Fig Bars Santa Rita

douglas - fotkadouglas, 22. mája 2013
Fig Bars Santa Rita
Foto: douglas

22.máj je sviatkom Sv.Rity z Cascie, mojej drahej Patrónky! A toto sú fíkové tyčinky Svätej Rity, upečené na Jej počesť. Svätá Rita ~ vďaka Zobraziť celý popis22.máj je sviatkom Sv.Rity z Cascie, mojej drahej Patrónky! A toto sú fíkové tyčinky Svätej Rity, upečené na Jej počesť. Svätá Rita ~ vďaka za všetko!

50
porcií
210 minút
príprava
10-12 minút
na 190 °C

Suroviny

1/2 hrnčeka
1 hrnček
2 ks
1 lyžička
2,5 hrnčeka
1/2 lyžičky
1/2 lyžičky
Náplň:
34 dkg
1 ks
3 lyžičky (ochucovadlo)
z 1/2 citróna
3/4 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Maslo, cukor, vajíčka a vanilkový extrakt dobre spolu vyšľaháme. Vmiešame múku, soľ a sodu. Vytvoríme cesto, ktoré necháme v chladničke min. 3 hodiny odpočívať zabalené v potravinárskej folii. Piekla som až po 6 hodinách. Cesto som si rozdelila na 4 rovnaké diely, a každý som na pomúčenej doske vyváľala do tvaru obdĺžnika o velikosti cca 35x20 cm a hrúbky cca 5mm, s cestom sa pracuje dobre. Do stredu cesta uhľadne do tvaru obdĺžniku navrstvíme fíkovú náplň a cesto z obidvoch stran zabalíme tak, aby sa spoj sa dotýkal. Takto vytvarovaný obdĺžnik doupravíme valčekom a koláč pripravený na pečenie spojovanou časťou otočíme naspod. Ostrým nožom krájame cca 2cm široké kúsky (môžu byť aj širšie), ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po upečení necháme vychladnúť.

    Fig Bars Santa Rita - obrázok 1
  2. 2

    Fíková náplň: Sušené fíky nakrájame na menšie kúsky, dáme do panvice a podlejeme vodou a šťavou z citrónu. Dusíme na miernom ohni, resp. strednom stupni a za stáleho miešania dovtedy, pokiaľ sa vytvorí masa podobná džemu. Na koniec pridáme fíkové chutney a vanilkový cukor. Fíkovú masu necháme dobre vychladnúť. Poznámka: Pokiaľ chcete mať náplň vysokú - urobte ju z dvojnásobnej dávky.
    ★hrnček á 200ml★

  3. 3

    ĎAKUJEM za váš čas pri čítaní tohoto recepisu, ale i o prípadný záujem o osobu Sv.Rity z Cascie. Foto mojej Patrónky a mňa z 22. mája 2013 :).

    Fig Bars Santa Rita - obrázok 3

Diskusia k receptu

gacy
Hmm aujimave :) ale recept plny blaha a pohody :)) priznam sa ze ak by som ho vyskusala tak ina plnka lebo figy som mala len raz a uz asi naposledy :D
douglas
Ďakujem @gacy za milý komenár...fíková náplň je preto, že fíky sú jeden z atributov Sv.Rity...myslím, že kľudne sa dá nahradiť, napr. slivkovým lekvárom...ale neskúšala som. Krásny deň! :).
lusinkab
jej tak toto sa mi velmi paci :-) @douglas som katolicka ale do kostola na omse,spovede atd nechodim uz roky z urciteho principu ale ak som niekde velmi rada si pozriem kostoly. Pred 4 rokmi som dostala od mamky krasny ruzenec s fotkou svatej Rity,krasne zabaleny aj s obrazkom a modlidbou tu mam stale pri sebe v penazenke a ked mi je smutno tak sa stale tak pozriem na ten ruzencek a zmocni sa ma zaujimavy pocit :-) neviem cim to je ale asi nie som jedina ktorej takto pomaha :-) prajem ti krasny sviatocek aj s tym vinkom a tycinkami :-)
ancicka
Krásne si to popísala.Istotne je to fajnový koláčik.kk
Sv.Rrita je patronkou neriešiteľných situácii a orodovnicou v beznádejných prípadoch.
douglas
@lusinkab , ďakujem za opravdu krásny komentár , ja som do kostola nechodila cca 16 rokov - od tragickej smrti mojej maminky... a loni som po 12 rokoch mala konvalidační svatbu v kostole viz.  varecha.pravda.sk/zazitky/moja-druha-svadba/1319-clanok.h...
. Tvoja maminka Ti ale ala neskutočne vzácny dar, váž si toho!!! Ja osobne držím v peňaženke obrázky s modlitbami Sv.Antona z Padovy a Sv.Judu Tadeáša. Nech sa darí :).
marianne
Ja som veriaca takym svojim sposobom,do kostola nechodim,ale v silu modlidby verim...a sv. Tadeasa uz mam nieco odmodlene cele tehotenstvo..a ci za to moze on neviem,ale zazrak sa stal:-)
janger
Kolaciky su to iste chutne, pekne si ich spravila. A tiez dakujem, @douglas , ze si ma zoznamila so sv Ritou....Vobec som ju doteraz nepoznala. Tak uz som si nieco o nej precitala. Viem, na koho sa budem moct obratit v tazsich situaciach :-).
douglas
@marianne - ďakujem za pekne napísané, veď aj ja keď som na dlhých 16 rokov sa "rozkamarátila" s Bohom...istotne som mu bola "bližšie" než kedykoľvek predtým alebo teraz... Veľkou zvláštnosťou bolo, že som dodržovala veľké kresťanské sviatky a pôsty, resp. mala som z toho veľký rešpekt... Som opäť šťastná a spokojná, že som sa vrátila k Nemu! Moji známi tvrdia, že žiarim pohodou a ja sa takto opravdu cítim i vnútorne. Pekný večer :).
douglas
@janger - som rada, za milý komentár. Určite Ťa Sv.Rita zo žiadnou prosbou neodmietne ... Skôr alebo neskôr všetky záležitosti dostanú správny smer... to viem 100%!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia