhriala na 180 stupňov a tam sa moje koláčiky piekli asi 10 minút. Z tejto dávky mi vyšlo 30 kopčekov.

Diskusia k receptu

malusa
pacia sa mi taketo koliaciky urcite vyskusam,take s makom v kk nemam -:}}
ebaka
poznám vločkové,ale ten mak je výborná voľba...vyskúšam
anina6
izabelka díky za koment, malusa a ebaka vyskúšajte, s makom chutia ozaj dobre, ďakujem za komentáre. pekný deň vám dievčatá.
elysa
hneď zajtra s malými obmenami upečiem, mám veľmi rada vločkové keksy...
anina6
elysa aj my máme radi vločkové keksy, tak som ich upiekla. marianne a salinka, tiež som ich robila prvýkrat s makom, a vydarili sa. Sonulienka oplatí sa vyskúšať, nie sú veľmi sladké a dobre chutia. ďakujem vám všetkým za komentíky. prajem pekný deň, hoci u nás riadne upršaný.
danda3
Anička, s makom som ešte neskúšala, vyzerajú výborne, mám rada takéto vločkové keksíky, nabudúce prihodím aj mak.♥
evanaaa
Takéto keksíky-sušienky mám rada, aj mak mám tiež, ale asi by som ho nemohla dať, lebo by mi šiel pod protézu......ale dá sa aj bez. Zaujíma ma ale tá fruktóza s vanil. príchuťou, mohla by si bližšie napísať o nej ( aj kde si ju kúpila)? Ďakujem.
anina6
danda3 vyskúšaj, ja som tiež robila prvýkrat s makom a chutili. evanaaa môžeš aj bez maku, skús trebars kokos. a tú fruktózu som kúpila v Kauflande, začala som používať menej bieleho cukru a tak som namiesto vanilkového pridala tú fruktózu s van. príchuťou. je to ochutený ovocný cukor na prípravu nízkokalorických múčnikov a je vhodný aj pre diabetikov. zdravotný problém s cukrom chvalabohu nemám, len tie kilečká nejako sú navyše. tak som sa rozhodla obmedzovať sacharidy a výsledky sa pomaly dostavujú.
elysa
@anina6 včera som keksíky upiekla- sladila som medom a 2 PL vanilkového cukru, tiež som nevedela čo je fruktóza, ktorú si použila...veľmi mi chutia, mám zdrav.problémy a mak patrí medzi potraviny, ktoré mám zaradiť do stravy a tí moji doma mak nemusia, recept mi prišiel vhod...:) ďakujem...
2010
Pred tym ako sa date na fruktozu si precitajte tento clanok:
Fruktóza verzus glukóza
Aj keď je nadmerná konzumácia akéhokoľvek cukru všeobecne nevhodná (aj glukózy), fruktóza je obzvlášť nebezpečná. Už viac neplatí tvrdenie, že „cukor je cukor“, pretože ľudské telo metabolizuje určité cukry rozdielne. Metabolizmus fruktózy vytvára omnoho negatívnejšie účinky na zdravie oproti glukóze.
Medzi najškodlivejšie účinky metabolizmu fruktózy patrí:
Fruktóza zvyšuje hladinu kyseliny močovej, ktorá znižuje množstvo oxidu dusnatého a zvyšuje angiotenzín. To spôsobuje, že sa vaše hladké svalové bunky sťahujú, čím zvyšujú krvný tlak a poškodzujú obličky.
Fruktóza oklame vaše telo tým, že vypne kontrolný chuťový systém, čo vedie k zvyšovaniu hmotnosti. Fruktóza totiž nedokonale stimuluje inzulín, čo zasa nepotláča ghrelín (hormón hladu) a nestimuluje leptín (hormón sýtosti). To spôsobí, že budete jesť viac a rozviniete inzulínovú rezistenciu.
Fruktóza rýchlo vedie k zvýšenej hmotnosti a obezite okolo brucha, zníženému HDL cholesterolu, zvýšenému LDL cholesterolu, zvýšeným triglyceridom, zvýšenému krvnému cukru a zvýšenému krvnému tlaku. Čo predstavuje bežný metabolický syndróm.
Postupne vedie k inzulínovej rezistencii, čo nie je len podstatný faktor cukrovky typu 2 a srdcovo-cievnych ochorení, ale aj mnohých druhov rakoviny.
Fruktóza aktivuje kľúčový enzým, fruktokinázu, ktorá aktivuje ďalší enzým, ktorý spôsobí, že bunky budú hromadiť tuk. Keď je tento enzým blokovaný, tuk nemôže byť uskladnený v bunkách. Fruktóza v podstate zapína enzým, ktorý nás robí tučnými.

Čítajte viac:  martinchudy.blog.sme.sk/c/323189/Cukor-zabijak-ludstva-cislo-je...

havino
robievam si veľmi podobné, aj s kokosom, alebo orechami, so steviou, s makom som neskúšala ešte, vyskúšam tvoj recept a nedá mi,musím napísať, že súhlasím s tebou @2010 , niečo podobné som čítala a dokonca aj v telke začula. Z času na čas som kúpila bylinné sirupy do čaju s fruktozou, hlavne bolo napísané môžu aj diabetici,manžel je taký zatiaľ slabší diabetik, v tu ranu som ich vyhodila. A nie až takto podrobne, ale v tomto zmysle mi to vysvetlil aj primár v Ľubochni na endokrinologii, proste neodporúčal nám fruktozu.
anina6
elysa som rada, že keksíky chutili, dnes som ich ponúkla švagrinke a hneď si pýtala recept.
anina6
2010 o fruktóze som toho teda toľko nevedela a priznám sa, že som ju použila prvýkrát a myslím, že jeden sáčok v keksíkoch nenarobil až tak veľa šarapaty. ďakujem za tvoje info, zas som o niečo múdrejšia. ved o tom je varecha, že si navzájom radíme a pomáhame aj takýmito informáciámi. ďakujem za komentár a prajem pekný deň.
anina6
havino ďakujem aj tebe za tvoj komentík a info, tak fruktózu som použila prvý a posledný krát. steviu som tiež používala do kávy, no teraz nemám problém vypiť kávičku aj bez cukru. krásny deň prajem.
majka60
Tak ja namiesto tej vanilkovej fruktozy asi dám vanil. cukor a basta. A určite vyskúšam.
anina6
majka60 ja tiež nabudúce pridám vanilkový cukor a nie fruktózu, a musím piecť nové, lebo sa už minuli.
anaxas
Vyskušam určite, samé chutné ingeiencie
lubja
jednoduché, vyskúšane a chválene zo všetkých strán, ďakujem
anina6
@lubja teším sa, že ste si pochutnali a ďakujem za nahliadnutie do môjho receptu. pekný večer želám.