Brokolicová polievka fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 28. novembra 2012
Brokolicová polievka (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Celkom rýchla jednoduchá:)....chutná a zdrava:).......po dnešných perníkoch:D......keby že tam nedám tu smotanu by som povedala že aj dietna:D ale bohužial nie:)

2-4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 ks
1 ks
trocha mlieka
1/2 balenia
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby na krutony




Postup

  1. 1

    Priravíme si suroviny:)

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájanú na jemno si opražíme na oleji (v hrnci), keď je akurát pridáme umytú, naružičkovanú brokolicu a spolu pražíme.

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Asi po 5 minútach podlejeme vodou, osolíme a pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na kocky. Spolu dusíme, okoreníme a pridáme vegetu.

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď brokolica a zemiaky dostatočne zmäkli, odoberieme Vývar pridáme mlieko a 1/2 šlahačky. Poriadne zamiešame. Vylejeme vývar naspäť k brokolici, povaríme a na chvíľu stiahneme z ohňa.

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tyčovým mixérom rozmixujeme celú zmnes, podľa hustoty pridáme ešte mlieko. Opäť vrátime na oheň a privedieme k varu.

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s opraženým chlebíkom na kocky ( cruton )

    Brokolicová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Výhoda tohoto receptu spočíva v tom, že brokolicu môžeme nahradiť mrkvou, karfiólom, kalerábom..proste zdravou zeleninkou.

Diskusia k receptu

pivonka
Keď s tou smotanou (a zvlášť šľahačkovou) je to predsa len lepšie. Mám rada krémové polievky (práve som obedovala špenátovú) a tiež som použila zemiak na zahustenie. Tvoja polievočka je super.
marianne
dlho som nemohla prist na chut mixovanym polievkam,ale uz mi zasmakovali..vyborna a variabilna
evanaaa
Robím tiež takú, okrem tých zemiakov, keď už je brokolicová......
1x frezia
tiginko
a ako potom zahusťuješ @evanaaa , lebo ja tiež používam do všetkých zeleninových krémových polievok práve zemiaky na zahustenie, len trochu menej ako @Kajusiqq . Tie aj zvýraznia krémovitosť polievky. Výborná polievočka @Kajusiqq , robím takto aj ja, len kvôli dcére používam iné druhy smotany (sójovú, alebo zaprášim sušeným pohánkovým mliekom) a bez vegety. Len ten ručný mixér mi lezie na nervy, lebo vždy mi nejaké kúsky zostávajú a pôsobia na mňa rušivo: keď krémová, tak krémová :-) Takže ja to radšej mixujem v v klasickom mixéri.
adrika
Polievku varím bez zemiakov,pridám aj cesnak a múku na zahustenie.Deti ju milujú.
itaskar
chlap..problem..krok 4: mam pridat to mlieko a smotanu do odobrateho vyvaru alebo do brokolice?? hurry up, za 10min mam dovarene zemiaky :)
itaskar
..uz aj chutíí :) chvílu som uvažoval o utoastovanom chlebíku, ale zaslúži si niečo lepšie :) thx kajusiqq (asi zmrknem dalsie tvoje kúzla :))
danielas
Výborná polievočka. Často robievam a pridávam ešte cesnačik, ktorý tiež zmixujem
nanacel
výborná....ano aj cesnačik je super.... a zemiacky na zahustenie su najlepsie.... neznasam zahustovanie mukou (ktoru ani nesmiem) :) Ja tiež pridávam sojovu smotanu :) mňam
vovodca
@kajusiqq , pre velký úspech som ju už varil 3x, dnes sa po 30-tich porciách len zaprášilo, nepoužívam vodu, ale vývary čo mám, dnes bol kurací a tak nemusím dávať vegetu, no nakoniec s dovolením tam "škrábnem" trošku m. oriešku. Výborná krémová bez chem. šmakiád :D máš 5*... ďakujemmm...
1x alkalo
marta5
Mám ju rada,je to zdravé jedlo,robím podobne ako Ty.Ak nemám doma smotanu,pridám do mlieka maslo.Asi idem uvariť aj dnes.ostala mi v chladničke polovička brokolice.Nech sa Ti darí a ďakujem za pripomenutie.
domiajnika
tak ja som sa sem zaregistrovala, aby som napísala tento komentár, lebo mi to nedá už :) super skvelý recept, stále robím polievku podľa neho a myslím, že si zaňho zaslúžiš aspoň tieto slová :) teda chcela som ti to napísať, lebo ozaj je tá polievka výborná a každému doma chutí...ďakujem :)
marauder
Konecne logicky, jednoduchy, sofistikovany recept! Osobne pridavam este maslo. oregano a muskatovy oriesok. Genialny recept, uzasny zaklad)
tinu
Tiež mám otázku ako Gabika87 aký význam to má odobrať ten vývar a potom dať späť ?? Hmm ale kedže dala otázku v roku 2014 tak asi odpoveď nebudem mať ani ja. No nevadí. :) Ukladám bud. týždeň idem na to.
jankaca
@Tinu (12.4.2016 23:31) Ja si myslim, ze preto, aby sa ta slahacka nezosekala, ale bezne smotanu lejem do horuceho a nikdy sa nic nestalo

milot
Ďakujem za recept.Polievku varím už 2 raz.Tiež som pridala muškátový oriešok.
Pridám aj cesnak.

mate
Zaujímavý recept len nechápem prečo sa musí odobrať ten vývar pred pridaním mlieka a smotany.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia