Ryžová brokolica Ajurvéda

nonna - fotkanonna, 11. decembra 2012

Brokolica patrí medzi imunitu posilňujúce a protikarcinogénne zeleniny. Znižuje aj riziko mŕtvice a infarktu, bojuje proti anémii a to vďaka obsahu betakaroténu, vitamínu Zobraziť celý popisBrokolica patrí medzi imunitu posilňujúce a protikarcinogénne zeleniny. Znižuje aj riziko mŕtvice a infarktu, bojuje proti anémii a to vďaka obsahu betakaroténu, vitamínu C a E, kyseline listovej a dostatku železa. Okrem toho ešte vápnik, horčík. A je chutná. Ryža Natural je vhodná pre diabetikov a tiež má výraznejšiu chuť, ako purifikovaná.

1
porcia
12 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (malá)
3 PL
1 ks (stredne veľká)
1 sáčok
1 ks veľká stonka alebo 1 ČL sušenej)
1/2 KL
1/4 KL
1/4 KL




Postup

  1. 1

    Z čaju a cca 3,5dl vody pripravíme silný odvar tak, že sáčok varíme 5 minút a potom ho ešte necháme lúhovať ďalších 5 minút.

  2. 2

    Na rozohriatom oleji jemne osmahneme cibuľu pokrájanú nadrobno, keď začne voňať, pridáme koreniny, rozmiešame, pridáme premytú a odkvapkanú ryžu a asi 2 minúty ju oprážame.

  3. 3

    Zalejeme čajom, pridáme na malé ružičky rozobratú brokolicu, hlúbik pokrájaný na malé kúsky, ďalej na menšie kúsky natrhanú mätu, trochu osolíme a uvaríme do odparenia čaju.

Diskusia k receptu

mijaita
Proti tomu caji nic nemam, ale postradam jednak vyznam a druhak vim, ze takto vyluhovany caj je sama trislovina. Jak se to vse projevi na chuti? Zasadne?
nonna
@mijaita - ide o odvar, nie o vylúhovanie. Triesloviny sú dobré proti tukom, viažu ich na seba a nedovolia, aby sa zahniezdili v žírnych bunkách, čiže v podkožnom tuku. Navyše sú schopné neutralizovať aj niektoré jedy a tým napomáhať imunitnému systému. A prečo ešte čaj? A ja sa pýtam, prečo stále len voda alebo vývar? Celé to dostane tmavšiu farbu a aj lepšiu, inú chuť, ako bežnú. Takže v tom je ten význam okrem toho, že ide o varenie v INOM, ako len v bežnom. @smajliga - vysvetlila som. Navyše čaj je typickým ďalekovýchodným nápojom a toto jedlo je na ten štýl. Mimochodom a naopak, vypytuje sa niekto, prečo sa varí práve vo vode najviac? Aký to má význam? Nie je jedinou tekutinou na svete, tak prečo neskúsiť na varenie, pečenie aj tie iné. Rozhodne lepšie a zdravšie ako v mastnom slepačom či hovädzom vývare. A potom záleží aj na tom, ČO sa v ČOM varí. Dúfam, že som sa dostatočne obhájila. Pokiaľ sú ešte nejaké "vaprósy", prosím....Želám kreatívnokulinársky predvianočný čas!
slavka2012
Nepobije sa chut koreniacej zmesi na pripravu nasi goreng, caju, mäty, kardamonu a cubrice?
nonna
@slavka2012 - nie, vôbec. Je to jemné, nič extrémne nevytŕča. a keby aj, ďalekovýchodná kuchyňa je korenistá a chuťovo výrazná.
dodo46
@nonna
Vápnik, horčík, karotény, olovo, dusičnany, železo - no toto by ma určite prizabilo. A ešte nejakú neputifikovanú ryžu - pánboh chráň !!! Tak toto by určite môj orgazmus nevydržal. A ako ti chutili moje raňajky ? Nezapieklo ťa po tej žinčici ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia