Čierny koláč fotorecept

aroooo - fotkaaroooo, 15. mája 2013
Čierny koláč (fotorecept)
Foto: aroooo

Tento vynikajúci,rýchly, šťavnatý a podľa mojej chuti koláčik som si dávno opísala z nejakého časopisu. Pri príprave najviac času zaberie príprava jabĺk.

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
1 dl
4 ks
400 g
400 g
1 ČL
1 ČL podľa chuti
2 PL
1-2 hrste
trochu nemusia byť
100 g
3-4 PL do polevy
trochu
trocha na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    Uvedené ingrediencie sú na 1 plech, ja som robila z polovičnej dávky na polovičný plech rozmerov 25x25cm. Cukru aj na celú dávku sa môže kľudne použiť podstatne menej, aj len polovica, závisí to hlavne od kyslosti jabĺk. Umyté jablká ošúpeme a na väčších okách strúhadla postrúhame. Všetky ingrediencie po marhuľový džem zmiešame a dáme na vyolejovaný a kokosom vysypaný plech a upečieme /skúška špajdľou/ cca 30 min. záleží od rúry.

    Čierny koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na ešte teplý hojne natrieme marhuľový džem, ja som mala svoj aj s kúskami marhúľ.

    Čierny koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme rozpustením horkej čokolády a 3-4 PL oleja. Po stuhnutí čokoládovej polevy pokrájame, v mojom prípade to išlo trošku ťažšie, pretože som s lekvárom nešetrila a poleva sa mi po ňom trochu šmýkala pri krájaní aj za použitia tenulinkého noža a aj jej povrch nebol krásne hladký, pretože lekvár obsahoval aj kúsky marhúľ /taký mi chutí a tak si ho varím/, ale to nič neubralo na vynikajúcej kyselkavej chuti koláča, ktorý je šťavnatý, dobrú chuť v ňom robia sekané orechy a horká čokoláda v poleva.

    Čierny koláč (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

mesiar50
Koláčik pomiešaný zo samých dobrých surovín nemôže byť predsa zlý!
A fascinovalo ma aj jednoduchá príprava a posypanie plechu kokosom.
Tvoj recept je už v KK.Pekne ďakujem.
abdul
Oné, veď je tam celá špajza. Vraj hrozienka nemusia byť. Tak to by sa mi nerátalo.
aroooo
@mesiar50 , k takýmto koláčikom "z jedného hrnca" zvyknem vysýpať plech kokosom, dá tomu dobrú chuť, @abdul , kľudne si ich tam daj, ja ich nemám rada a máš pravdu, aj tak je tam toho dosť a čo je hlavné, je rýchlo spravený a bez krému, ďakujem za komenty a nahliadnutie receptu.
aroooo
ďakujem, za prezretie receptu a komenty, treba len vyskúšať, napíšte ako chutil
tatranka
@aroooo my tento koláčik voláme,čierna buchta.Skladá sa zo samých dobrôt,je veľmi šťavnatý.Mala som obdobie,kedy som ho pravidelne pekávala.Aj tá čokoládka poliata na vrchu spraví svoje a zadelí koláčik ku chutným zákuskom.Vlastne som si ho pripomenula a že je čas,ho tiež upiecť.
marianna76
No vidiš, tento koláčik priniesol muž z práce od kolegu - aj s receptom - pred 13 timi rokmi. Dobre, že som si ho tu pripomenula. Presne takýto. Musím ho skoro urobiť. Dík




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia