Vynikajúce krehké rožteky fotorecept

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 17. februára 2013

Tieto vynikajúce krehké rožteky robievala vždy moja mama hlavne cez víkendy, ja som sa ich naučila od nej ... vyskúšajte :)

64
porcií
60 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
42 g
2 ks
2 PL
250 ml
1/2 bal.
2 dl
štipka
Plnka : (tvarohová,lekvárová,orechová,maková)




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku, rozdrobené droždie, žĺtky, práškový cukor, mlieko, prášok do pečiva , olej a štipku soli dáme do misy a vypracujeme cesto.

    Vynikajúce krehké rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Miesime ho približne 15-20 min.

    Vynikajúce krehké rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozdelíme ho na 8 dielov.

    Vynikajúce krehké rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku ( tvaroh, vajce, vanilkový a škoricový cukor, hrozienka ). Samozrejme plnku si môžeme pripraviť akúkoľvek - orechovú, makovú, či lekvárovú.

    Vynikajúce krehké rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý diel rozvaľkáme natenko a rozrežeme ho na 8 trojuholníkov, na ktoré dávame trošku plnky.

    Vynikajúce krehké rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Diely skrútime a vyformujeme rožteky. Rozložíme ich na vymastený plech ďalej od seba ( príp. môžme použiť papier na pečenie ) . Potrieme ich rozšľahaným bielkom a necháme 10 min. podkysnúť.

    Vynikajúce krehké rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A upečieme pri teplote 180 st. cca 10-15 min. ( do ružova ) . Z tejto dávky mi vyšli 3 plechy. Kým dopečiete všetky rožteky , krásne nám zatiaľ všetky podkysnú.

    Vynikajúce krehké rožteky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené posypeme práškovým cukrom. Sú jedna báseň :) Dobrú chuť!

    Vynikajúce krehké rožteky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ywett
sú nádherné, ako maľované :-)
elixir
Ku káve ako stvorené :) škoda, že pre mňa sú teraz len na obrázku...
marijanka712
krásne až sem voňajú a lákaju , vydarené iste si podla tvojho receptíku napečiem aj ja
havino
poznám ich, pekné ich máš, mám ten istý recept. Ak môžem tak podotknem,že kysnuté cestá robím od oka, pri tomto dodržiavam gramáž. Rožteky sú mäkké aj o dva dni, vláčne. Ja ich na plechu nechávam aj hodinu podkysnúť, tak mám v recepte, roky,aj tak pečiem a potom rad radom do rúry. veľmi vdačné cesto a rožteky z neho.
hviezdickaz
dakujem vam za mile komentare @monnikka , @ywett , @elixir , @marijanka712 , @havino - mas pravdu, aj ja tu dodrziavam presnu gramaz, no a pre zmenu aj pri ostatnych kysnutych,kedze tam som este nedospela do bodu,ze davam suroviny od oka :) Tiez si myslim, zeby im neublizilo aj dlhsie podkysnutie, no ale ked mas za patami hordu "malych-velkych" chlapov, co na ne cakaju ... uz je 1 plech fuc :)
afataga
no moje nervy, tvarohove mnaaam :-) krasne ich mas, musim uz aj ja cosi upect s tavrohom
akeber
Krásne sa ti vydarili , rozvoniavajú až sem :-)
margaretka28
Krásne rožteky, aj u nás často pečiem tento druh koláčov a vždy sa po nich len zapráši, niekedy môžem pre zmenu skúsiť tvoj recept.:-)
brambora
vyzeraju super. mam to chapat tak, ze sa nerobi kvasok a nenechava sa to ani kysnut? proste vymiesam vsetko dokopy a rozdelim hned na casti?
orchidea
Vydarené rožteky, mám takmer rovnaký recept a som s ním veľmi spokojná...
lyali
no jako si sa krasne rozpiekla :-) paradny cukrar-pekar z teba :-) nabuduce nejake posli :-) sak ulica hore-dole :-)
lyali
:-) *. dame dejchanek, jo :-) vymenime dake recepty nazivo s taniermi :-))
spetkasoli
máš nádherné rožtěky hviezdičkaz@a priam lákajú k voňavej kávičke. Už sů v kk a cez víkend pečiem rodinke. Díky si šikulka:)
janger
Uz aj na pohlad vyzeraju velmi krehko :-) a lakavo. Dala by som si veru :-).
enge149
veľmi peké rožky aj pečiem také plnka môže byť aj maková,lekvárová čokoládová..
aduskagi
dnes som piekla podla tvojho receptu, posledny plech som musela schovat, aby nieco ostalo aj na zajtra...rozteky su naozaj makkulinke a vyborne!
inga78
dnes som vysúšala recept, sú výborné, krehké, vrelo odporúčam, len na môj vkus je strašne mastné cesto a pri valkaní sa musí dosť pomúčiť doska, nabudúce skúsim dať o trošičku menej oleja, uvidím čo to urobí :-)
emka
Sú vynikajúce,dnes som ich upiekla a celá rodina sa zalizovala.
turistka
Keď dokončím diétu, tak si urobím radosť a upečiem, mám ich rada. Mám podobný recept a tam na 500 gr múky ide 1/4 masla.
kika1212
@hviezdickaz , ďakujem za výborný recept, práve som ich dopiekla, plnku som vymenila za lekvárovú (no vieš keď nie je tvaroh). Sú skutočne krehké, nadýchnuté, super. Pekné víkendové popoludnie.
iwuska
sice uplne neviem, ako sa vam ich darilo robit take malicke, ja som z jedneho bochnicka robila len styri, no zasa som davala celkom dost plnky, ale su skvele chutovo. sice trosku nevzhladne, napuchnute, velike, kazdy trosku iny, ale chutovo velmi makke a chutne, hned len co ochladli sme ich supli do mraznicky, nech su pri kazdej davke cerstve, tak som zvedava, ake budu potom. vdaka za recept
brok
hviezdička žiariva prosím nemaš náhodou recept na orechové rezy alebo tortu? Mame s manželom výročie a tak by som rada niečo urobiť už teraz ti moooooooc ďakujem
brambora
no su skvele. aj ked ta tvarohova plnka bola sucha... ale s domacim lekvarom su famozne. a vydrzia aj par dni krasne makke. :D
babinka
v priebehu troch dni som ich piekla dvakrat, a uspech bol fantasticky. Je pravdou, ze najlepsie su cerstve, ale nezvyklo na kysnute su este dobre aj na druhy den. Plnila som aj na slano (ako pizza) i nutelou... velmi, velmi chutili a to na druhykrat som robila bez vahy, od oka, lebo som nebola u seba ale v improvizovanej domacnosti. Akurat som uz mala predstavu, ako ma vyzerat cesto. Vdaka!!!!!
machalica
teraz ich pečiem,vyzerajú výborne.Verím,že aj chuťiť budú.Už aby vychladli
dzara2204
tak:) vyskusala som upiect dnes tieto rohlicky a mozem potvrdit ze su ozaj uuzaaasneee:) krehucke a vynikajuce:))dakujem za recept
janalad
dnes som skusila upiect podla tohto receptu, rozdelila som len na 6 bochnikov. pridavam sa k ostatnym super recept, plnila som orechovou makovou aj tvarohovou plnkou. vyyyborneeeeeee
gamaria
teraz som tieto rožky dopiekla, sú výborné krehké ešte horúce som musela ochutnať, ale ja som miešala múky 300g polohrubej a 200g špaldovej celozrnnej polohrubej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia