Oškvarkové kocky fotorecept

jokin - fotkajokin, 6. marca 2013
Oškvarkové kocky (fotorecept)
Foto: jokin

Stále som sa snažil urobiť také pagáčiky ako robila moja svokra. Tá nemala žiadny recept. Vždy robila od oka, ale vždy boli fantastické. Toto Zobraziť celý popisStále som sa snažil urobiť také pagáčiky ako robila moja svokra. Tá nemala žiadny recept. Vždy robila od oka, ale vždy boli fantastické. Toto je výsledok môjho snaženia a dá sa povedať, že aj rodina ho pokladá za veľmi dobrý. Viem že je tu množstvo receptov na pagáče, ale ak chcete vyskúšajte aj tento a potom môžte posúdiť ich chuť. Inak preto sú to kocky, Lebo som si vykrajovátko tak vyformoval aby som mohol vykrajovať bez odkrojkov. Nejaké zostanú aj mne ale je ich omnoho menej.

180 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

600 g
125 g
300 g
30 g
2 ks
4 čl
1 PL
100 ml
250 g
100 g
1 ks
1 čl




Postup

  1. 1

    Okrem soli tu sú použité suroviny.

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z múky a ostatných surovín urobím klasické kysnuté cesto. Samozrejme bez oškvarkov. Cesto nechám iba podkysnuť.

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkám na cca 1,5 cm hrúbku. Ja natieram oškvarky iba do strednej časti lebo skladám do stredu a tým ich potom mám všade. Na cesto natriem iba dve tretiny oškvarkov, tretia časť príde na rad až neskôr. Inak ak použijete tieto mleté oškvarky tak je potrebné ich posoliť, lebo nie sú slané a tiež ich je dobré trochu zohriať, ľahšie sa rozotierajú. Ešte po vrchu posypem nasekané oškvarky a začnem prekladať.

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    najskôr takto

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom takto

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    poskladané cesto otočím zloženou časťou na dol a nechám tak pätnásť minút podkysnúť.

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zas rozvaľkám, teraz na hrúbku cca 2 cm , natriem zvyšné oškvarky a posypem sekané oškvarky

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    opäť poskladám a nechám aj podkysnúť.

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a už iba rozvaľkám na hrúbku cca 2 cm, pobehám ostrôžkou a môžem začať vykrajovať. Toto je to moje upravené vykrajovadlo

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    no a takto to ide bez odrezkov

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pagáče dám na plech ktorý mám vystlaný papierom. Tu ich potrem žĺtkom a konečne môžem piecť.

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    no a takto nejako majú vyzerať po upečení. Teplotu iba odhadujem pečiem v plynovej trúbe.

    Oškvarkové kocky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

radost
@jokin
kedy si ich robil? ešte máš? pribehnem na oldomáš! šak závidím tvojej žene...mať takéto škvarkovníky na tanieri naložené..jednej vyvára a vypeká @gordonko...druhej ty zasa...a ja si musím sama..dofrasa...:-))
neodmietneš ma..že nie???pošlem muža k tebe na školenie...:-)
violetacamorova
Mas pravdu skvarkovnikov je tu dost receptov, ale dobre, ze si pridal aj ten svoj. Este, ze si ukazal svoje zaujimave stvorcove vykrajovatko, ja som si pri prvom obrazku lamala hlavu ako si ich tak pekne do stvorca poskladal. :)
siskam
Máš pravdu @jokin , receptov na škvarkáče je tu kopec, ale tento Tvoj sa mi nesmierne páči. A preto ho určite vyskúšam, možno ešte tento týždeň. A moja diéta ...
jozka2
vyzaraju fantasticky,ale tolko mastnoty naraz,nuz co su oskvarkove pagaciky,kupila som ich v madarskom obchode,asi som ich dost nezohriala ale sli do kosa,nemali ziadnu chut
jokin
varešky ďakujem za Vaše komentáre radost smelo pribehni, keď nebudú tak sa napečú nové a aj manželovi môžem dať rýchlokurz.
arasidka
tieto pagáčiky roibla moja babka, vždy za plný "vangel", lebo keď sme sa k nej všetci prihrnuli, bolo nás jak kobyliek. Milujem oškvarkové pagáčiky, a to "fakto aj de júre" - durch.
bambuch
@jokin až sem rozvoniavajú a ani si nevieš predstaviť,ako musím svoje poháriky oklamať....super ukladám do KK.
sovka62
Jáj, ale by som si dala. Tuším musím zase raz upiecť a vyskúšam podľa teba. Len trochu uberiem škvariek, aby som neskončila s boľavým žlčníkom.
A že sú štvorcové? Ak pečiem na nejakú oslavu vykrajujem, ak na zjedenie len tak sami doma, k niečomu, vezmem radličku a mám ich na štvorce pokrájané raz-dva. Veď na tvare nezáleží, nie?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No šikovný to muž. Ja si takto vždy predstavujem svojho manžela pri varení, ale vôôôbec sa mi to nedarí. Ten si vie len perfektne sadnúť k stolu a tešiť sa čo predložím. Pagáčiky sú určite vynikajúce už na pohľad. Uložím a určite vyskúšam v krátkej dobe . Všetky tie naj ingrediencie tam máš takže nei je dôvod aby tak šikovnému mužovi sa nevydarili. Len tie dobré oškvarky už nie je tak ľahké zohnať.
ela77
škvarky sú už pomleté a že idem pohľadať nejaký recept na pagáčiky a tu hneď po ruke na začiatku, ani nemusím ďalej pátrať.,
@Jokin , takže skúsim hneď, len nemám kyslú smotanu, ale možno aj jogurt plnotučný 10 % poslúži, ostatné mám všetko. Uvidíme ako to dopadne, keď sa skúša niečo nové, ale obyčajne dobre, lebo potom druhýkrát už človek (aspoň ja) skúša experimentovať a meniť a dopĺňať.
medovnicek
s tým vykrajovátkom to je veľmi dobrý nápad a tie oškvarkové kocky máš krásne, takéto chuťovky mám veľmi rada
frezia68
Veľmi pekný odborný výklad postupu aj pre laika :-) a že pridávaš dobré recepty,to je mi známe a aj to,že si šikovný.Vydarené a určite chutné :-)))
sracz
Vynikajúca chuť, super práca, umný popis rcp! Blahoželám k vzorovej reprezentáciu "podceňovaných" 1/2_čiek!
elysa
výborne vyzerajú...a isto aj chutia...
ola111
Tieto kocky mám rada,kupujem si vždy jednu cestou do roboty,ale tie okolo týchto tvojich ošvarkových iba behali,máš ich vydarené...
iva63
musia byť výborné...veľmi pekne si spracoval fotopostup-:) a kocky sú tiež super
jokin
Varešky a varešáci vďaka za Vaše pochvaly, ela77 ako som písal tie stupne iba odhadujem, máme plynovú trúbu a keď ich pečiem tak idem skoro na maximum.
laurisia
@jokin - upečené, fajné, mňam :-) Ďakujem za recept. Urobila som dve menšie zmeny - smotana išla 1:1 s jogurtom, lebo som dosť smotany nemala a žĺtka som do cesta nedala. Niekde som dávnejšie čítala, že je to len zvyk, ktorý nemá v kysnutom ceste žiadny význam a tak žĺtka už do kysnutého cesta nedávam.
laurisia
No a chutia opakovane. Vyskúšané už niekoľkokrát a moje rozhodnutie je jasné - nech sa ostatní Varecháči nenahnevajú, že pohŕdam ich receptami, ale všetky ostatné recepty som zrušila, robím už len podľa Tvojho ;-)
elysa
@jokin tieto Tvoje si manžel vybral na svoju dnešnú oslavu a zožali veľký úspech, všetkým chutili, určite som ich nerobila naposledy...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia