Linecká klasika (vianočná i veľkonočná) fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 30. marca 2013
Linecká klasika (vianočná i veľkonočná) (fotorecept)
Foto: papkoska

Pečiem podľa tohto receptu už 9 rokov, osvedčil sa. Pri lineckom je jednoduché pravidlo 1- 2-3, t.j. jeden diel práškového cukru, dva diely masla a Zobraziť celý popisPečiem podľa tohto receptu už 9 rokov, osvedčil sa. Pri lineckom je jednoduché pravidlo 1- 2-3, t.j. jeden diel práškového cukru, dva diely masla a tri diely hladkej múky. Múky dávam o niečo menej, aby cesto bolo mastnejšie a lepšie sa s ním pracovalo.

15 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

120 g
250 g
450 g
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Deň vopred si pripravíme cesto. V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo (o inom tuku ani neuvažujeme) s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny, pridáme vajce, prešľaháme. Na túto zmes preosejeme múku a nastrúhame citrónovú kôru z dobre umytého citróna (alebo biocitróna, ak sa nám podarí zohnať). Spracujeme tuhšie cesto, zabalíme do sáčka alebo fólie a necháme cez noc v chladničke.

    Linecká klasika (vianočná i veľkonočná) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň si cesto necháme voľne v kuchyni zohriať, potom ho spracujeme rukami, rozdelíme na 3 časti a postupne vaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku asi 2 mm. Táto finta sa mi osvedčila, pretože nepodsýpame múkou, cesto zostáva krehké. Inak po pridávaní múky na vaľkanie postupne tvrdne a rozmrví sa. Chce to trochu cviku, aby sa nám papier nekrčil a neodtláčal, ale ide to. Vykrojíme tvary, polovicu s dierkou. Preložíme na plech.

    Linecká klasika (vianočná i veľkonočná) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme pri 180°C (teplovzdušná rúra) alebo 200° (bežná rúra) 5-10 minút. Pozor, aby len zbeleli, nemajú mať hnedé okraje. Plech uprostred pečenia môžeme otočiť, budú sa piecť rovnomernejšie. Na obrázku sú pred pečením.

    Linecká klasika (vianočná i veľkonočná) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zlepujeme ríbezľovým alebo višňovým lekvárom, najlepšie domácim. Posypeme cukrom alebo dozdobíme čokoládou. Necháme odležať v dóze na koláčiky aspoň 5 dní, pekne zmäknú.

    Linecká klasika (vianočná i veľkonočná) (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu