Divina dusená vo vlastnej marináde fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. januára 2013
Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept)
Foto: sracz

Neviem, či sa mi to ešte raz stane, ale tentoraz sa šťastie usmialo aj na mňa. Môj bývalý „diplomant“ Laco Šranko z Waukisha-Wisconsin ma Zobraziť celý popisNeviem, či sa mi to ešte raz stane, ale tentoraz sa šťastie usmialo aj na mňa. Môj bývalý „diplomant“ Laco Šranko z Waukisha-Wisconsin ma prekvapil krásnou „double“ štvoricou diviny – jeleň a sob. Doma, na Furči, som jeleninu používal v kombinácii s bravčovým plieckom do klobás. Marinoval som iba na záhrade odchovanú „zajačinu“ v mojom VSU „Vidumanom Slíze Univerzál“. Ale uznajte, že možnosť „napacovať a okoštovať“ sobie mäso sa „nepritrafí“ každý deň! Takúto dobrotu doprajem aj Vám!

4
porcie
20 minút
príprava
100÷120 minút
na 205/190 °C

Suroviny

8/1 500 ks/g (v marináde)
250 g prerastená
1 ks stredná
3÷4 ks strúčiky
2÷3 ks
1 ks
2÷3 ks
1 PL
podľa potreby g (soľ a korenie čierne mleté)
1* ks sušený
3÷4 ks
1 ks
4 PL (cranberry)
3÷4 ks vetvičky
1÷2 ks vetvičky
Príloha:
1 000 g varené v šupke
podľa potreby g (korenie čierne mleté)
1 KL
2 PL čerstvé
1 ks veľké
200 ml
4/200 plátky/g (klobása domáca údená)
2 PL strúhaný




Postup

  1. 1

    nástup ingrediencií na kontrolnú prehliadku,

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po ktorej na dno zapekacej misy s pokrievkou rozložíme červenú cibuľu pokrájanú na mesiačiky, pretlačený cesnak a zalejeme ich vyškvarenou údenou prerastanou slaninou; rozložíme pokrajanú zelenú papriku, paradajky a zelerové stonky,

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom na toto „okuladiace pestrofarebné lôžko“ porozkladáme rezníky diviny z marinády (sľubujem, že rcp na marinádu pridám ešte dnes) ; podľa potreby povrch jemne osolíme, oMČKujeme, oďumbierujeme a bohoto posypeme na hrubo drveným jalovcom, pridáme šťavu a postrúhanú kôru z citróna

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetko zalejeme marinádou, v ktorej si divina odpočívala skoro týždeň (ak by hrozilo, že povrch mäsa ostane nezaliaty, mal som pripravený aj hrnček s hovädzím vývarom; nebolo treba)

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokračujeme v „zdobení“ - vložením * anýzu, roztrúsením sušených brusníc, bobkového listu, vetvičiek tymiánu (materinej dúšky) a rozmarínu

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom misu zakryjeme a vložíme na 10´ do elektrickej rúry vyhriatej na 205 °C/400 °F, po ktorých teplotu znížime na 190 °C/375 °F a pokračujeme v dusení ďalších 80´ , potom pokrievku z misy (ja som opäť úspešne použil Tupperware) opatrne snímeme, na povrch rozložíme na hrubo pokrájané kolieska jablka bez jadrovníka a kúsky čerstvého masla ~ 1 PL; misu, teraz už odokrytú, vrátime späť do rúry ešte na ~ 10÷15´; kto chce a potrebuje, môže omáčku zahustiť jemným kukuričným škrobom alebo Solamylom, či nastrúhaným zemiakom (samozrejme, pred zahustením mäso je potrebné vybrať z misy von)

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    porcujeme na pripravené taniere so zemiakovými „rozšliapancami“ (rcp nasleduje ešte dnes), kolieskami opečeného jablka, s PL brusnicového džemu uprostred, s opečeným „ježkom“ domácej klobásy a „hrebienkom“ slaniny, ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou, strúhaným slovenským údeným oštiepkom a čerstvými černicami (lebo som ich práve mal)

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podávame na slávnostnom prestretom nedeľnom stole; aperitív slovenská „pacerkovaná“ slivovica 56_tka, zapíjame dobrým červeným vínkom alebo chladeným pivkom, tentoraz to bol náš Zlatý bažant

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pozrite sa, prosím, aký je rozmarín bohatier; rastie mi na hriadke už tretí rok a bez problémov vydržal a vydrží aj viac ako – 20 °C mrazy; doma, v doslova skleníkových podmienkach, mi po roky rokúce nevydržal žiadny ani sezónu; jediným problémom je pre neho ťažký mokrý sneh, ktorý ho pritlačí k zemi, ale keď sa roztopí, rozmarín sa hrdo vstýči a rastie, zelený, ďalej!

    Divina dusená vo vlastnej marináde (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marijanka712
@sracz tvoja divina je úžasná, akuratm v mrazáku pekný kus diviny a rozmýšlala som ako ju pripraviť už na spôsob sviečkovej som pripravila minule ja tiež pred spracovaním pácujem -morim dala som do moridla na 5-6 dní a tak spracujem tvoj spôsob tejto dobroty sa mi velmi páči a ked tu dáš aj tvoj pác tak si to pripravím po tvojom krásne si receptík aj postup popísal pri jeho čítaní sa mi zbiehali všetky slinky a rozvoniavalo mi to tu tak som sa vžila do tvojho receptu prekrásne si to nakoniec naservíroval ešte mi tu chýbali krásne slová chváli tvojej krajšej polovičky tak sa teším na dodatok zatial si tento ukladám všetko mám až na ten rozmajrín , ktorý mi aj na štvrtýkrát v mojej záhrade zahynul, nevzdávam sa aj tento rok ho vysadím....pozdravujem ta a posielam ti trochu východniarskeho pozdravu tvoje Košice sú tento rok sú pod europským drobnohladom iste si na nich hrdý.....
denyany
zdravím z Košíc. krásny receptík, zavoňalo aj mne. neviem, či sa k nejakej divine dostanem(k sobovi teda určite nie), ale ak áno, tak ju urobím podľa tvojho receptu.
miamia
jááj, tak o tomto len snívať môžem...vyzerá to perfektne! :)
izabella929
@sracz...no mňam, to je zase báseň o niečom, čo ja veľmi milujem..) krásne spomienky na chatu pod lesom s murovanou pecou a s úžasnými ľuďmi, ktorých som mala rada a obdivovala ich a tam,,, čertovi za uchom,,, s božským kľudom sa piekli tieto fantasticky neopísateľné divočiny..zapíjali sa červeným vínom zvaným Egribikavér a spievali pri ohni tie naj pesničky..a všetky tie bylinky, ktoré si použil pri príprave diviny sú fantastické a dávajú chuť tomu čarovnému mäsku...škoda, že už nemám zdroj dodávky diviny...určite by som urobila všetko podľa tvojho receptu.-)))super, si proste šikovný.-))
medulienka122
Ešte že som pred chvíľkou jedla, ináč by to s klávesnicou nedopadlo dobre:-), škoda, že nemám a ani nemôžem divinu, ale viem, že sa dá takto urobiť aj iné mäso, napr. hovädzie, aj keď to už nie je to pravé "orechové", ale stojí za vyskúšanie:-)), a to prestieranie...
turistka
@Sracz , obidva recepty som si uložila, veľmi mám rada divinu, lebo ju kúpim len občas a tak je pre mňa výnimočným jedlom. Teraz mám doma srňacinu a už viem, čo s ňou.
frezia68
Krásny recept,krásny úvodný tanier,nádherný popis a určite veľmi chutný výsledok Tvojho snaženia:-))) Tiež mám rozmarín aj teraz na balkóne v črepníku a mráz mu nevadí...:-)
modrykamen
Kadečo som ochutnal, ale takéhoto sobíka by som si dal. A ešte tak chutne pripraveného.
dajanca
v mrazničke mám kúsok jeleňa a bude podľa tvojho ešte neokukaného receptu... nemusí byť vždy len klasika... :-)
soncya
milý @sracz , od básnenia je tu @radost , ale nedá mi.
"Sobík v páci hovká si, a sracz smelo píska si,
zemiačiky rozšliapance k sobíkovi dobré sú,
sracza - nášho varecháča do nebies asi vynesú!"
Tvoja fanynka! :-)
sracz
Opätujem pozdravy do rodných KE, milá @marijanka712 – a ďakujem za hrejivé slová! Roky mi rozmarín “kapal” v byte, ale na záhradke rastie, bez problémov, 32. mesiac – non stop!
sracz
Ďakujem a pozdravujem Ťa v Košiciach @denyany a držím 3P – Palce, Prsty, Päste!!!
sracz
Prečo, milá @miamia – len snívať?! Na tej sobine a jelenine nebolo nič zvláštne” Ver mi! Možno ako hovädzie, iba trošku tuhšie! Ale čaro vôní a chutí akéhokoľvek mäsa vykúzli marináda a tú si môžeš urobiť podľa vlastných predstáv!
sracz
Ďakujem Ti, @izabella929 – si veľmi milá. Páčia sa mi aj Tvoje spomienky a originál Bujačiu krv z Egeru – Egribikavér – našťastie dostanem kúpiť aj tu!
sracz
Marinovanie týmto spôsobom som už pred 30 rokmi používal aj doma v Košiciach na Furči, ale s na záhradke “vychovaným” zajačím mäsom! Výsledok bol taktiež “eňo_ňuňo”! Ďakujem Ti, milá @medulienka122 – a pri čítaní rcp si pusu radšej zahaľuj chirurgickou rúškou -:))) !
sracz
Moje poďakovanie patrí aj Tebe @turistka milá – držím, do Tvojho varenia – všetko, čo sa len držať dá!!!

sracz
Milé slová, od milej kamarátky z PO @frezia68 – som rád, že potvrdzuješ moje skúsenosti z pestovania rozmarínu!
sracz
Tak sadaj na mašinu @modrykamen a nakluš, ja Ti sobíka pripravím a Ty sa “napraskáš”!

sracz
Múdre konštatovanie a od myšlienky je už iba krok k veľkým činom!!! S chuťou a odvahou do varenia @dajanca milá!
sracz
Pre @soncya – Zohrial sobík moje bruško, neostalo ani uško! Už aj jeleň šiel za ním, potešilas ma, básnením!
helca103
výborný recept ale ja sa dostanem len k hovädzine -snáď sa to ,,nepobije" :-) Ako vidím aj rozmarínu sa u teba darí, ja ho nie a nie v činžáku dopestovať a tak som to už vzdala.
sracz
Ďakujem Ti za "EHO" @helca103 - si milá a určite to s hovädzinou vyskúšaj! Otázka s radou! Kde je u Teba v "činžiaku" najchladnejšie? Na balkóne!? Tak tam pestuj rozmarín 12 mesiacov roku!!! Ahoooj!
mikella
akurát sa mi robí v rúre tak dám vedieť ako to dopadlo len si neviem rady ako posutpovať s tou prílohou uvariť zemiaky v šupke a čo dalej?
sracz
Ďakujem Ti @mikella milá za koment aj za "kopír"! So zemiakami po uvarení je to "ňáma probľéma"! Sceď, na lopáriku každý rozpuč širokým nožom, či dierkovanou varechou, alebo ako ja, jednoducho dlaňou, no ľak veď dlho to nepáli! Osoľ, oeMČeKuj, poasyp tým, čo Ti chutí, na panvici rozpusť 1:1:1 = masť:olej:maslo a "rozšľapance" obojstranne opeč, sem ta polievaním, do červenozlatohneda! Po otočení som na každý ešte priložil hoblinu masla! Ale ako píšem n 7. bode, mám tam na túto prílohu rcp!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia