Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke fotorecept

babidka - fotkababidka, 23. februára 2013
Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept)
Foto: babidka

Všetci asi poznáte Beef Stroganoff - alebo jednoducho Stroganov . Receptov je neúrekom - pravých , nepravých aj ľavých :-) Asi toľko ako Zobraziť celý popisVšetci asi poznáte Beef Stroganoff - alebo jednoducho Stroganov . Receptov je neúrekom - pravých , nepravých aj ľavých :-) Asi toľko ako je legiend o vzniku tohto jedla ... Tieto mäsove guľky som našla v jednej kuchárskej knihe pod nazvom "Guľky Stroganov" ... Bez ohľadu na mierne "nepresny" názov je to jedlo veľmi chutné a u nás doma dosť obľúbené .

4-5
porcie
30 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
asi 2 - 3 strúčiky
1 ČL
1 ČL
3 PL
1 ČL
1 ks
200 g
1 PL
200 g (alebo iné huby)
150 - 200 ml
200 ml (alebo kyslá smotana)
100 g (alebo maslo)




Postup

  1. 1

    Pomelieme si hovädzie mäso .Pridáme doňho prelisovaný cesnak , soľ a mleté čierne korenie .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hladkú múku si zmiešame s červenou paprikou a čiernym korením .Z mäsa si urobíme guľky a obalíme ich v ochutenej hladkej múke .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci si zohrejeme olej alebo maslo /maslo je podľa mňa chutnejšie/ a guľky opražíme .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opražené guľky zalejeme paradajkovým pyré .Môžete použiť aj čerstvé olúpané paradajky alebo pretlak. Pridáme časť hovädzieho vývaru , zakryjeme a necháme pomaly dusiť asi 40 minút .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici si opražíme pokrájanú cibuľu , pridáme pokrájané sampiňony alebo sezónne hríby , pridáme dijonskú horčicu , podlejeme zvyšným vývarom a necháme zovrieť .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom hríby pridáme k mäsu a ešte spolu dusíme asi 10 minút .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver pridáme smotanu . Ak nemáte creme fraiche , pridajte par lyžíc kyslej smotany . Premiešajte , zložte zo sporáka a nechajte odpočívať .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odpočívať má mäso a nie vy - teraz je presne čas na uvarenie cestovín . My máme najradšej rúrky - penne rigate . Ale môžete použiť široké rezance , makaróny , rigatoni , "šrubky" fusilli , rigatoni ....aké sa vám uráči :-) Na tanier dáme uvarené cestoviny , pridáme guľky a omáčku .Ak máte čerstvú petržlenovú vňať , doporučujem ňou posypať / primerane /celú porciu...a dobrú chuť.

Diskusia k receptu

zdezda
mňaaaam, páči sa mi tvoj recept, inšpiratívne, vydarené fotky :-)
dajanca
no nech sa to volá ako chce, nebudeme nad tým maturovať, ale podľa zloženia to musí byť dobrota... určite vyskúšam :-)
evusik
takéto recepty mám rada, pretože už z prečítania mi je jasné, že toto nám doma bude chutiť.... krásne foto a ten mlynček na korenie mi pripomenul mamu, aj ona mala taký :-)
helca103
tento recept ,,prejde" aj u nás keďže je tam výborná omáčka.
babidka
Dakujem za pochvaly - tie vzdy potesia :-) Je to jedlo, ktore sa da pripravit pomerne lahko a rychlo. A aj na tanieri vyzera dobre , nepohrdne nim ani dieta ani dospely . Je to taka moja "istota" ze ulahodim kazdemu :-)
akeber
no už je v KK , páči sa mi recept určite vyskúšam :-)
frezia68
Veru,aj tu by si ulahodila,ešte zvýšilo? Už je v KK.....:-) akurát huby vynechám,tie najradšej zbieram,ale nemusím jesť :-)
honestka
dobry napad na dnes.
prave rozmyslam co z masa, ktore nevyzera vabne. teraz viem, zomliet a len urobit podla teba. fajnotka to bude to viem iste, takze za takych 5 hodin si na nej pochutname. pozdravujem ta.
stefanm
Hodnotenie práce :
Plusy - a) prevedenie a prezentácia foto na úrovni pokročilého amatéra s nábehom k videniu profesionála (až na farbu mletého mäsa v miske pri foto č.1 , ktorá pripomína mleté konské mäso , privezené z Poľska a prifarbené jedom na potkany z pivničných priestorov nášho bloku!!)
b) výber témy pri úvodnom popise . Je vecný , konkrétny , neobjasňujuci , že ako má správny Stroganoff vyzerať , takže nedáva zbytočný priestor možnosti konfrontačných názorov čím nerozširuje diskusiu a neodkláňa ju od témy.
Mínusy - len jeden ... tvar mäsového jedla !! Prezentuješ ho ako "guľky" ! To vyvoláva u mnohých asociacie a predstavy nezlúčujúce sa s jedlom . A k tomu ešte predstava smotanovej omáčky zachádza až do perverzity . Doporučujem tvarovať do tvaru kocky čím sa zvýši atraktívnosť tejto práce .
Pozdravujem ťa a prajem pekné dni .
Števo - Prešov
alexdidi
Výborne vyzerajúci recept,určite čoskoro vyskúšam....
pivonka
Skvele to vyzerá, určite aj skvele chutí, už je v kk. Len jedna malá otázka - vajíčko do guliek nedávaš?
babidka
@stefanm , tvoj komentar si zasluzi osobitnu odpoved :-)
Tesi ma , ze si tak kladne zhodnotil moju pracu :-))) Ver mi , nadrela som sa dost aby ta fotka ...aspon vyzerala "akoze" profesionalne :-) Ale polepsim sa, slubujem !
Mas asi pravdu s tou konskou farbou - aj ked neviem ako vyzera pomlete konske maso .Nas bycek Berty sa totiz na kona nepodobal nikdy , dokonca ani ked uz bol rozobraty masiarom na kusy v nasej kuchyni :-) Bude to asi tym ze som pridala prilis vela jasu ?Ubrala tiene? Pozriem sa do prirucky "Digitalna fotografia pre seniorov" ktoru som si kupila .
Uplne si ma dostal tymto :"výber témy pri úvodnom popise . Je vecný , konkrétny , neobjasňujuci , že ako má správny Stroganoff vyzerať , takže nedáva zbytočný priestor možnosti konfrontačných názorov čím nerozširuje diskusiu a neodkláňa ju od témy."
Bingo!!!!! pretoze presne tak som to myslela !:-)) Dobre vies , ze niekedy celkom pekny recept autor "pochova " nevhodnym nazvom alebo zbytocne konfrontacnym komentarom o "pravej pravosti" ci o tom , ze ked to takto robi nejaky sefkuchar , tak to bude zaiste to najsamlepsie a najsamdobrejsie .Dakujem ti za take mile hodnotenie , vazim si to :-)!
janger
Babidka, tiez robievam gulky, mavam ich kazdu inu, nikdy si neudrzia povodny tvar :-). S touto omackou su iste velmi chutne. V blizkej dobe spravim.
starkamajka
Recept sa mi páči ,výborný postup.Rozmýšlam,že ja by som to skúsila z bravčového masa,možno nový rp..Hovadzinu moc nemusíme čo poviete.
janger
@babidka , tak uz je zjedene...Aj napriek tomu, ze som nedala cibulu (vcera som vsetku minula, zabudla som si jednu odlozit...), velmi dobra omacka. Chutilo nam :-). Sampinonov som dala raz tolko. Mala som velke balenie, tak reku, dam ich tam vsetky. A vobec ich nebolo nejako prebytocne moc... Nabuduce budem robit s kuracinou, myslim, ze aj to bude vyborne. A syn hovoril, ze aj s knedlou by si to veru dal :-). Dakujem za dobry receptik, hodny zopakovania.
babidka
@janger , som rada ze chutilo :-) Ja som ich uz tiez robila z mleteho masa z morky a boli fajn . No a knedla - preco nie , ak ju mate radi :-)
frezia68
Včera som robila podľa Teba,ale na chuť len sušené huby a miesto creme fraiche som dala biely jogurt gréckeho typu a trocha citrónovej šťavy-výborný recept s cestovinou :-)))
babidka
Hlavne ze chutilo :-) nabuduce vyskusam aj ja s jogurtom :-)
babav
@babidka , tvoj recept sa mi velmi pozdava , výborná kombinacia surovín .
Aj ked si originál žiada hovädzie mäso,u nás asi lepšie uspeje maso z morky,
alebo z kurcata .Vdaka za inšpiráciu!
babidka
@babav , prave v tom je ten recept vyborny , ze maso mozes pouzit take ake prave mas alebo akemu davas prednost :-) To omacka robi toto jedlo velmi chutnym:-)))) Kludne pouzi morku , kurca , kralika alebo jahnacinu . @starkamajka chcela skusit bravcovinu , dufam ze sa ozve ako chutilo :-)
parisienne
Dnes odskusane, nic som nemenila a bolo to naozaj vynikajuce. Manzel to hned zaradil medzi svoje oblubene recepty. dakujem!!!! :)
babidka
Som rada , ze vam chutilo -aj u nas je to velmi oblubene jedlo :-)
havino
pekný recept, s týmto sa ja mojim chlapom zavďačím na betón
janger
@babidka , robila som dnes znovu, tentokrat s kuracinou, bolo to tiez vyborne :-)...Nemozem si odpustit, aby som tento tvoj vyborny recept zase nepripomenula :-))). Stoji ozaj zato...
babidka
Dakujem @janger :-) Zhodou okolnosti som to vcera robila aj ja , miesala som vsak mlete hovadzie maso s pomletym stehnom z morky / 1:1/ a bolo to tiez vyborne .
tiginko
@babidka vyskúšané, s paradajkovým pretlakom, ako príloha sa k tomu skvele hodila cestovinová ryža. Určite sa toto výborné jedlo dožije nejednej reprízy v mojej kuchyni. Ďakujem za recept!
marcelle
@Babidka , tento recept mám už dlho uložený, konečne prišiel dnes na rad :-)
Musím pochváliť, je to vynikajúce. Namiesto šampiňónov som dala hrášok, smotanu pochúťkovú a na konci som omáčku trošku zriedila čerstvým mliekom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia