Plnený zajačí chrbát

sisok - fotkasisok, 25. mája 2013
Plnený zajačí chrbát
Foto: sisok

Viem, že králičie stehná sú ľahšie na prípravu, no ja osobne preferujem chuť a textúru tohto mäska z chrbta. Pokiaľ by ste nevedeli ako Zobraziť celý popisViem, že králičie stehná sú ľahšie na prípravu, no ja osobne preferujem chuť a textúru tohto mäska z chrbta. Pokiaľ by ste nevedeli ako vykostiť zajačí chrbát, fotopostup nájdete na mojom blogu, link http://silviahazirova.blogspot.fr/2013/05/plneny-zajaci-chrbat-fotopostup.html

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
4-5 plátkov
1/2 ks
2-3 ks
4-5 plátkov
3 ks
1/2 ks
2 strúčiky
podľa chuti
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Kosti nevyhadzujeme, použijeme ich na bujón, z ktorého bude omáčka. Do väčšieho hrnca vhodíme cibuľku nakrájanú nadrobno, 1 mrkvu na väčšie kúsky, trochu zeleru, cesnak a kosti. Keď sú kosti zlatisté, podlejeme vodou do výšky kostí, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 30minút. Keď je bujón dostatočne chutný, scedíme.

  2. 2

    Odkostené mäsko môžeme napĺňať plnkou podľa chute - ja som vložila plátok goudy a zmes cibuľe, slaninky nadrobno a šampiňónov opražených chvíľku na oleji. K tomu som pridala sušené paradajky naložené v oleji (samozrejme nadrobno). Plnku zabalíme opatrne do mäska a celý plnený chrbát obalíme plátkom slaninky a zaviažeme (to aby nám slaninka a celé mäsko držalo). Viem, že sa namiesto slaninky používa aj jaterničková kožička, tú je však tažko nájsť (jedine u mäsiara).

  3. 3

    Pokiaľ by ste si neveli poradiť s viazaním mäska, prikladám webový link na jedno francúzske video. Netreba vám ani zvuk, stačí iba obraz. (Ono by to bolo tažko vysvetliť cez fotky, video bude lepšie) link: http://www.marmiton.org/pratique/techniques-culinaires-video-cuisine_farcir-un-rable-de-lapin.aspx

  4. 4

    Takto obalené mäsko skrátka opečieme na prudkom ohni, v nádobe, ktorá je vhodná aj do rúry. Slaninka by mala byť dozlatova opečená. Podlejeme troškou bujónu, prikryjeme a vložíme do rúry predohriatej na 180°. Nechala som to prikryté asi 25 minút a nechala som to odkryté piecť ešte asi 10 minútiek. Čas od času som podlievala bujónom a na konci bola krásna a chutná omáčka. Keď je mäso hotové, odstránime potravinársku niť a mäso nakrájame na medajlónky. Ja som podávala so zemiakovými plackami, nech to troškú chrumká pod zúbkami :) No a k tomu šalátik. Dobrú chuť!

  5. 5

    Takéto zajačie mäsko môžete naplniť napríklad tapenádou (rozmixované olivy, kapary, ančovičky, strúčik cesnaku a olivový olej) s píniovými orieškami a bazalkou, hydinovou penou (kuracie prsia rozmixované so smotanou na varenie a vaječným bielkom, dochutené muškátovým orieškom a soľou), nadrobno nakrájaným zvyškom mäsa s pečienkou a estragónom alebo špenátovými listami s cibuľkou. Ale to iba ako inšpirácia :)

Diskusia k receptu

denyany
skvelý recept, oceňujem aj pridané linky, len neviem, či by som mala toľko trpezlivosti. aj ja mám radšej chrbát. ak aj ho nenaplním, ale kombináciu slaniny, cibule a húb môžem podusiť s mäsom, malo by to mať podobnú chuť, aj keď to nebude vyzerať tak pekne ako tvoje medajlónky.
sisok
@denyany - dufam, ze linky pomozu, ak sa do toho jedneho dna odhodlas :) Kazdopadne, ja sa zatial drzim teorie, ze mi to ide pomaly na prvy krat no a potom sa cas pripravy skracuje :) Neviem, ci by sa dalo zamrazit, ale ak by sa dalo, urcite by som ich urobila viacej a sup do mrazaku
cita
buduca nedela patri tvojmu receptu :)
danadam
Ca doit être délicieux! Dakujem za super recept, ukladam. :o)
sisok
@danadam - tu verras :) No niekedy sa pytam sama seba, ci idem dobrym smerom s takouto komplikovanou kuchynou :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia