Betlehem

goe - fotkagoe, 30. decembra 2012
Betlehem
Foto: goe

Recept mám z internetu - artmama. Osvedčil sa mi takže ho pečiem, lebo perníčky sú hneď mäkké a chutné. Je tu už veľa receptov Zobraziť celý popisRecept mám z internetu - artmama. Osvedčil sa mi takže ho pečiem, lebo perníčky sú hneď mäkké a chutné. Je tu už veľa receptov na perníčky, ale pridávam aj tento môj.

20 minút
príprava
7 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
150 g
3 celé
180 g
1 čl
1 PL
1 čl
Poleva:
1 ks
200 g
1 čl




Postup

  1. 1

    Vajcia a cukor vyšľaháme a pridáme medovníkové korenie a škoricu. Med zohrejeme aby bol vlažný /nie horúci/ a pridáme k vajciam. Do múky pridáme sóda bikarbónu a premiešame. Potom pridáme k vyšľahaným vajciam a dobre zamiesime až je z toho jednoliate cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 4-5 hodín.

  2. 2

    Vykrajujeme rôzne tvary, ktoré dáme na plech kde sme si dali pečiacu fóliu /lepšie ako papier na pečenie, lebo na niektorý menej kvalitný papier sa perníčky lepia/. Pečieme v rúre dopredu vyhriatej na 200°C podľa veľkosti medovníčkov cca 7 - 10 min. Medovníčky musia byť len trochu hnedé. Po vybratí ich hneď potrieme ešte horúce s rozšľahaným žĺtkom, ktoré sme si vyšľahali s trochou vody. Perníčky zdobíme bielkovou polevou najskôr nasledujúci deň. Dovtedy ich uchováme v uzavretej nádobe. Hneď po upečení sú mäkké.

  3. 3

    Polevu si pripravíme tesne pred zdobením. Cukor 2x preosejeme. Bielko s cukrom a solamylom miešam 15 min. na elektrickom šľahači. Potom pridám toľko ciktrónovej šťavy, aby nebola poleva ani hustá, ale ani riedka. Dáme do zdobítka a kreslíme.Treba si to odskúšať na jednom perníčku. Táto poleva zaschne do 1/2 hod. a dobre drží. Ak nám ostane poleva, môžeme ju uchovať v chladničke aj niekoľko dní, ale musí byť v uzatváracej nádobe, aby neobschla.

Diskusia k receptu

douglas
Ako z vystavy :). Velmi povedene dielko a este pritom urcite chutne. PF2013!
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ďakujem Vám za ohlasy. Ja som v zdobení ešte len začiatočníčka. Rada sa inšpirujem receptami a nápadmi uverejnenými na vareche. Všetkým varecháčom a varecháčkam PF 2013.
mesiar50
Si šikovná.Hocikto to nedokáže.Dávnejšie som okolo toho špekuloval,ale
ďaleko som sa stým nedostal
marianna76
Pani @goe prosííím vy ste mi písali, že používate kyselinu citrónovú aj bežne na čistenie... prosím, napísali by ste mi ako? napr, či posýpat to umyvadlo, alebo si kyselku rozpustíte... Ďakujem vám... m.fialova@azet.sk
ivan14
Jeden rok vždycky na vánoce peču perníkovou chaloupku a druhý rok betlém. Předlohou mi byl Ladův betlém, protože má nejjednodušší kresbu, která se dá dobře napodobit. A kreslím větší injekční stříkačkou, ale pozor - vyžaduje to velmi jemnou polevu bez hrudek, a také dosti velkou sílu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia