Koleno so zemiakovo-mäsovým závinom

Štefan Grich
šéfkuchár hotela Panorama Resort na Štrbskom Plese, 10. marca 2013
Koleno so zemiakovo-mäsovým závinom
Foto: Pravda - Robert Hüttner

S bravčovým mäsom pracujem veľmi rád. Dá sa pripraviť na veľa spôsobov; stačí dochutiť inou bylinkou alebo korením a výsledok je opäť iný.

4
porcie
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Zemiakový závin:
500 g
30 g
2 PL
2 ks
1/2 PL
50 g
100 g
1 ks (väčšia)
150 g
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)
Koleno:
2 ks
1 ČL
2 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Bravčové koleno umyjeme a osušíme. Kožu narežeme ostrým nožom zvisle a potom priečne tak, aby sme nezarezali do mäsa. Osolíme, okoreníme a posypeme paprikou. Poriadne to vmasíru-jeme do mäsa.

  2. 2

    Na plech položíme na kocky nakrájanú zeleninu s cibuľou, zalejeme asi litrom vody. Plech prikryjeme mriežkou na pečenie, na ktorú uložíme koleno. Pečieme v rúre za častého prelievania pri 150 °C dve hodiny. Na konci pridáme teplotu na 200 °C a pečieme asi päť minút, aby sa spravila krusta. Výpek z plechu precedíme, dochutíme a zahustíme solamylom.

  3. 3

    Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme a pretlačíme. Pridáme do nich maslo, múku, žĺtky, mlieko a syr. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať hodinu v chlade. Potom cesto osolíme, okoreníme a vyvaľkáme na plát. Údenú slaninu, cibuľu a pliecko opečieme do ružova. Necháme odtiecť prebytočný tuk a uložíme na plát cesta. Zrolujeme, potrieme žĺtkom a posypeme rascou a hrubou soľou. Pečieme 40 minút pri 180 °C.

Diskusia k receptu

radox1
pán zabudol napisat ,ze koleno na mriezke-odokryte piekol v konvektomate-cize s parou.v normalnej rure tato doba nestaci.
tankar
A veru že pridam.Už sa nan chystam a myslim si že v sobotu budu hody.Dufame že nam z neho nebude zle.Mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia