Sudová kvasená kapusta z Liptova

ivana - fotkaivana, 3. decembra 2012
Sudová kvasená kapusta z Liptova
Foto: ivana

Suroviny

1 strapec




Postup

  1. 1

    Na spodok suda uložíme kapustné listy, pridáme pár kúskov chrenu, strapec hrozna, kôrku z chleba, zakryjeme to vrstvou narezanej kapusty a posolíme. Pridáme cibuľu, ktorú sme si narezali spolu s kapustou, ďalej na kolieska nakrájanú cviklu, celé jablko (sladšie), bobkový list, trochu čierneho korenia a rasce, zakryjeme vrstvou kapusty a posolíme.

  2. 2

    Celé to zatlačíme, nadbytočnú vodu odčrpkáme a postup opakujeme niekoľko krát (chren, hrozno a kôrku z chleba už nepridávame). Na konci kapustu zaťažíme, sud uzavrieme a necháme kvasiť.

Diskusia k receptu

michsamant
Myslim, ze je to praveze recept na tuto sezonu, kazdy si chysta kapustu na Vianoce. Nepoznam a paci sa mi.
helca103
Si ma naozaj potešila,že si uviedla recept na túto kapustu :-)
bojar
u nás na hornom Hrone sa dáva ešte nové korenie a hoci žijem ďaleko od svojho rodiska kapustu stále nakladám. Všetci tunajší sa divia "proč si ji nekoupíš v pitlíku" lenže tá moja je bez konzervantov a i keď samochvála smrdí je vinikajúca a každý rok nám vydrží až do jeseni
tonicka53
Táto kapustička je asi trochu ružová, že? Moja dcérka žije v Žiline a keď dostane kvasenú kapustu od svokrovcov, tak je taká ružová čo mne bola novinka, ja som doteraz poznala kvasenú kapustu len bielu
/a možno aj červenú/ :-) Vďaka za recept, stojí za vyskúšanie.
palokuchki
My tiez aj ked nezijeme na Slovensku kapustu si nakladame skoro kazdy rok. Takto to ale nepoznam. Hlavne ma tam prekvapil ten chlieb. S tym hroznom a chrenom to urcite vyskusame.
ivana
tonicka53, áno kapusta je vďaka cvikle ružová :)
palokuchki a agora, tá kôrka je tam zrejme na to, aby urýchlila kvasenie :)
vika2
Ja tiež robím kvasenú kapustu, kôrku nedávam, na spodok súdka dávam sušený kôpor, tiež mi vydrží takmer do novej. Treba ju nechať vykysnúť asi 2 týždne a potom dať do chladnejšej miestnosti
sairaam
Tak, tak @ivana , u nás na hornom Liptove musí byť kapusta ružová od cvikle. Mňa naučila stará mama, že na urýchlenie kvasenia pridať chlebovú kôrku, alebo strapec hrozna. Ty si nedala kôpor na dno suda, u nás nemôže chýbať. Skrátka 10 vecí do kapusty treba dať, aby bola fajná - tak hovorila moja stará mama.
boxik
Chvála Slovákom čo si robia kapustu doma a ak ju robia aj zo svojej záhrady či poľa dvakrát chvála. /Neskromne sa priznávam že je to môj prípad/ Ak má Slovák v sude kapustu v pivnici zemiaky je na neho krátka každá kríza , prežije.Ten chlebík sa dáva nie pre chuť , ale preto , aby sa urýchlil proces kvasenia. Ak je kapusta ponechaná v teple , tak búrlivé kvasenie nastane aj bez chleba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia