Obyčajné rožky fotorecept

samanka - fotkasamanka, 13. marca 2013
Obyčajné rožky (fotorecept)
Foto: samanka

..tak, už sú dopečené, chladia sa...ako som sľúbila @leskomanka ,aj pre ostatných varecháčov...recept je z asi 60 ročnej kuchárskej knihy...

18
porcií
30 minút
príprava
2 x 18 minút
na 230,200 °C

Suroviny

500 g (alebo hladká špeciál)
250 ml
50 g
1 ks
1 ČL
2 ČL
30 g




Postup

  1. 1

    Zamiesime cesto, je dosť tuhé, ja dávam do pekárničky...a takto vyzerá po hodine a pol. Ak niekto bude miesiť rukou, treba ho nechať kysnúť na teplom mieste 1 a 1/2 hod.( Tu je 750 g múky)

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto premiesim, nepodsýpam múkou, je elastické a vôbec sa nelepí. Urobím valec a odkrajujem kúsky o hmotnosti 70-80 g. Nenechávam kysnúť, hneď rozgúľam na "placky"

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...takto, čo najtenšie, asi na veľkosť 25 x 12 cm, netreba sa báť, oni pekne vykysnú, zrolujem do rožka, trocha povaľkám po doske...

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poukladám na plech, ďalej od seba, aby sa nezlepili. Rúru vyhrejem tak na 30 °C (v zime stačí radiátor), vložím oba plechy a nechám kysnúť 20 min. Potom vyberiem a nechám ich na teplom sporáku, prikryté obrúskom, kým sa rúra vyhreje na 230 °C. Tesne pred vložením do rúry ich potriem slanou vodou, nebojte sa, keď nakvapkáte aj na plech (papier), nebudú mokré....v rúre sa vytvorí trocha pary..

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu sú už nakysnuté..

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a tu upečené...8 min. pri 230 °C, potom teplotu znížim na 200 °C a pečiem 10 min. Po upečení ich poukladám na mriežku a nechám vychladnúť. Celkom vychladnuté vložím do mikroténových vreciek, vydržia mäkké 4-5 dní, nie však chrumkavé. Samozrejme, ani po upečení nie sú také, ako tie z reťazcov, ale rozhodne nie je v nich nič umelé...

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A takto si ich môžeme vychutnať....s domácou kuracou šunkou a domácou paprikovou nátierkou..(by ste neverili, ale toto stačí môjmu synovi na raňajky, potom "obeduje" až okolo 17-tej hodiny...

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

lasocka
hned zajtra vyskušam!
Potrebujem recept na obyčajne rožky,aby sa čo najviac podobali tým z obchodu..Pre dceru su len tie najlepšie:)
honestka
tiez na ne pojdem, lebo dobrych rozkov nikdy nie je dost hlavne tu.

som velmi zvedava, ci aj s tunajsou mukou /kedze nemame vyberovu/ ostanu take chutne par dni ako sa spominalo v diskusii.

Urcite dam vediet aj pre zaujimavost nasim devam v zamori a dakujem za uverejnenie
radost
@samanka
výborné domáce pečivo...tú chrumkavosť stratia v mikroténovom sáčku..radšej do mrazničky-po rozmrazení-nie v mikrovlnke-sú ako čerstvé..rozmraziť dám na radiátor-jasné-ked sa kúri..sú chrumkavé..:-)
samanka
@radost asi máš pravdu s tým sáčkom, ale nestihla by som vyberať z mrazáka..:-))). @honestka ani tunajšia múka už nie je bohviečo, pšenica I. akosti sa vyváža do zahraničia...myslím, že rožky sú mäkké dlhšie preto, lebo je v nich bravčová masť... a ďakujem za milé komenty
astheart
Pěkný recept! Já bych je ale zkusila s vodou, měly by se pak víc podobat těm kupovaným. Já rozmrazuji taky volně, v mikrovlnce se mi to nelíbí.
pekarik
priemyselne vyrabané rožky majú tu istú skladbu surovín až nato,že namiesto mlieka sa davkuje voda,chuťové vlastnosti pri domácom pečení nedosiahnete,ide o pečenie na pasových priebežnych peciach v pare,cesto hustejšie a tuhšie zvinuté na rohlikovom stroji
cicamaci
krásna práca, tieto musím vyskúšať. Už som jeden recept s tadeto z varechy vyskúšala no nebolo to ono ale tieto vyzerajú úžasne.
samanka
@astheart už som vyskúšala zarobiť aj s vodou, skoro nebolo poznať rozdiel. Niekedy miešam vodu s mliekom. @pekarik veď to každému jasné, výrobný systém pekární poznám, ale všetky "priemyselné" rožky sú na druhý deň gumové. Tieto sa im aspoň približujú...:-))) @cicamaci vyskúšaj, aj ak sa Ti bude zdať cesto hutné, vykysne pekne...a ešte ma niečo napadlo - ja používam iba múku z mlyna Pohronský Ruskov, tá sa mi zatiaľ zdá najlepšia.
1x jima
lasocka
tak som ich vyskušala! chutovo vyborne aj sa najviac podobaju/skor už podobali:)/na tie z obchodu. mam otazku. vyberova muka je muka polohruba,že? ja som ich spravila pol na pol s hladkou 00. no mam čo ešte zlepšovať ale recep na cesto je zatial pre mna z tých čo som skušala číslo 1!! naozaj sa s ním vyborne pracuje...ja som ho skor tvarovala v ruke ako langoše..mne to vyvalkanie tak nešlo:) dakujem.
1x ribana
samanka
@lasocka som rada, že sa Ti vydarili. Nevadí, že si ich len naťahovala. Cestu to neublíži. Áno, výberová je polohrubá, hladká je 00 extra špeciál.
aroooo
ukladám, určite vyskúšam, na spomínaný mlyn pozerám z okna kuchyne, a asi pred 10 rokmi bolo pravdou, že nemenovaný pekár v pekárňach odmietol piecť, keď nemal múku od nás.
sisuk
nádherné rožky, už kysnú. Dnes v tomto nečase sa mi nechcelo ísť do mesta (asi 7 km). Budú na raňajky...
stajka
práve dopekám,sú veľmi dobré,vdaka za recept.
spetkasoli
pekné rožteky si napiekla, určite sú velmi dobré a rada si ich uložím do kk. Ja často pečiem tie od@cistinky , sú tiež výborné a všetkým chutia, obľúbili sme si ich a doporučujem ich vyskúšať. Cez víkend sa pokúsim o tie tvoje a díky za recept, dobrých receptov si vážim.
iva63
krásne rožky si upiekla, super...niet nad domáce-:)
turistka
Zdravím @Samanka , Tvoje rožky sú výborné a tak som si ich tiež podľa receptu upiekla, obrázok môjho poečenia priloží naša Andrejka Červenková, tak uvidíš :-)

samanka
@turistka tak Ty si majster pekár!!! Sú nááádhernééé, možno sa aj ja dopracujem k takej dokonalosti
kaixi
ukladám a idem nato - použijem ale maslo :))
kaixi
ukladám a idem nato - použijem ale maslo :))
ursula4
tieto rožky nemajú chybu.Pečiem ich 2-3x týždenne a nevieme sa ich dojesť.Tiež si robím cesto v pekárničke,lebo cesto je na ručné miesenie dosť tuhé.Ďakujem za super recept
samanka
@ursula som rada, že Ti chutia, tiež ich pečiem pravidelne, len čo sa minie jedna várka, už pečiem zasa, doteraz som nenašla adekvátnu náhradu...:-)))
smejkad
mozes pouzit aj susene, precitaj si na kolko muky mas balicek, lebo su rozne a kvasok netreba zo suseneho robit :-)
miriam008
su uplne ze uzasne :) naozaj, vynikajuce :) Robila som uz xy druhov rozkov ale tieto nemaju chybu :) dakujeeeeeem za recept ;)
elba
dobré sú aj so špaldovej múky mám to odskúšané




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia