Sofiin vianočný koláč

slawek - fotkaslawek, 6. decembra 2012
Sofiin vianočný koláč
Foto: slawek

Rýchly vianočný koláč nezvyčajnej chuti. Postup a príprava sú veľmi jednoduché takže ho hravo upečie každý člen rodiny.

10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks stredne veľké
100 g
3 ks
200 g
200 g zmes ovocia a orechov
2 čajové lyžičky




Postup

  1. 1

    Ingrediencie

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 1
  2. 2

    Očistené jablká pokrájame na kocky

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme cukor a ...

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 3
  4. 4

    na chladnom mieste necháme hodinu odpočívať

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme vajcia a dobre premiešame

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme múku a kypriaci prášok

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 6
  7. 7

    Dobre premiešame a nakoniec pridáme zmes kandizovaného (sušeného) ovocia a orechov.

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 7
  8. 8

    Tento druh cesta je najlepšie miešať drevenou vareškou.

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 8
  9. 9

    Vzniknuté cesto vylejeme na plech, vyložený papierom na pečenie.

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180°C približne 40 minút.

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 10
  11. 11

    Šťastné a veselé ....

    Sofiin vianočný koláč - obrázok 11

Diskusia k receptu

danila
krásny a pritom jednoduchý koláč, musím vyskúšať
pivonka
Zaujímavý koláč, isto výborný a pritom jednoduchý. Zakladám.
radulienka
Zvláštny koláčik, veľmi rada vyskúšam, mám rada takéto zvláštne kombinácie, vďaka za recept...
iva63
chutný a jednoduchý...ďakujem, vyskúšam-:)
hanis
Vypadá moc pěkně, mám ráda jednoduché recepty. Tento je pro mě ideální - určitě vyzkouším. Děkuji za recept.
evanaaa
Tento zdravovypadajúci koláč sa mi páči, len či by sa dal aj z inej múky -- celozrnnej, a pod. ?
babav
V tomto recepte si potvrdil ,ze v jednoduchosti sa skryva krasa .... nepochybujem ,ze kolacik je chutny .Ukladam si recept a prilezitostne upeciem;-)
slawek
@Evanaaa , v zasade ano, mozno nahradit cast muky celozrnnou alebo spaldovou, kolac vsak moze byt menej nadychany a nizsi. Iba celozrnnu muku vsak neodporucam, chut i vzhlad sa mozu zmenit.
slawek
Mile varechacky a varechaci, dakujem za komentare.
vilmuska60
v piatok som recept našla, včera spravila a dnes som mala ku kávičke len malilinký kúštiček:) a to sme doma len dvaja!!! koláčik je neskutočne dobrý....a určite bude mať svoje miesto medzi tohtoročnými vianočnými koláčikmi, len z trojitej dávky....deti budú z neho nadšené....použila som polohrubú múku.
drobeceva
dopečené...koláčik chuťovo výýýýýborný a napriek tomu, že som dala na menší plech je nízky.
Vilmuska60...Tebe vyrástol tak pekne, ako ho má na obrázku Slawek?
slawek
Takto na dialku je velmi tazke urcit pricinu. Mozno to bola velkost plechu - moj mal rozmery 30x22 cm. Na vacsie plechy treba pouzit viac surovin. Kolac moze zostat nizky aj ked sa da malo kypriaceho prasku alebo ked rura nema spravnu teplotu.
slavka2012
@slawek : Aj ja patrim k tym, co uz kolac vyskusali. Upiekla som ho dnes, pouzila som hladku muku, biokypriaci prasok z vinneho kamena a hnedy cukor. Kedze moj plech je vacsi, urobila som kolac z 1,5 davky a pekne sa zdvihol. Aha, a aby som mu dodala este vianocnejsiu chut, do cesta som pridala trochu mletej skorice. Vsetkym doma velmi chutil.
anton69
Ked ste tento kolac uz tolki vyskusali, tak ho upeciem k Vianociam aj ja. Vesele sviatky!
modrykamen
Jednoduchší koláč už asi neexistuje - žiadne šľahače, snehy, kysnutie. Pre chlapa ako uliate.
evusik
pripájam sa k obdivu, krásne fotky, jednoduchý koláčik, šup-šup hotový, určite výborný.... čo si môže človek viac priať, už len vyskúšať :-)
marianne
ked tak chvalite,ukladam si ho,v jednoduchosti je krasa...
stihli
ja robím šarišský jablkový koláč, trochu iný postup, no tiež výborný, ukladám aj tento, vyskúšam, porovnám, poviem...
martinis
Vďaka za skvelý recept ! V škole sme mali vianočnú burzu, nuž sme sa so spolužiakom rozhodli napiecť tento jednoduchý koláčik. Použili sme 2 kilá jabĺk, hrozienka a vlašské orechy, pridali sme aj trocha celozrnnej múky a škorice (veď sú Vianoce ! :)) a pre spolužiačku urobili aj bezorechovú verziu, keďže je na ne alergická. Skutočne veľmi chutný, dnes som dojedol posledný kúsok :)

V náročnej konkurencii sme zarobili takmer trinásť eur a tie putovali ako všetky peniaze z burzy na liečbu spolužiaka z nižšieho ročníka, ktorý je ťažko chorý. Takže Tvoj voňavý koláčik poslúžil dobrému účelu a recept si vypýtalo hneď viacero učiteliek, ktoré ho veľmi chválili. Vďaka zaň a pekné sviatky ! :))
slawek
Ahoj @Martinis , Tvoj komentar som si precital v predvecer Vianoc, a povazujem ho za jeden z mojich darcekov. Som rad, ze si si na dobrocinny ucel vybral prave moj recept a ze sa pacil aj ucitelkam.. Prajem Ti, aby sa ti v tomto roku darilo v skole a aby si pripravil vela zaujimavych jedal.
hanis
Už se těším, že tento rok na vánoce zase upeču skvělý Sofiin koláček! Vloni jsem ho pekla a byl moc dobrý, voňavý a hlavně jednoduchý na přípravu. Díky za recept a přeju krásné svátky!
katka78
Ďakujem pekne za recept @slawek , mojej láske koláč veľmi chutil, hoci som ho robila len z jabĺk, sušených hrozienok a lieskovcov. Nabudúce pridám aj sušené marhule a citrón, bude ešte voňavejší. Navyše sa mi páči, že doňho ide málo múky (robila som polovičnú dávku koláča, takže u mňa len 100g) a veľa ovocia. Ešte raz ďakujem, maj sa krásne :-)


radost
@Katka
tak si ma navnadila-že som ho tiež upiekla podvečer..jablká som pokropila šťavou z pol citrona..dala som brusnice..hrozienka..nakrájané sušené slivky..sekané orechy..a naviac-štamperlík oleja..
že na raňajky..no muž ešte horúci načal večer-a chváli:jednoduchý dobrý koláčik..
vďaka tebe-patrí vďaka aj autorovi receptu..
zuzanka1367
Aj tu vďaka @katka78 som objavila Tvoj výborný a jednoduchý Sofiin koláč. Je skvelý a tých možných variácii je neúrekom. U mňa kandizované čerešne, brusnice, lieskové orechy, trošku mletého kardamonu, voňavý celý byt. Super recept @slawek ,len tak ďalej! @katka78 teraz som ja Tvojim verným fanúšikom :) len ďalej vyťahuj takéto dobroty :)
mijaita
Jeden je lepsi nez druhy, tak jsem zvedava na ten muj. Pecen bude v sobotu dopoledne. Ale chut na nej mi dela kazda pridana fotka!
tiginko
neuveriteľné! Každý vyzerá inak (jeden krajší ako druhý) a pritom je podľa rovnakého receptu. A ja ho mám uložený už pradávno v KK a nejako zapadol prachom. Dúfam, že niekedy pridám fotku aj ja. Bohužiaľ zrejme tento rok to už nestihnem. Ale skvele zapadne do novoročných predsavzatí!
havino
no dievčence moje, totok je radosť kukať aj čítať vás, vaše odporúčania a fotkami zdokladované, všetky koláče sú krásne na pohľad. Ja som tu recept nepostrehla a neviem kedy ho upečiem, ale ked mám chuť, ja nezabudnem a že na takýto chuť mám, je viac, ako jasné už. Takže vdaka od autora receptu a vám dievky zlaté.
frezia68
Vďaka @slawek , @zuzanka1367 ,@katka 78,@kika1212 a @havino ,teda všetkým,ktoré ten jednoduchý,rýchly a chutný koláč pripomenuli.Lebo tu chodím ozaj málo,ale dnes ráno som nakukla,že vyberiem niečo jablkové a našla som komentáre.Teda pridala som kúsky čokolády,škoricu a zo 100 g bezlepkovej múky som ešte teplý krájala na degustáciu : varecha.pravda.sk/recepty/sofiin-vianocny-kolac-podla-sla...
katka78
Fíha, tu sa spustila hotová sofio-koláčo-mánia! Všetky ich máte dámy parádne, zaradom by som ich okoštovala, však len po kúsočku.. no takto môžem iba fotky "lajkovať" a rada tak robím, navyše @frezia68 dostala ešte aj 5* Tak a je to :-) Majte krásny víkend! :-)
kika1212
ááá @fr ézia68, ty si aj čokoládou vylepšila, zaslúžiš si hviezdičky, hneď som dala do poznámok, aby som nezabudla. Takže dievčatá, takto sme si mlsali tento týždeň:)
mijaita
Tak jsem mela take prilezitost kolac upect. Přidala jsem jablickovy kompot dobry a hotový koláč jsem potrela máslem. Byl vyborny, ale dala jsem na to mnozstvi testa moc velky plech (kastrol) tak neni prilis vysoky. Ale na chuti mu to neubralo. Jednoduchy, rychly recept, super!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia