Jemné osie hniezda fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 15. decembra 2012

Recept pochádza z kuchárskej knihy Múčniky od Ľ. Dullovej-Horeckej. Okrem tohto receptu sú v knihe ešte osie hniezda z obyčajného kysnutého cesta a z Zobraziť celý popisRecept pochádza z kuchárskej knihy Múčniky od Ľ. Dullovej-Horeckej. Okrem tohto receptu sú v knihe ešte osie hniezda z obyčajného kysnutého cesta a z pľundrového lístkového cesta. Tento recept mám overený, vždy sa mi vydaril.

15
porcií
40 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
30 g
150 g (alebo margarín)
1 ks
20 g
1/3 lyžičky
1 dl
1 ks (na potretie)
Plnka:
100 g
30 g
1 ks
120 g (mleté)
štipka
50 g (alebo brusnice sušené)
1 ks
podľa potreby
 (môže a nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Zmiešame preosiatu múku s cukrom, soľou, pridáme žĺtok, kvások, zmäknutý tuk a podľa potreby mlieko. Cesto musí byť také husté, aby sa dalo dobre vaľkať. Vymiesené nevykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 0,5 cm, hneď natrieme orechovou plnkou, jeden kraj natrieme bielkom. Celé stočíme tak, aby natretý kraj bol na konci. P.S. Mala som otvorený sáček so sušenými kvasnicami zn. RUF, tak som ten zbytok nasypala do preosiatej múky, asi 1 KL !

    Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: Zomleté orechy zmiešame s cukrom /ja som dala kryštálový/, vanilkou, škoricou a umytými hrozienkami /ja som dala brusnice/. Aby bola plnka kontrastná, pridala som aj 1 PL kakaa. Túto zmes pridáme k 1 bielku a zamiešame. Masu pokvapkáme rozpusteným maslom. Mlieko pridáme opatrne, aby sa dala plnka rozotierať.

    Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stočenú roládu pozorne pokrájame na kolieska hrubé asi 1,5-2 cm, nožom a rukou ich zaokrúhlime a poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom reznou plochou dolu ďalej o seba.

    Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme dobre nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom . Aby som ušetrila vajíčko, potrela som povrch len s bielkom zmešaným s vanilkovým cukrom. Vajíčka mám domáce, ale sliepky teraz málo nesú, veľa sa teraz pečie na Vianoce, preto to šetrenie. Bielkov mám v pohári v chladničke stále veľa. Nakysnuté. Ešte potrieť boky s olejom, aby sa počas pečenia nezlepili :

    Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečieme do ružova asi 15-20 min. pri 180 °C. Ja kysnuté múčniky vkladám do horúcej rúry vyhriatej na max. teplptu a za chvíľku znížim teplotu na 180 °C.

    Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené preložíme na mriežku vychladnúť a pocukrujeme práš. cukrom.

    Jemné osie hniezda (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ariela6
velmi pekne a chutne osie hniezda určite aj vonave ukladam
marienka44
@Ariela6 , ano vonaju. To som upiekla vnukovi , zajtra ide na internat do Bratislavy. Zať prišiel pre ne a hovoril, ze vonaju az na skodiste. Len neviem, preco su tie fotky rozmazane. Mrzi ma to, ale uz sa neda nic vratit. Cesto po upeceni je chrumkave, lebo je tukove. Este som doobeda piekla satôčky z kupovaneho list. cesta Lando, je v akcii. Plnila som domacim slivkovym lekvárom. Aj tie som poterela bielkom a posypala som ich posekanymi orechami. Tak nám to chutí, tie upecene orechy navrchu su chutné.
marienka44
@Ancicka ,ako to robíte všetky, že hneď po zverejnení už komentujete recept? Sotva som to odoslala. Oficiálne bude zverejnený až zajtra, myslim si. :-)
aroooo
@marienka44 ,keď máš otvorený nejaký recept-napr.tento tvoj, tak hore nad fotkou,druhý rad od fotky v tom zelenom priestore máš riadok: domček, magazín,recepty,diskusie.... klikni na recepty a máš všetky aj ešte nezaslané, tak isto aj diskusie a zážitky. Koláčik ukladám,bod 5 fotka je vynikajúca, mať z nej aspoň 1 rad tu...
kaatka
Tieto skúsim v blízkej dobe. Nedávno som robila osie hniezda, také majonezove cesto to bolo. Boli ako obrázok ale nechutili mi,chudence išli do koša :(
radost
@Kaatka (27.10.2018 23:02)

pomerne často sa tu -na Vareche-opakuje veta..:
=išli do koša=
ja verím..určite viem-že ozaj vaše výtvory nekončia v koši..
mne sa to stalo raz-zabudla som na koláče v rúre-zhoreli..nuž-tak tam skončili..
inak-mám vrytú vetu v duši od mojej babky:
"Jedlo je boží dar-neplytvaj..nevyhadzuj,váž si ho,ďakuj.."

Prepáč-Katka-že zrovna u teba reagujem-cítila som potrebu napísať svoj názor..
majme všetci pokojnú sviatočnú nedeľu...:-)
janger
Chutne kolace, rozvoniavali nadaleko, ked sa piekli. Plnku som nerobila s bielkom. Len tak som posypala orechami a poliala maslom. Nedodrzala som mnozstvo orechov, zdalo sa mi toho velmi moc, kedze to bola sypka plnka. Druhykrat dam plne mnozstvo, lebo mam rada, ak je plnky vela.
Boky som potrela maslom, vrch vajickom a este som ich pred pecenim trosku posypala skoricovym cukrom. Ale boli velmi dobre. Po upeceni najlepsie, ale vyborne aj na druhy den.
Dakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia