Šampiňónové penne s tofu a paprikou

martinis - fotkamartinis, 25. marca 2013
Šampiňónové penne s tofu a paprikou
Foto: martinis

Cestoviny penne s dusenými plátkami šampiňónov, červenou paprikou, kockami údeného tofu a voňavým sušeným tymiánom.

1
porcia
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček (300 ml)
2 PL
200 g
1/2 ks
1/2 balenia




Postup

  1. 1

    Dávno som nejedol huby, takže som dostal chuť na poctivé domáce jedlo z čerstvých šampiňónov. Neváhal som, v obchode som si kúpil malé balenie šampiňónov, údené tofu, červenú papriku a doma som to všetko prepojil krásnou vôňou tymiánu. Pripravil som si teda rýchle hubové penne plné jednoduchých chutí a farieb, ktoré potešia nie len oko :-)

  2. 2

    Najdlhšiu prípravu vyžadujú naše tenučké plátky dusených šampiňónov. Môžte si kúpiť malé balenie celých, ktoré pokrájate na plátky alebo si kúpte už pokrájané - nie je na nich nič zlé. 200 gramov je ideálna porcia pre jedného. Opláchneme ich pod tečúcou vodou, opečieme na lyžici olivového oleja a až chytia peknú farbu, osolíme, okoreníme, posypeme tymiánom, prípadne podlejeme trochou vody a prikryté dusíme dvadsať minút.

  3. 3

    Kým sa huby dusia, polovicu veľkej papriky alebo jednu malú umyjeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame priečne na kolieska, ktoré ešte voľne posekáme. Po 15 minútach pridáme do panvice.

  4. 4

    Hrnček penne dáme uvariť do vriacej osolenej vody - potrvá to takých 8 až 10 minút, ja mám rád až takmer vyslovene tvrdé cestoviny, takže 5 - 6 minút mne postačí.

  5. 5

    Kým sa šampiňóny a paprika dusia a cestoviny varia, polovicu balenia tofu nakrájame na kocky, aké sa vám páčia. Na malej panvičke rozohrejeme lyžicu olivového oleja a tofu opečieme - okamžite zacítite typickú vôňu škvariek, ak by som to nepripravoval sám, neveril by som že takto naozaj môže tofu voňať. Opekáme, až kým nie je jemne hnedé, dve či tri minútky.

  6. 6

    Až to dokončíme, malo by byť všetko hotové, takže panvicu s udusenou zmesou odstavíme, vmiešame scedené penne, pridáme aj kocky tofu a osolíme štipkou soli, prípadne trochou mletého čierneho korenia.

  7. 7

    Na tanieri môžme ozdobiť čerstvými bylinkami, napríklad koriandrom a bokom je dobré pridať aj šalát s tenkými rezančekmi červenej repy na osvieženie. Podávajte so šálkou sypaného ovocného čaju a úspech máte zaručený :-)

  8. 8

    Môj tip : nevegetariáni môžu miesto oleja požiť ekvivalentné množstvo masla, šampiňóny budú mať jemnejšiu chuť a tieto penne počas sezóny vyskúšajte aj s vlastnoručne nazbieranými lesnými hubami ;) Tí, ktorí až tak zásady zdravého stravovania nectia, si môžu tofu pokojne zameniť za zopár plátkov slaniny či údeného mäsa :-)

Diskusia k receptu

janikbj
jój,tak takéto ja môžem kedykoľvek :-) krásne a chutné. super
leomax
Ďalší pekný receptík.Nemáš najmenší dôvod pochybovať, či si tolko chvály zaslúžiš. Všimol si si, že redakcia Varechy pomaly denne zaraďuje Tvoje recepty do menu dňa? A to už určite o niečom svedčí! Si proste "frajer" a veľmi Ti fandím. Teším sa na ďalšie Tvoje recepty.
izabella929
Už som postrádala tvoje skvelé recepy...) toto je výborný a tieť to tofu nemusím.-)))šikovný si veľmi.-)
zuzkabluzka
@martinis sikovny si, ale to uz vies ;) ja zijem uz peknych par rockov v Ita a poviem ti, ze tvoje recepty by neraz zahanbili aj stare talianky :)))
paci sa mi tvoje "vymyslanie", tu by som len nedala tolko suseneho tymianu, mne osobne na cestovinach susene koreniny nepasuju, brzdia ich v krku :) inak vsak klobuk dolu :)
martinis
@leomax : už takmer automaticky vždy po uverejnení receptu netrpezlivo striehnem, kedy mi príde mail, že @leomax mi zanechal komentár a veľmi sa teším, ako ho zhodnotíš :)) ak sa moje recepty páčia aj redakcii, je to pre mňa len milý bonus, najdôležitejšie je, aby chutilo všetkým, ktorí sa odhodlajú niečo z mojej ponuky vyskúšať :O) veľmi ďakujem - a ver tomu, že to nepíšem len tak do vzduchu, každú jednú chválu - a od talého skalného fanúšika obzvlášť - si veľmi vážim :-)
@izabella929 : nakopilo sa mi troška viac povinností, ale v zálohe mám pripravených niekoľko nápadov, ktoré budem postupne realizovať, takže hádam opäť obohatím tvoju KK, ako aj ostatných jedlíkov podobného gusta :)) tofu nesedí každému, ja ho mám celkom rád, ale pokojne ho vynechaj :)) vďaka ! :)
@zuzkabluzka : vždy si rád prečítam pozitívne reakcie a tá tvoja medzi také rozhodne patrí :) naozaj ? beriem to ako veľkú poctu, ak prirovnávaš moje cestoviny k receptom rodených talianok, úprimne si ma potešila ! :)) ďakujem za tip - nabudúce použijem čerstvý, ak ho práve zoženiem. aktuálne mám na parapete žeruchu, koriander a petržlenovú vňať, takže doplním :-)) pekný deň do Talianska :O)
radulienka
@martinis , opäť jeden z tvojich vzácnych receptov, veľmi sa mi pozdáva, len sa nedaj odradiť nevhodnými komentármi, veru redakcia ťa tiež obdeivuje, držím ti plačekya a prajem ti pekné sviatky...
martinis
vďaka @ywett , som rád že sa páči ! :))
@radulienka : ďakujem, pozitívne reakcie ma omnoho viac "nakopnú" ako ma tie negatívne dokážu sklamať, takže aj naďalej budem variť rád pre tých, ktorým sa moje recepty páčia - mám skrátka to najlepšie publikum na svete ! :O)) krásne sviatky aj tebe a ďakujem za milé slová ;)
@timina : v to verím ! ;)
kailinne
Krásny recept, tofu mám rada, len ja by som vynechala huby, tie nemusím. Myslíš, že to bude fajn aj bez nich alebo by sa to dalo niečim nahradiť?
sizinka
Uzasne :) mas vyborne recepty! Presne moj styl stravovania :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia