Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. marca 2013
Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept)
Foto: pusta

Viackrát som doma v paneláku robila tlačenku. Blíži sa Veľká noc a rada by som mala na stole aj netradičné pohostenie. Porozmýšľala som a Zobraziť celý popisViackrát som doma v paneláku robila tlačenku. Blíži sa Veľká noc a rada by som mala na stole aj netradičné pohostenie. Porozmýšľala som a rozhodla som sa použiť v tlačenke aj údené mäsko. Miesto paprčiek som zvýšila množstvo bravčových koží a aspik bol ako drn, ktorý držal mäsko fest spolu. Tlačenka je len z mäsa, pomerne chudá, vdaka údenému veľmi lahodnej chuti. Vydarila sa, finančne je nenáročná a veľmi chutná, preto pridávam svoj recept s predstihom.

24 hodín minút
príprava
120 minút
na 80 °C

Suroviny

cca 1500 g
cca 1500 g
cca 500 g
cca 500 g
2 ks (stredne veľká)
1 veľká hlavička
2 ks
25 guľôčok
11 guľôčok
2 - 3 ČL
podľa chuti
5 - 6 veľkých strúčikov
2 ČL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme: rukáv na tlačenku - 2 ks Očistila som cesnak, tiež som očistila od chlpov, pečiatok a iných nečistôt bravčové kolená, bravčové kože, ktoré som umyla a rovnako aj bravčové pliecko - toto som nefotila.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som cibuľu.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do veľkého hrnca som dala obe bravčové kolená a kože.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do iného hrnca som dala pripravené pliecko, pretože sa varí podstatne kratšie, fotka sa mi akosi nepodarila.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som cesnak - 8 strúčikov, 1 cibuľu, 1 bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, 1 PL soli - viac nedávam, lebo chuť soli sa zvýrazní, ked sa vývar varením zredukuje. Ja som paprčky tentokrát nedala, ale zvýšila som množstvo bravčových koží z pôvodných 300 g na 500 g, okrem toho pribudlo ešte údené koleno, na ktorom je dosť kože a aj väčšia kosť. Kto by však nemal istotu, paprčky k vôli aspiku pridať kľudne môže, ale po vyskúšaní takto pripravenej tlačenky nie je treba.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K bravčovému pliecku som pridala 3 strúčiky cessnaku, jednu menšiu cibuľu, 1 bobkový list, 10 guličiek celého čierneho korenia, 3 guličky celého nového korenia a 2 CL soli, všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody. Varila som miernym varrom asi 30 minút, ked bolo už dostatočne mäkké po odskúšaní veľkou vidličkou, vybrala som ho na podnos a nechala vychladnúť.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rovnako som zaliala dostatočným množstvom vody, radšej viac vody, nemá sa dolievať voda. Od bodu varu som znížila teplotu asi na 80 stupňov, varila som pomalým varom asi 2 hodiny, priebežne som zbierala penu, kým vývar nezostal číry a už sa pena netvorila. Mäso sa nesmie prevariť, má zostať na troška na "skus", aby sa nerozpadávalo pri krájaní. Ja varím trocha dlhšie, lebo hotovú tlačenku už nevarím - asi 2 hodiny. Ak hotovú tlačenku budete ešte variť, stačí variť 90 minút, najlepšie poznáte podľa toho, že veľká vidlička sa už ľahko dá zapichnúť, vtedy var mäsa skončil. Ak varíte v tlakovom hrnci, stačí obyčajne 45 minút varu od syčania ventilu. Mäso som vybrala, vykostila a kosti som vrátila ešte do vývaru a varila som ešte 30 minút pomalým varom, aby sa uvoľnilo čo najviac gleja. Treba dať pozor na kože, aby sa neprevarili. Ked vývar dostatočne ochladol, pozbierala som lyžicou tuk z povrchu do malého hrnčeka, nevyhadzujem, ale výborne sa dá použiť na zásmažku do iných jedál. Potom som vývar precedila cez husté sitko do iného hrnca.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené mäso a kože som dala na podnos a nechala vychladnúť. Potom som chudé mäso pokrájala na väčšie kusy asi 4x3 cm, tučnejšie mäso a tuk na kúsky asi 2x1 cm a kože na jemné prúžky. Niekto kože melie na jemno, ja to nerobím, to už je na Vás, aký postup zvolíte. Všetko som dala do pekáča, Vy si zvolíte nádobu, aká Vám vyhovuje.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zmes v pekáči som dochutila pelisovaným cesnakom, čerstvo mletým čiernym korením, majoránkou, soľou a mletou sladkou červenou paprikou. Treba proti vlastnej chuti trocha viac "precesnakovať, prekoreniť a presoliť", mäso totiž chuť do seba vsiakne. Ak by ste tak nespravili, tlačenka by bola bez chuti a fádna.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ochutenú mäsovú zmes som zaliala dostatočným množstvom vlažného precedeného vývaru - asi 3 cm nad povrch mäska, dobre premiešala, aby sa soľ avšetko korenie dostalo rovmnomerne všade a naplnila do tlačenkového rukáva.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú tlačenku som dala na podnos, zaťažila doštičkou a do úplného vychladnutia som ju otáčala pravidelne každých 20 minút, aby mala pekný tvar a suroviny v nej boli rovnomerne rozložené. Potom som ju odložila na 24 hodín do chladničky, aby aspik pekne stuhol a dobre sa prepojili chute. Nesmie sa vkladať tlačenka do chladničky skôr než úplne vychladne ani urýchliť chladnutie čiastočným zmrazením, lebo by sa pri krájaní rozpadávala!!! Takto pripravenú tlačenku som už, ked bola úplne hotová v chladničke, aj zmrazovala a síce tak, že som kus tlačenky v celku vložila do mikroténového sáčku, ktorý som vložila do hlbšej primeranej umelohmotnej nádoby. Večer som ju pred použitím vybrala z mrazničky a nechala som ju pri izbovej teplote pozvoľna rozmraziť, aspik pekne držal.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mala som len jeden tlačenkový rukáv, tak som zvyšok naplnila do vhodných misiek a nechala stuhnúť pri izbovej teplote, tak isto aj zvyšný vývar, ktorý som neskôr výborne použila na varenie držkovej polievky, dá sa prípadne využiť aj na varenie iných jedál.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prekrojená hotová tlačenka.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som s cibuľou a octom, ale aj s chrenom je vynikajúca.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ešte jeden záber zblízka a čoskoro, na Veľkú noc robím znovu. Prajem dobrú chuť každému, kto ju vyskúša.

    Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

kimlo
Samé neskutočné lahôdky nám tu ponúkaš... hotové poklady!
mesiar50
Tvoja tlačenka je viac ako super.Si naozaj dobrá v gastronomickej oblasti.
Gratulujem.
1x ajfel1
pusta
@kimlo , veľmi si cením aj tvoje pripomienky, ako napr. pri čabajke, ale o to viac mi dobre padne uznanie od muža, ktorého kuchyňa je špičková. veľmi pekne ti dakujem za ocenenie. to isté tvrdím doma o tebe.
pusta
@mesiar50 , ty si predsa od fachu, ani nevieš, ako mi to dobre padlo, veľmi si vážim tvoje uznanie. dakujem. to isté si myslím ja o tvojej práci a teším sa na dalšie tvoje lahôdky, ktoré ukladám do kk a aj varím.
oldomachac
no,... az je taka chutna, ako je vzhladna, tak klobuk dolu, pretoze treba dopriat aj ociam, dobru chut a na zdravie!
angast
nádhera ! Toto si musím urobiť. Ak sa nenahneváš, do rukáva nedám
kože. Ono to bude držať pokope aj tak , keď sa to dlho povarí, ako huspenina. Super receptík. Už sa tešim .
izabella929
tlačenka vyzerá prekrásne.-)))my krájame na menšie kúsky mäsko, ale na chuti to nič nemení a domáca je domáca...) to je to pravé orechové.-)))
pusta
@oklomachac , ty nemusíš dávať predo mnou klobúk dole, aj ked tá tlačenka aj tak chutí ako vyzerá. tvoja paštéta je fantastická, všetci ju u nás chvália, aj moji priatelia. aj dalšie tvoje recepty sú úžasné, sú nielen v mojej kk, ale aj varené a chutia.
pusta
@angast , dakujem za pochvalu. kľudne to sprav tak, ako ty chceš...dá sa to dosiahnuť dlhším varením ako pri huspenine a bude to veľmi šmakovná, za to ti osobne ručím. už som robila takto aj huspeninu s väčším podielom mäsa a bola vynikajúca - máš sa skutočne na čo tešiť.
pusta
@izabelka929 , aj ja zvyknem niekedy krájať mäsko na menšie kúsky, tu som chcela, aby viac vábne vynikol ten vábny kontrast aj na pohľad, o chuti ani nehovoriac. zdieľam tvoj názor, že domáce je domáce a díá sa spraviť aj v paneláku výborne. dakujem ti za pekné ohodnotenie.
mesiar50
@angast
Tie kože sú tam veľmi dôležité.Ak v tom výrobku nebude dosť želatiny
výrobok po vychladení nebude súdržný a dokonca môže skyslieť.
Do huspeniny by to mohlo stačiť? ! ? ,nebola by taká gumová.ale ako
expert na varené mäsové výrobky v dobrom odporúčam aby
ste nemenili ingrediencie a technologický postup autorky tohto receptu.Neber to odomňa,ako mudrovanie prosím nechcel som sa ťa
dotknúť.12 r. som pracoval v s.r.o. ako technik-miešač veškerých mäkých mäsových výrobkov.Prajem ti vydarený deň
mesiar50
@angast
prepáč ten rukáv ma dostal,my to voláme iba umelé črevo
na tlačenku.Ja som to pochopil že kože chceš absolútne vyskrtnúť
sorry zabudol som si okuliare v zahraníčí
pusta
@mesiar50 , nič si z toho nerob, občas aj mne sa to stane. nič sa nedeje, dobre si ma rozosmial. dakujem ti aj za to.
angast
@mesiar50
Asi sme sa nepochopili, ale aj tak ďakujem za koment. Technologický
postup nemením, iba pred plnením do umelého čreva odstránim kože.
Brrrrr ! U nás sa nejedia ani v huspenine ale do vyva riť ich dávame.
lusinkab
Super :-) vsetci tu dnes len drazdite ale nie len sa smejem :-)))) aj toto by som si hned dala :-) ach jaj este dobre,ze mam uz po veceri
pusta
@angast , @mesiar50 , chlapci ste jednoducho super...dnes ste ma chutne rozosmiali už opakovane, aj pri iných receptoch. a ja sa rada smejem...vdaka vám obom za to!!! potrebovala som to ako soľ :-)))))
modrykamen
Každý máme iné chute a zvyky, ale kože v tlačenke, či huspenine sú pre mňa pochúťkou.Pritom urobia perfektný aspik. Len sa s tými kožami treba trochu pohrať, aby tam nebol ani chĺpok. Ja opaľujem na dvore nad horákom kampinkového variča, alebo horákom, ktorý sa používa na karamelizovanie. Môžem len doporučiť použiť aj údené koleno, alebo údené kože (napr. z údenej slaniny). Tlačenke dodajú chuť, akoby bola údená.
angast
@modrykamen
vôbec nič nemám proti ľudom čo jedávajú kože . Jedávajú sa aj iné
veci, ktoré ani nechcem spomínať. Ale keď sa tá glejovina vyvarí,
tak pre mňa nieje potrebné ich použiť. Asi som fajnový, ale už
len biedu na mňa, ako mi hovorila babka.
frezia68
Krásna tlačenka a po zhliadnutí fotiek ma to láka hneď uvariť:-)))stačila by aj polovičná dávka,lebo tlačenku ( a údenú zvlášť) by som jedla kedykoľvek :-))) už je uložený recept.Pekný fotopostup, zaslúžiš si pohajať :-)))
abdul
@pusta : Ách, aká fajnotka. No, už som robil zabíjačku aj v garáži, teraz opálim aj na balkóne.
A pečiatky si očistila ? A to ako bez bumážky ? Však tá pečiatka tam bude chýbať. Inak tá mäsiarska farba hovadsky drží na tom mäse.
angast
@abdul
komu sa ujde falat tlačenky so štemplíkom, získa prémiu - nemusí umývať
riad, alebo vysávať.
@frezia , čo to máš za smeiliky za uvariť. Ty si tu robíš z toho srandu :-)))
abdul
@angast : Si mi pripomenul jeden vtip o nedeľnej návšteve mládenca v rodine svojej vyvolenej a tam mali tiež nejaké pravidlo o umývaní riadu po nedeľnom obede.
mesiar50
@angast
Ďakujem si férový chlapec,ale už viem, že čo je to rukáv !
Pekný deň vám prajem.
angast
@mesiar ťé
po nizozemsky je to huls , ale aj tak ti to nepomôže :-)))
Asi aj oni majú na to svoj odborný názov
tatranka
Tlačienka krásna,ako lusk.Len tak sa mi slinky zbiehajú.A niet nad domáci výrobok.
helica
Krásne urobená, nádherne vyzerajúca, fantasticky nafotená, je vidieť, že si si dala na jej príprave veľmi záležať. Želám všetkým šibačom ( ak im vôbec niečo zvýši) dobrú chuť! Inak, ja by som povedala, že škoda ju zjesť.
baka123
vidím, že mäsožravci hneď zareagovali :))), ja tiež mám rada takéto dobroty, je nádherná, hneď by som si dala 1****
pusta
@modr ý kamen, kedysi som odstraňovala chlpky ostrou britvou, neskôr skalpelom, teraz poprosím svojho mäsiara a ak treba ešte opálim nad plynovým horákom. tiež milujem kože papať len tak s chlebom a trochou aspiku s dobrým doma upečeným chlebom. celé je to jedna neskutočná pochúťka.
pusta
@angast , nevadí, ž si "fajnový", aj ja mám doma takých stravníkov :-))))
pusta
@frezia68 , kľudne aj z polovičnej dávjky, neboj, čoskoro bude repete, ako u nás doma. :-))) aj môžem tlačenku kedykoľvek, ale pravda je, že táto ma fakt dostala a na Veľkú noc bude určite medzi pochúťkami na stole. dakujem za pekné ohodnotenie, veľmi si to vážim.
leomax
Veľmi pekne vyzerá. Tlačenku mám tak rád, že práve na ňu ma pred 30. rokmi ulovila moja manželka. Teraz si ju už niekoľko rokov robim sám, ale ešte nikdy som nepoužil aj údené mäso. Takže, milá @pusta , ďakujem za skvely nápad a už sa na ňu teším.
pusta
@abdul , ja robím v paneláku, garáž ešte nemám, ale kto vie? :-))))
priznám sa, že pečiatky som nečistila, ale vyrezala skalpelom, ide to aj žiletkou, britvou i ostrým nožom a ja neviem ešte čím všetkým... :D, lebo tá mäsiarska farba hovadsky dobre drží...máš pravdu. jasne, že bez bumážky, zverolekára a bez dane :D :D :D ak bude garáž, sviňa sa nájde, bud bez obáv a rada ju podrežem úplne klasicky aj opálim na balkone... :D dakujem ti za milý a vtipný komentík a za pochvalu.
pusta
@angast , ja chcem ten falat tlačenky so štemplíkom a tú prémiu - neumývať riady, nevysávať...a tak :D
pusta
@abdul , a nech ma poťahujú hoci ajna Národný výbor či dnes na MÚ(úúúúú). hahaha :-))))
danda3
Dobrú domácu tlačenku som nejedla, odkedy svokrovci prestali chovať prasiatka, švagor ju robil fantasticky. A tá Tvoja vyzerá a určite nielen vyzerá, aj je fanastická. Keď ukážem mužovi tento recept, určite sa do nej podľa Teba pustíme. Už teraz mi tečú slinky. Vďaka za recept.♥
pusta
@helica , áno, dala som si záležať, vyhrala som sa s tým. šibačom však nezostalo, už sa zjedla a veľmi rýchlo. ale robím pre nich aj ostatných znovu...dakujem za tvoje hodnotenie.
pusta
@leomax , no prosím...aj na tlačenku sá dá uloviť manžel :-), iste to stojí však za to, ak manželstvo trvá už 30 rokov - o tom vôbec nepochybujem, že máš vynikajúci vkus /myslím pani manželku a robenie tlačenky :-) budem sa veľmi tešiť, ak vyskúšaš a potom daj vedieť, ako sa vydarila. dakujem za pekné hodnotenie.
helanka
presne na taketo pochutinky sa sem navazam a kukam a slintam a chcela by som sama skusit a nejest tieto tunajsie gumace.
mozno raz tiez skusim?
parada.
jazavka
veľmi pekný postup a ešte krajší výsledok, tlačenku mám rada, ale len takú domácu zo zabíjačky (keď ju robí môj brat) - tak aspoň viem čo v nej je... tvoja vyzerá vynikajúco...hneď by som si dala...
pusta
@danda3 , ani ja som nejedla hádam 3 desiatky rokov dobrú domácu tlačenku. potom mi to nedalo a skúsila som sama spraviť doma v mestskom byte pred 3 rokmi a vydarila sa, mám dobrú chuťovú pamäť... :-) som presvedčená, že sa podarí aj tebe, pretože ty si veľmi šikovná. budem veľmi rada, ak aj s manželom vyskúšate, potom ma veľmi poteší, ak dáš vedieť výsledok. apropos pozdravujem moje milované Piešťany, veľmi mladá som tam praxovala a v strednom veku som tam bola 2x ročne na 6 týždňov, viažu ma tam najkrajšie životné spomienky...a mám rada piešťancov <3 :-)
medovnicek
tlačenku mám veľmi rada, bohužiaľ k dobrej domácej sa dostanem už len málokedy, zvyčajne vtedy, keď ju doma pripraví môj švagor, s údeným mäsom som ju nikdy nejedla, preto si recept odkladám a snáď sa niekedy odhodlám ju pripraviť
pusta
@jazavka , aj ja preferujem domáce zo zabíjačky, lenže už nerobíme zabíjačky, tak sa dá urobiť aj domadobrá domáca tlačenka. dakujem za veľmi pekné hodnotenie
pusta
@medovnicek , úplne zdieľam tvoj názor. nuž ale taká dobrá domáca tlačenka sa dá urobiť aj doma. len vyskúšaj a uvidíš sama, že je to tak. dakujem, ak sa odhodláš, určite daj vedieť, poteší ma to.
ariela6
Pusta ja tlačenky nikdy nejedavam ale ked pozeram na tu tvoju mam na nu chuť a to je vlastne pochvala pretože takto si tlačenku predstavujem aj ked ja by som asi tiež tie kože tam nedavala ale ostatne masko to je delikatesa tvoj recept si ukladam a dufam že niekedy aj skusim
honestka
robili sme preed 2 tyzdnami a nabuduce iste vyskusam s tym udenym masom.
Este som to nerobila a teraz je tu aj viacej receptov na huspeninu kde sa uspesne pouziva. Ked si predstavim jej chut, tak sa mi pripomina nasa starodavna, ktoru tata udieval ked sme mavali zabijacku.
Mas osvedcene recepty @pusta.

Ak mozem podotknut pre tych kto ma doma pristroj na odsavanie vzduchu, /nemusi kupovat "rukav" moze si ho lahko vyrobit ako "sacok" a varit v nom.
Ja v nich varim uspesne aj pastiky.
pusta
@ariela6 , ak vyskúšaš, poteším sa, tvoje úprimné priznanie je veľmi pekné. dakujem za pochvalu.
pusta
@honestka , veľmi pekne ti dakujem za uznanie, ten nápad s odsávačkou vzduchu je geniálny, vdkaka za to. určite využijem.
hannah22
ja už len na koniec.... parádne spracovanie.... ukladám a v pravý čas použijem.... :))
alabaj
Perfektní! Na Velikonoce to dávám do keramických forem na bábovku a na vánočku,na stole to vypadá úžasně.
pusta
@alabaj , to je skvelý nápad, vieš, že som s ním koketovala aj ja sama. nakoniec však zvíťazila klasika.
hubata
Zaujala má tá kombinácia s údeným mäsom, takú som ešte nerobila. Ja síce tlačenku nerobím do "rukáva" ale ju dávam do formy na biskupský chlebíček. U nás aj tak vydrží len 1-2 dni ........

Vyskúšam aj tvoju kombináciu s údeným mäskom, máš krásnu mozaiku, vydarila sa ti. Vďaka a už je v KK.
pusta
@hubata ,mňa zaujala chuťová kombinácia, vedela som si ju živo predstaviť nesklamala. okrem toho aj cenovo prístupná a aj zdravá, najmä pre reumatikov - ten aspik myslím.
mala som jej viac, ako som počítala, dala som ešte do menších foriem a vývar, ktorý zvýšil, som použila do držkovej pol.ievky a dobrá klasika bola ešte lepšia. nevydržala tlačenka dlhšie ako u teba, robím znovu. dakujem za pochvalu.
kasandra
Robila som tlačenku prvýkrát a presne podľa tohto receptu a je naozaj výborná! Všetko sa nám podarilo ukážkovo :-) Veľmi pekne ďakujem za super recept, už budem robiť len podľa neho :-)
pusta1
@kasandra , to si ma neuveriteľne príjemne prekvapila:-)
po dvoch rokoch od pridania si robila môj recept, nesmierne si ma potešila :-)
som rada, že sa ti po dodržaní postupu ukážkovo vydarila táto tlačenka, najmä mám radosť, že úžasne chutila.
to ja tebe dakujem za skvelú správu : )))
amelie
nie som mäsožravec, skôr umiernený vegetarián, ale za takú tlačenku by ma doma nosili na rukách... šak aj tak varím najmä pre tú moju milovanú perepúť (vždy sa mi to archaické slovo páčílo:-) @pusta , kedy to ja všetko stihnem? :-( KK*****
pusta1
@amelie , ja som zase všežravec, aj ostatní u nás doma :-)
určite ťa tvoja "milá perepúť doma" za túto tlačenku bude nosiť na rukách, to mi teda môžeš veriť :-)))
určite to stihneš, ty si nesmierne šikovná!!!
dakujem ti za uznanie, za uloženie do kk a za 5*
ivan14
Jen faktická poznámka k uchování tlačenky: já ji nalévám do takových těch plastových kelímků z kafeautomatu. Je to přesně jedna porce, pokud někomu vadí vystouplý tuk, lze ho bez problémů seškrábnout. A mrazím, nikdy jsem s rozpadávajícím se aspikem problém neměl.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia