Limetkový koláč (Key lime pie)

dominikaza - fotkadominikaza, 4. januára 2013

Po Silvestri a cuba libre nám zostalo doma veľa limetiek. Tak som sa rozhodla upiecť svieži koláčik, ktorý bude v kontraste s vianočnými sladkosťami. Zobraziť celý popisPo Silvestri a cuba libre nám zostalo doma veľa limetiek. Tak som sa rozhodla upiecť svieži koláčik, ktorý bude v kontraste s vianočnými sladkosťami. Recept som našla len po anglicky, pod názvom "Key lime pie" a musím povedať, že je typicky americký. Zaujímavý, jednoduchý a rýchly :)

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
2 PL
2 bal.
4 ks
1 plechovka
1/2 šálky
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si spravíme korpus. Ten sa robí rovnako ako pri cheesecake-u. Sušienky (ja som použila cca 1 a trištvrte balenia) vložíme do mixéru a rozomelieme (ak nemáme mixér, vložíme do sáčku a rozpučíme valčekom). K pomletým sušienkam pridáme hnedý cukor a prilejeme rozpustené maslo. Maslo pridávame potroške, korpus by mal mať sypkú, no nie mastnú konzistenciu. Celé "cesto" dáme do tortovej formy a rukami pritlačíme na spodnú časť.

  2. 2

    Plnka: Rovnako ako cesto je veľmi jednoduchá. Vymiešame žĺtka, pridáme šťavu z limetiek a kôru (strúhame len zelenú časť, biela je horká), nakoniec vlejeme salko a domixujeme. Plnku vylejeme na korpus a dáme piecť do trúby vyhriatej na 180°C pokiaľ plnka nie je tuhá (v strede sa ešte trasie, ale to potom stuhne v chlade)

  3. 3

    Teraz prichádza najťažšia časť. Koláč treba nechať poriadne vychladnúť a odstáť v chladničke, nech pekne sadne cca 8 hodín. My sme to samozrejme nevydržali :)). Koláčik môžeme podľa chuti dozdobiť šľahačkou. Moje postrehy: Nabudúce skúsim do korpusu pridať kešu oriešky, alebo vlašské, určite by to bolo zaujímavé. Čo sa týka chuti, je veľmi výrazná a kyslastá, čo dokonale ladí so sladkým korpusom, ja som šľahačku nepoužila, mám rada ostrejšiu chuť, no pre niekoho to môže byť až príliš a šľahačka by ju dokonale zjemnila. Prajem Vám dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

martamm
Dobre vyzera, jednoduchy recept a urcite vyborna chut, ulozim a skusim :)
hubata
Po záplave čokoládových koláčikov príde na chuť aj takýto svieži voňavý. Nič iné si neviem predstaviť v tejto chvíli ako len slnkom zaliatu terasu, šumenie mora, tento koláčik a v ruke držím cuba libre ........

Fuj a vonku prší !
huck
Máme strašne radi dezerty na variaciu temy " Citron- limeta".Tento tvoj milá @Dominikaza sa priam ponúka, ako skvelé osvieženie... Musím ťa však niečo poprosiť.. Bud taká láskava a aspoň do zátvorky uved gramáž maslových sušienok. Totiž 2 balíky, ako si uviedla, je pre nás čo žijeme mimo SK trochu abstrakciou. Možno je to ostatným varecháčom jasné, ale mne osobne by si veľmi pomohla ked by bolo množstvo sušienok udané v gramoch , tak ako maslo a pod. Dakujem, a teším sa. Rcp je už v KK :)
wevewe
Inak moj oblubeny kolacik, je typicky pre floridsky ostrovcek Key West (ostrovceky tiahnuce sa od Miami dole na juh sa volaju Florida Keys) tak preto to slovo Key v nazve
huck
@wevewe - vdaka. Vyriešená diléma. :) A ja som celko zabudla na strýka Google-a :)
dominikaza
@wevewe presne tak, Key West, hľadala som niečo ľahšie, možno nabudúce skúsim miesto salka tvaroh a sušienky použijem celozrnné Zuzanky, čo majú v Lidli, alebo Hobbits, tie sú taktiež zdravé :). @huck gramáž ti naozaj neviem povedať. Tak dve šálky :) väčšinou si tieto sušienkové základy robím od oka, kým sa mi konzistencia nezdá správna, to isté aj s maslom. Taktiež mám veľmi obľúbené kaufland maslové sušienky, vyzerajú ako slimáčiky a je ich také množstvo že z jedného balenia mi ešte zostane zo päť sušienok :). Obyčajne bývajú na najspodnejšom regály. A ďakujem pekne za pochvaly a komplimenty, dobre sa to číta :). Asi zas začnem fotiť moje výtvory ;)
evanaaa
Páči sa aj mne tento koláčik a ak by som nechcela veľmi kyslasté, stačí dať menej šťavy. @dominikaza , aj ja kupujem v Lídli spomenuté sušienky Zuzanky, sú výborné, chrumkavé, len ja smiem tak 1-2 za deň. Ináč, ak tam chodíš, skús aj "Ježkovô, je ich viac druhov a najlepšie sú asi s vaječným likérom. To len tak na okraj a ešte sú jedny napolitánky Rogerky, 5 druhov, tie často kupujem jednej starej pani.
cupcake
Robievam tiez, ale s tvarohom jemnym, potom to nie je take sladke. Velmi rychly a chutny zakusok. Vyborny, ked sa podava studeny so slahackou a kopcekom zmrzliny na taniery. Skus trosku susienky oprazit na panvici spolu s maslom/pozor, lahko sa spalia, treba to robit na velmi miernom ohni, ale potom maju vybornu chut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia