Delikatesné orechové štangličky od krstnej - aj pre celiatikov

martamm - fotkamartamm, 12. decembra 2012
Delikatesné orechové štangličky od krstnej - aj pre celiatikov
Foto: martamm

Tento recept je už veľmi starý, robievala ho moja krstná mama, vynikajúca kuchárka. Ja ho robím len na sviatky a možno práve preto sú Zobraziť celý popisTento recept je už veľmi starý, robievala ho moja krstná mama, vynikajúca kuchárka. Ja ho robím len na sviatky a možno práve preto sú nám tieto štangličky také vzácne. Ako vyplýva z názvu, môžu ich konzumovať aj celiatici. Práve som pozerala, že v tejto minúte je zverejnený u Margaretky28 tento istý recept pod názvom "štangličky", tak neviem, či mi ho admin schváli. Napriek tomu tu recept nechávam, keď len pre moju potrebu....

1 plech
porcia
20 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

200 g mleté
2 ks do hmoty
1 ks na polevu
200 g do hmoty
100 g na polevu




Postup

  1. 1

    z 2 bielkov, mletých orechov a práškového cukru zamiesime cesto. Necháme hodinu odležať v chladničke.

    Delikatesné orechové štangličky od krstnej - aj pre celiatikov - obrázok 1
  2. 2

    Odležané cesto rozdelíme na dve časti, na cukrom posypanej doske rozvaľkáme na 3-4 mm. Z jedného bielka a 100 gramov práškového cukru vyšľaháme polevu, ktorou potrieme pláty.

    Delikatesné orechové štangličky od krstnej - aj pre celiatikov - obrázok 2
  3. 3

    Radielkom narežieme na pásiky, opatrne preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 150 stupňov pečieme 20 minút, pokiaľ povrch nezružovie. Vychladnuté uložíme do plechovej krabice, vydržia naozaj dlho, ovšem ak ich hneď nespapkáte :) Dobrú chuť....

    Delikatesné orechové štangličky od krstnej - aj pre celiatikov - obrázok 3

Diskusia k receptu

marianne
no teda a mame ich detto:-) ale to vobec nevadi, bude pre porovnanie,ja orechove milujem:-)
martamm
Sú naozaj výborné a páči sa mi, že tam vôbec nejde múka :). Spravila som dnes z jednej dávky a manžel už reklamoval, že málo, tak budem dopekať, nech má čo chrúmať :)
monnikka
takže zajtra lúskam orechy a idem na to.....mňam, super rp a krásne vyzerajú
radulienka
Tieto štangličky robievala moja mamina a sú úžasné, vďaka za recept...
sovka62
Martuška, hovorieva sa, že dvakrát šité lepšie drží. Aspoň ich nikto neprehliadne. Straaašne ma lákajú, upečiem ich asi medzi sviatkami k Silvestru, lebo na Vianoce som už toho naplánovala dosť.
braxi
je to pravda, že sa poleva nesmie šlahať, ale len miešať, aby nepopraskala?...ako čítam, tak ty si šlahala a máš ich krásne...
margaretka28
Máš ich pekné, ja ked polevu šľahám, tak mi posteká, preto ju len zamiešam, ale závisí to asi aj od veľkosti bielka.
martamm
braxi, ja som šľahala, nepopraskala mi...takže to asi nemá vplyv, skôr možno teplota rúry, by to mohla ovplyvniť.
martamm
margaretka28, možno viac cukru do polevy, aby nestiekla, niekedy musáme experimentovať troška podľa oka :)
trencanka
Tieto stanglicky som objavila pred dvoma rokmi. Su vynikajuce. Moja skusenost je taka, ze bielko prilievam postupne, lebo sa mi stalo, ze som mala asi vacsie vajicka a cesto bolo redsie, musela som dosypat orechy a cukor. A ked neboli orechy, dosypala som psenicne klicky, tiez do bolo fajn.
martamm
trencanka, dobry napad s tymi klickami, ak sa orechy minaju viac, ako by sme chceli :)
olga42
Pšeničné kličky su výborné ja ich miešam pol orechov a pol kličkov.Vyskušajte.
evanaaa
Zaujímavé, teraz som čítala recept a v ňom sa prízvukuje, že poleva sa nemá šľahať, len miešať, lebo by bola pena a pootm by sa vytvorili bublinky, no tebe sa to akosi podarilo vyšľahať.
Štangličky si pamätám mala som ich rada, aj mama ich robievala na Vianoce. máš ich vydarené, ukladám si ich.
martamm
evanaa, ak sa bojis bubliniek, vymiesaj tymi lopatkami na hnetenie kysnuteho cesta...olga42, vyskusam s polovicou klickov, pokial viem, v pekarnach tiez nimi nahradzaju orechy :)
vierec
pred 30-timi rokmi som bývala na priváte a moja domáca piekla štangličky vždy k vianočným sviatkom. Veľmi mi chutili. No vtedy ma pečenie - teda recepty nezaujímali. Odkedy mám rodinu, vždy pred sviatkami si na štangličky spomeniem. Až teraz, konečne, ich budem môcť upiecť. Ďakujem.
merilin17
tiež ich urobím.....:)neviem síce ako to budem stihať pri mojich 4 detoch by mi vyhovovylo piecť všetko 23 tieho,perníky dcera robila ---už ich je tam hadam zo 10 :))ale nie ,dala som taký napad ,spapkaju spravia druhe :)

martamm
ďakujem všetkým za komentáre, dúfam, že si pochutnáte na štangličkách, sú naozaj jedinečné :)
emmatessdad
ja idem piect slane pecivo s dvoma zltkami tak hned upeciem aj tieto s dvoma bielkami, aspon nepadnu za vlast do zachoda :-) (tie bielka:-)))
a ja som si povedala, sebe a rodina to schvalila, ze tento rok nepeciem vela ale uz mam napecene ovela viac ako minule roky, tak to tajim zatial :-).
martamm
emmatessdad, ja si každý rok hovorim, že upečiem dva-tri druhy, ale pod 10 nejdem. Čo sa týka bielkov, ak Ti n,iekedy zostanú, daj do mrazničky, potom vyberieš, po rozmrazení normálne použiješ na pečenie tam, kde netreba žĺtky.... :)
janara
dnes som ich upiekla, sú výborné, vďaka za recept
daniela142
Tak toto sú obľúbené koláčiky môjho detstva. Pekávala ich moja starká a odvtedy sa mi nepodarilo zohnať recept. jedla som rôzne napodobeniny, ale nikdy to nebolo ono. Pamätám sa, že som odštipkovala a jedla aj surové cesto pred pečením. Len sa mi marí, že tam bola aj strúhaná citrónová kôra....
martamm
daniela142, kľudne môžeš dať aj citrónovú kôru, skúsim aj ja, ešte budem dopekať a predpokladám, že to bude vynikajúca chuť...:)
ajuska155
Dnes som ich piekla no trošku som si ich upravila , kôli bratovej alergii na vlašáky , namiesto nich som dala mleté mandle a na vrch cesta som po vyváľaní nastrúhala citrónovú kôru , je to skvelé .......dakujem za inšpiráciu :-)



ebaka
mne tento rcp pripomína babku,tá ich mala krásne ako podľa pravítka,vtedy som holdovala slaným orieškam,sladké som nemusela,no dnes si ich na babkinu pamiatku upečiem,dik
martamm
ebaka, nech sa Ti vydaria. ja som robila ešte z troch dávok, z toho jednu s trstinovým cukrom. A nerobila som ty&činky, ale povykrajovala som rôzne tvary a poliala polevou. Aj tak sú zaujímavé.
anxuska
Ďakujeme. Tento koláčik moja mama pečie každé vianoce a nikdy sa ho neviem dojesť. Cesto čaká v chladničke, jedin som nezohnala vlašáky v krajine mandiel, tak bude mandlový. A dávam veľké plus za bezlepkový recept. Synček je bez lepku tak takéto zázraky vyhľadávame.
martamm
Mandlovy musi byt uzasny, dala si mi chrobaka do hlavy, skusim nabuduce :)
intensememories
A , prepáčte, ale som zabudla dodať, že do "cesta" strúham citrónovú kôru a do polevy pridávam citrónovú šťavu.Dodá to štangličkám takú zaujímavejšiu vyváženosť v chuti.
mesiar50
@martamm
Stanglicky su vydarene.Moja dobra mamina ich tiez
zvykla robit davno velmi davno.Dokonca jedavali sme ich aj na svadobnych hostinach.Receptik si ukladam =KK.=Je mi sympatycke,ze si v uvode poznacila,ze
mozu aj celiacityci.Urcite mnoho ludi uvita tento receptik ale hlavne ti co nemozu muku.Vdaka
martamm
mesiar50, rada pripominam stare recepty, ktore su klenotnicou nasej kuchyne uz desatrocia. pacili sa mojej kamoske, ktora je celiaticka, ma prisnu dietu a pritom si rada pomaskrti... :)
cupcake
Mam recept na stanglicky od mojej svokry. Skusala som uz zopar krat, ale akosi mi nechutili. Skusim tieto, vyborne, ze su bez muky, uvita to moj manzel, rozhodol sa,ze po Vianociach zacina dietu. Bude mat narodeniny, tak upeciem " dietne ".
martamm
cupcake, Tvoj manžel má skreslenú predstavu i diéte, ale neobanuješ, ke´d ich upečieš. ten môj tuším ani iné nejedol cez sviatky, taký bol z nich nadšený, že som robila z 3 dávok. Do jednej som pridalala pšeničné klíčky, ako radila trencanka a boli tiež výborné :)
1x ofka
tori111222
pridávam sa s komentárom.. Ja zvyknem trošku citrónovej kôry do cesta a cesto potriem malinový alebo ríbezľovým lekvárom a na to sneh .. je to dobré .. ani kyslé ani sladké .. akurát
ethanel
Vyzeraju vyborne urcite odskusam a potesim manzelku celiaticku
bejulienka
ahojte, robím štangličky asi 3. presne podľa ingrediencií, no cesto mám stále riedke, aj keď dosypem orechy a cukor. Čo s tým?
martamm
bejulienka, napadá mi jedine, že máš orechy zomleté nahrubo, ináč neviem v čom by mohol byť problém
paploska
keby som dnes nemala upečenú bábovku, tak sa do nich pustím :-) ale najbližšie sú na programe @martamm :-)
martamm
paploska, tieto nikdy nesklamú, kedykoľvek prídu vhod :)
ampara
Dnes som ich robila, celé zle , cesto mlandrave, sneh držal,ale vo výsledku je to na nič, nedá sa to krájať radielkom,skoro som to od jedu vyhodila von oknom. Sorry, neviem, kde sa stala chyba.
martamm
@ampara , to je mi naozaj ľúto, zrejme si mala cesto riedke, záleží aj od veľkosti vajíčka, mohla si skúsiť pridať ešte orechy do cesta. A samozrejme od tohoto druhu cesta nemôžeš očakávať, že bude tuhé, ako trebárs linecké. Prajem Ti ešte príjemné sviatky a tento neúspech hoď za hlavu :)
staja
Tiež robievam tieto pravidelne orechové štangličky, sú veľmi obľúbené, ale mám trochu iný pomer 250g orechov, 200g cukru, 1 celé vajce - nie veľké, citrón. kôra. Postup rovnaký. Bielková poleva taká istá, ale v recepte mám už dávno pripísané, že do cukru pridáme bielok - koľko prijme, aby to netieklo. Vynikajúci zákusok, aj keď trochu sladký.
maska10
Chvalim tento recept mam ho uz ties velmi davno a na vianoce ako stvoreny.Dnes som ich upiekla a zajtra pospajam kyslym lekvarom nebudu take sladke.Vyskusajte odporucam.
martamm
@maska10 , dobry napad s tym lekvarom, prosim Ta ktore strany zlepujes? Predpokladam, ze tie orechove, alebo sa mylim?
dobrunka
No, tak jsem se děvčata zaregistrovala, abych se mohla také podělit o vzpomínky na dětství a mládí. Tyto úžasné tyčinky se totiž u nás doma také pekly při různých významných událostech. Nejen o vánocích. Byly většinou "vyzobané" jako první. Vím, že se v naší rodině dělaly odnepaměti. A teď vidím, že nejen v té naší. Přeji všem hodně pohody.
1x haji
evita1a
Ja ich aj vykrajujem a mám rôzne tvary. Polevu nanášam až na vykrojené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia