Bohémka Elka - originál

honestka - fotkahonestka, 23. decembra 2012

Tento recept je vlemi stary mozno 70rokov aj viac; Bol ziskany od kuchariek, ktore chodievali piect na svatby. Tieto si svoje poklady receptov vtedy Zobraziť celý popisTento recept je vlemi stary mozno 70rokov aj viac; Bol ziskany od kuchariek, ktore chodievali piect na svatby. Tieto si svoje poklady receptov vtedy velmi strazili. Pekavala ho moja sestricka ked bola este dievcinka na sviatky a ja som sa ako decko nan zakradala. Po tomto originali som dlho patrala, lebo dnes sa objavuju jeho rozne metody dokonca piskotove. Div sa svetu, tu je v plnej parade vyskusany, pochvaleny a zjedeny. Prikladam na poziadanie. Moje fotografie tejto dobroty pridam neskor.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
40 dkg (preosiať)
15 dkg
5 lyžíc
1 ks (celé)
1 ks
1 - 2 g (amónium)
1 z 1 citróna
Plnka:
1/2 litra
2 lyžice (kukuričný škrob)
2 lyžice
2 lyžice
30 dkg
20 dkg
2 lyžice
Poleva:
7 dkg
2 lyžice
7 dkg
2 lyžice
2 lyžice
1 lyžica
alebo: obľúbená - rozpustená z čokolády




Postup

  1. 1

    Cesto: Muku preosejeme spolu so salajkou. Dobre vypracujeme v mixeri, alebo staci aj rucne. Zabalene v potravinarskej folii dame do chladnicky aspon na 1-2 hodiny. Rozdelime si ho na 3 casti /tiez to zalezi od vasej velkosti plechu/. Vyvalkame, popichame vidlickou aby sa cesto nezvlnilo a pecieme pri normalnej teplote na ktoru ste zvyknuti. Ja ho peciem na opacnej strane plechu /ako listkove cesto/ niekolko minut; Cas neudavam, treba to sledovat podla vykonnosti vasej rury. == Niekedy sa stane, ze muka je velmi sucha, ale do cesta NEpridavajte mlieko, radsej PRIDAT 1/2 az 1 zltok.==

  2. 2

    Plnka: Troska odoberieme z mlieka, pridame cukor a zacneme varit. Do odobraneho mlieka prisypeme zmesku z maizeny, kakao, hladkej muky, vymiesame a prelejeme k variacemu sa mlieku, aby sme nemali hrcky. Povarime par minut pri sustavnom miesani a ked vychladne prislahame k mase maslo, a moze byt aj Tuzemsky Rum. ==== Niekedy sa do plnky pridavala aj 1 hrst orechov.=== Jednotlive platy naplnime plnkou, zatazime do druheho dna az potom krajame na rezy.

  3. 3

    Poleva: Mozeme ju urobit 2 sposobmi: bud vasa oblubena z rozpustenej pravej cokolady, ako Ganaz, alebo si ju zo surovin uvarime tak, ze: cukor, mlieko, kakao a maizenu dobre rozmiesame na kasicku s maslom a na miernom ohni, aby neprihorela uvarime. Nakoniec pridame 1 lyzicku oleja, aby bola krasne leskla.

  4. 4

    Poznamka: JELENIA SOL /Salajka/: je to vlastne Hydrogenuhlicitan Ammonny, alebo inac aj Amonium Bicarbonicum a je predpoklad, ze sa da nahradit PDP /Praskom do Peciva/, co je tiez Hydrogenuhlicitan Sodny. Ja to vsak nedoporucujem, lebo som s nim tiez piekla a rozdiel je badatelny. Salajka pri peceni sice smrdi, ale v hotovom kolaci uplne vyprcha a cesto je krasne nadychane.

  5. 5

    Podobne recepty so SALAJKOU sem pridali: @Sovka, @Tkatka a @Anicka, tak mozete nahliadnut hoci sa odlisuju, takze je zrejme potrebne vyskusat, komu co chuti. == Verim, ze mne by isli vsetky dole krkom velmi hladko. Moje fotografie pridam neskor, pretoze ich nemozem najst hoci cely postup je zdokumentovany. Pevne Dufam, ze som im omylom nevyhodila, hehe.

Diskusia k receptu

ancicka
@honestka ,všetký som si podrobne prečítala a ver mi,že keby si mala s každého ochutnať,tak každý by chutil inač.Lišia sa plnkami,ale aj postupom a taktiež na tvoj ide poleva a to je tiež podstatné,na chutí.Teším sa na foto a ver,že vyskúšam aj tvoje.
turistka
@Honestka , máš pravdu s jeleňou soľou, skutočne pri pečení smrdí, no v koláčiku nie-vyprchá. U nás doma sa pieklo len s ňou a bola veľmi dobre uzavretá v skle. No priznám sa Ti, nikdy som ju nepoužila i keď som ju kúpila, a tak sa podľa všetkého pustím i ja do starých receptov, kde je potrebná. Používam PDP a ten v koláčikoch cítiť i keď sa dá na to zvyknúť, že to tak musí byť.
tetrisss
Neda mi :), na to ze mas 107 rokov, tak super vykon. Bohemky su vsetky dobre.
1x cuketa
sovka62
Akosi si nám zostarla, Hanička, asi preto si pamätáš staré recepty:-))))))))
Recept si ukladám a pre istotu aj vytlačím, aby som oň v žiadnom prípade neprišla a určite vyskúšam.
Takéto salajkové sa najviac podobajú medovým rezom, tiež zmäknuté od plnky a rozdiel je len jeden, salajkové sú asi tisíc razy chutnejšie, kto vyskúša, uzná.
Kedysi sa bez neobišla ani jedna svadba, ani jedny hody. Neskôr sa namiesto nich začali piecť napr. dobošky a krémeše z lístkového cesta, ale pre mňa sú salajkové No.1.
evanaaa
Keď som bola ako malá školáčka ny prázdninách u starej mamy, na povale medzi rôznymi pokladmi, kde som sa v horúcom lete "zašila" občas, našla som v krabici pohľadnice a jedna bola od ich syna ( môjho strýka), ktorý ako 20-ročný vojak písal z frontu. Pamätám si vetu:....a mamička, prosil by so Vás, aby ste mi znovu poslali tie výbornie salajkovie koláče.....vtedy som netušila, aké sú to koláčiky a čo je salajka, až neskôr mi to mama vysvetlila. Mimochodom, to bola asi posledná karta od strýka, viac o ňom nik nepočul. A viem si predstaviť ich chuť, je možné, ža nám ich stará mama aj upoekla, ale už sa nepamätám.
cistinka
Skoro dva roky sme sa bavili o bohémkach, pátrala som aj ja, dokonca som našla dva recepty na nete - každý celkom iný a v jednej staršej kuchárke z r. 1956 bol tiež recept a celkom iný. Myslím, že toto Hanka je ten pravý a som rada, že si ho môžem uložiť a príležitostne aj vyskúšať. So salajkou mám tiež dobré skúsenosti. To, že smrdí kuchyňa pri pečení mi nevadí, veď sa vyvetrá, ale tá chuť je báječná. Ešte raz ďakujem za recept - už pátrať nemusím :-)
honestka
Preco ma vzdy tesi najst stary recept? Prave pre taketo spomienky minulosti z detstva, ktore nam ostavaju ako stiepky pokladov na ktore sa nevie zabudnut, ktore sa vyvolaju aj u dalsich fanusikov a preto som vzdy nesmierne potesena, ked sa na Vareche objavi takyto stary POKLAD.
napr. od pani [25/12/12 4:07:33 AM] Mária: Dobrý deň,dnes som sa dostala aj na Varechu a milý vianočný darček v podobe Bohémky ma veľmi poteši.Tento fantastický koláčik pekávala naša susedka,tak štyridsaťpäť rokov dozadu,ako malá pomocníčka som miešala maslo do plnky.Potom sme sa presťahovali a susedka už k nám chodila menej ale dobrú Bohémku piekla aj moja mama.Susedka aj moja mama už niesú medzi nami a ja som si po rokoch spomenula na tento zákusok.Pýtala som sa mnohých žien,čo viem,že sú dobré pekárky ale ani jedn z receptov,čo mi dali, sa na to,čo si pamätám veľmi nepodobal.Ak zoženiem salajku tak ho na Silvestra isto upečiem.Niesom zaregistrovaná na Vareche tak vám takto chcem poďakovať.Viem,že Slováci v zahraničí si naše recepty strážia viac ako my doma,máme v Kanade vzdialenú rodinu a ujko zozbieral toľko receptov na torty,že už ich je na knihu,ujko už zomrel ale jeho deti ju možno jedného dňa vydajú.Teším sa na ďalšie vaše recepty na Vareche. Ďakujem.

veli rada sa tiez podakujem za dalsie skvosty, ktore sem urcite pribudnu!
Krasnu pohodu vsetkym!
radulienka
Božský zákusok, moja mamina ho robievala, ale hovorili sme tomu "Ľadové rezy". Milovala som ich, ale akosi som zostala bez receptu, preto som veľmi šťastná a vďačná za jeho zverejnenie, muchas gracias...
babinka
Mam v plane to vyskusat, lebo to nepoznam. Chyba mi v plnke uvedene mnozstvo cukru, ale skusim dat od oka. A este otazka, asi pri akej teplote piect? Stredna, horuca? Staci cca 180 (350 F) ? Dakujem
honestka
@babinka : prepac az ty si si vsimla, ze v plnke chyba mnozstvo cukru. Treba PRIDAT: 20 dkg....
ano, piect pri tej teplote je vhodne.

Prepac, ze odpisujem az teraz, ozaj stoja za vyskusanie.
Su velmi chutne a vhodne aj na vacsiu oslavu, pretoze sa z nich nakraja vela kuskov.
Pozdravujem ta a zelam prijemnu pohodu pri priprave tvojim milym tu "nasich" vianocnych dobrot, ktore sa vyrovnaju maloktorej krajine.
honestka
@vanilka111 , nie nemam.
profil si zrejme skace ako chce;
som tu nie velmi casto ale takmer od zaciatku stranky cize nie uplne neznama a odpovedam konkretne;
Ale prakticke skusenosti k praci a jednodtlivym temam ozaj mam a preto ak su odskusane casom a dobre ich aj tymto sposobom odovzdavam dalej.
dakujem za povsimnutie.
marienka44
@Honestka ,pozrela som na internete viac receptov, sama mam v kuch. knihe recept na Bohémky. Tam je cesto len z cistých bielkov (vyšľahať na tuhý sneh), tmave, bez muky, len s orechami so struhankou.
Krem je tiež tmavy, nadstavovaný. Teraz sa neviem rozhodnuť., mám dilemu. :-) Ja mám vela bielkov v chladnicke, myslela som, že ich do Bohémky spotrebujem. Tento recept je tiež vynikajúci, ale nie je bielkový.
honestka
@marienka44 : je to ozaj na tebe tazko poradit - zalezi na osobnej chuti.
Vyskusat tento recept ako by vam chutil mozes zrejme raz, je totiz jednoduchy, alebo sa rozhodnut pre tie ine co si objavila a postupne z ich vylucit.
Ja som dlho hladala prave tento recept /ine neboli tie, na ktore som si chutove pamatala a som rada, ze existuje, lebo zrejme vela ludi ho takto nepozna - casom sa vyvynul do modernosti/.
Peciem ho aspon 2x v roku - je jednoduchy, je vydatny a chutny takto so salajkou /s PDP je cesto ine/;
Plnka je chutna, nie prikra a ja mam rada jednoduchost "staromodnych kremov"
Tiez sa mi tu osvedcilo namiesto maizeny pouzivat "Arrowroot alebo Tapiocu".
Ak sa rozhodnes pre hociktory, pridaj nam obrazok a popis v com bol dobry. Bileka maju aj inac v kuchyni velke vyuzitie.
Dakujem a pozdravujem ta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia