Chlebové žemle so škvarkami

babidka - fotkababidka, 22. februára 2013
Chlebové žemle so škvarkami
Foto: babidka

Pečivo z bielej múky robievam málokedy . Zväčša urobím pár rožkov alebo žemličiek z chlebového cesta keď pečiem chlieb . Tieto žemle Zobraziť celý popisPečivo z bielej múky robievam málokedy . Zväčša urobím pár rožkov alebo žemličiek z chlebového cesta keď pečiem chlieb . Tieto žemle sú takým "mixom" bosniakov ako ich pekáva @honestka a škvarkových osúškov ktoré som tiež našla na Vareche .

12
porcií
20 minút
príprava
10-15 minút
na 220, 170 °C

Suroviny

50 g
200 g
250 g
20 g
1 ČL
150 ml (alebo kyslé mlieko)
asi 100 - 150 ml
asi 2 - 3 kusy (varené v šupke)
asi 150 g (pomleté alebo nasekané)
1,5 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Urobíme si kvások z vlažného cmaru , cukru a droždia. Zmiešame spolu múku aj krupicu , preosejeme cez sito. Pridáme ošúpané a postrúhané zemiaky , soľ, rascu , koriander , kvások a trošku vlažnej vody . Miesime cesto a po troške pridávame vodu .Dávame ju podľa potreby aby cesto nebolo príliš riedke ani priveľmi tuhé . Keďže do cesta dávame aj zemiaky , treba počítať s tým , že cesto po chvíli trošku zredene . Na záver pridáme pomleté škvarky .Ja som dnes dávala kačacie škvarky . Keď je cesto vypracované , dáme ho kysnúť .Počas kysnutia cesto 2x stlačíme päsťou dole a zľahka prehnetieme ako keď robíme chlieb .

  2. 2

    Keď je cesto vykysnuté , vyberieme ho z misy a pokrájame asi na 100g kúsky .Mne z toho množstva vyjde 12 žemlí.

    Chlebové žemle so škvarkami - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta upravíme žemle , dáme na papier na pečenie .Ostrým nožom ich zľahka nadkrojíme do kríža . V troške vody si rozpustíme trochu soli a pierkom potrieme povrch žemlí . Zakryjeme čistou utierkou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Medzitým si dáme do rúry nahriať pekáč v ktorom budeme piecť žemle . Ja používam na pečenie kameninovú platňu .Ak máte kameň na pečenie pizze , môžte použiť aj ten .

    Chlebové žemle so škvarkami - obrázok 3
  4. 4

    Rúru si nahrejeme na 220°C , žemle aj s papierom presunieme na nahriatu platňu /kameň, pekáč/ a pečieme asi 10 minút .Ak nie sú ešte upečené , znížime teplotu na 170°C a ešte ich pár minút pečieme.Teplota aj čas sú iba orientačné .Každý pozná svoju rúru a vie asi koľko treba piecť .

    Chlebové žemle so škvarkami - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení preložíme žemle na mriežku a necháme vychladnúť.

    Chlebové žemle so škvarkami - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme ich jesť s maslom , tvarohom , kravskou či ovčou hrudkou , horkym syrom , bryndzou , zeleninou .Alebo ako prílohu k fazuľovej , tekvicovej , kapustovej , hríbovej polievke -akejkoľvek :-) Alebo s prívarkami - zo zelenej fazuľky , tekvicovým , šošovicovým či fazuľovým...s čímkoľvek chcete :-)

    Chlebové žemle so škvarkami - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
Hneď by som ich ochutnala,také chute robíš :-))) Až vidím,aké sú chutné a chrumkavé,hoci cmar a zemiaky cesto zjemnia.Tiež kombinujem rôzne,ale špaldovú krupicu nepoznám a tak príležitostne vyskúšam podľa Teba :-)
evusik
@babidka krásne si napiekla... ja tiež pekávam z chlebového cesta žemle alebo bagety a môj muž ich má radšej ako samotný chlieb, tiež rôzne kombinujem, občas dávam aj ovsené vločky, ale špaldovku dávam vždy... no a s oškvarkami vyskúšam, tie budú mať u nás zaručene úspech :-)
tá tvoja kameninová platňa sa mi veľmi páči, kde sa dá taká kúpiť?
marianne
ukazkove,ja ich spravim s tym mojim kvaskom,tie skvarky tam sedia perfektne...
jerica
@babidka , to je šteklenie priam svrbenie oka čo vidí na foto , krása a chuť sa snúbia v tvojom recepte , len tie oškvarky mať.
Pred hodinou som vybrala z rúry chlieb, bála som sa , že to bude "paškvil" len na moje prekvapenie, vyšlo to dieťa nevídané , nie krásne , ale jediteľné.
Tvoj recept ide do kolonky chlieb a pečivo .
marijanka712
myslím , že týmto receptom si ma opäť vyprovokovala k niečomu chutnému chrumkavému už je uložený a hlavne v prvej línii , ked ho upečiem tak sa podelím s tebou s mojimi skúsenosťami .... vypadá to super
babidka
Dakujem za pochvaly , naozaj su velmi dobre :-) @evusik , tu kameninovu platnu mam z Bulharska .Pouziva sa na celom Balkane . Bulhari ju volaju "sac" a davaju ju priamo na ohen kde na nej opekaju maso aj zeleninu .Tym ze je na okrajoch vyvysena , tak stava z masa nesteka do ohniska .Pecu na nej v rure aj "pitky" co je vlastne pita chlieb a aj nieco ako pizza .Ale kludne mozes pouzit aj kamen na pecenie pizze a ja idem vyskusat aj samotovu tehlu :-)
babidka
@frezia , veruze pozhanaj tu spaldovu krupicu , uvidis aka je chutna ! Tu poslednu som kupila v Bille. @jerica , aj ja zvacsa ocakavam s napatim aky chlieb mi vyjde z rury :-) Obcas sa nevydari - ale vzdy sa zje ! Je "jeditelny" ako vravis....
marienka44
@Babidka ,a ked nemam oskvarky /mozno viacere z nas/ pri ruke, mozem ako nahrazku pouzit udenu pokrajanu slaninku? Ukladam samozrejme do KK.
babidka
@marienka , neskusala som to so slaninkou .Ale co moze byt zle na slaninke ? :-) Skus urobit , aspon mi povies ako sa to vydarilo .Asi by bolo lepsie tu slaninku pomliet - ale uvidis . Teraz si mi nasadila chrobaka do hlavy a mozno to skusim so slaninkou aj ja :-)
marienka44
@Babidka ,uz sa robi! :-) Ja som zatial bez soli pomiesala muky /razna, haldka special,ceozrnna psenicna a este spaldova v pomere 1:1/ a pridala som tam 6 g Sauerteig /to je suseny kvasok do chleba z DM drogerie/ a teplou vodou som zamiesila tuhe cesto a dala som do predohriatej rury na 50 °C aktivovat na viac hodin. Potom pridam aj kvasok z obycahnych kvasnic +med a tie postruhane zemiaky /uz su v supe uvarene/ a semiacka. Dalej tu pokrajanu slaninku udenu, 2 KL soli i morskej, korenie a 3 PL oprazenej cibule. Tento recept, ale len s obycajnymi kvasnicami a 2 druhy múk mam vystrihnute z dávnej Slovenky. Drz palce, budem robit, ale az mozno vecer bosniaky podla Teba. Pozdravujem, pekny i ked uprsany den vsetkym prajem
marienka44
@Babidka ,v recepte este stojí: pridať 1KL majoránu. To neviem, ci nie je velmi aromaticke, asi to nedam. Ale pasovalo by to tam. Dalej v recepte je uvedené na 3/4 kg muky 100 g oravskej slaniny a ja ju nahradim klasickou udenou. Co povies na moj experiment? Rada skusam nove. :-)
Prepacte preklepy v predchadzajucom maile.
babidka
@marienka , nebala by som sa toho majoranu . V tom ceste sa strati .To nie je ako s masom- tam ho je ovela viac citit . Ja dost do chleboveho cesta pouzivam mlety koriander a mletu rascu a veruze zlepsuje chut cesta . Myslim , ze slaninu mozes kludne nahradit inym druhom - ktovie , co bude lepsie ? Mozno ten recept vylepsi ? Nech sa vydari !!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia