Závin - makový, tvarohový..... fotorecept

sisa - fotkasisa, 20. novembra 2012
Závin - makový, tvarohový..... (fotorecept)
Foto: sisa

Tento recept som našla v jednej kuchárskej knihe, ktorú som dostala ako svadobný dar a odvtedy tento závin pečiem pre svoju rodinu, známych, priateľov, Zobraziť celý popisTento recept som našla v jednej kuchárskej knihe, ktorú som dostala ako svadobný dar a odvtedy tento závin pečiem pre svoju rodinu, známych, priateľov, alebo len tak keď vonku prší a nedá robiť nič iné ako ležať pri telke. Ja miesto sledovania televízie relaxujem pri šporáku :D. Svadobný darček sa vydaril :-)

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
3 dcl
1 ks
1 - 1,5 dcl
1 lyžica
 štipka
Plnka:
150 g (mletý)
3 PL
1 PL
1/2 balíčka




Postup

  1. 1

    Z droždia, lyžičky kryštál. cukru a 2 dcl vlažného mlieka si urobíme kvások, ktorý vylejeme do preosiatej hladkej múky so štipkou soli.

    Závin - makový, tvarohový..... (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zamiešame a pomaličky vmiešavame olej a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Ja som nechala 1 hodinku. Koláče by sa potom nemali pri pečení prasknúť ak sú dobre vykysnuté.

    Závin - makový, tvarohový..... (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí cesto ešte trošku poprehadzujeme a rozdelíme si ho na dve rovnaké cestá. Aby sme mali na dva záviny. Prvé cesto vyvaľkáme a naplníme prvou plnkou - makovou, ktorú si pripravíme, mak zomelieme, pridáme 4 lyžice kryštálového cukru, 1 lyžicu práškového cukru, pol balíčku škorico.cukru a asi 4 - 5 lyžíc vriacej vody. Mak vydličkou mágame, až kým mak nebude takej konzistecie, ktorá se nesype.

    Závin - makový, tvarohový..... (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ten istý postup zopakujeme aj s druhým cestom, ale plnka je tvarohová - 1 tvaroh, 4 lyžice práškového cukru, citronová kôra a kto má rád môže dať aj vanilkový cukor a hrozienka. Sem už vodu nedávame, tvaroh je dosť mokrý :-)

    Závin - makový, tvarohový..... (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnky natrieme na rozvaľkané cestá, ohneme okraje aby nám plnky nevyliezali zo závinu, zvinieme a dáme na vymastený plech, potrieme roztopeným maslom, popicháme jemne vidličkou, necháme ešte podkysnúť na plechu a pečieme.

    Závin - makový, tvarohový..... (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    2. cesto - tvarohová plnka. Plnku robím aj kakaovú - 120 g kakaa zmiešam s 4 lyžicami kryštálového cukru a 1 lyžicami práškového, cesto potriem olejom, dám kakaovú plnku, znovu poprskám olejom a zaviniem. Orechová plnka - presne taká ako maková aj s vodou.

    Závin - makový, tvarohový..... (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení ešte teplé záviny potriem cukrovou vodou a prikrijem utierkou, aby pod ňou vychladli. Zabudla som koláčiky odfotiť už na tanieri, tak sa rýchlo zjedli že som nestihla :) Nezabudnite hotové posypať práškovým cukrom.

    Závin - makový, tvarohový..... (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

anina6
sú veľmi pekné tie záviny a neprasknuté. vyskúšam aj ja upiecť kysnuté z hladkej múky, ja pečiem väčšinou z polohrubej výberovej, a občas mi bokom prasknú. tak vyskúšam tvoj receptík.
jerica
@sisa krásna práca:-) mašlovanie robím aj ja , ostanú krásne lesklé :-)
danielas
Máš môj veľký obdiv @sisa. Pozerám- mladé dievča a takýto profesionál. Vidieť,že to máš "zmáknuté". Vždy som akosi mala rešpekt pred kysnutými závinami a zostal mi dodnes. Tvoj uložím a skúsim.
ilusa
@sisa ,si sikovna,prave som dopiekla makove zaviny podla teba a su perfektne.Prvy krat som robila z hladkej muky,ale som velmi spokojna.Dakujem,uz viem,ze ich budem robit casto.A pouzivas toto cesto aj na ine kysnute kolace?
sisa
@ilusa , teším sa, že sa ti závin podaril, z tohoto cesta som veru ešte neskúšala iný koláč, ale možno skúsim, ked bude čerešnová sezona, taký čerešnový s mrveničkou, dám potom vedieť ako to dopadlo :-)
1x ilusa
jjlukas
dnes som ho tu nasiel a aj urobil a je to krasa.konecne zenu prekvapim :D
spievanka
Cesto sa mi podarilo,teraz čakám, ako sa upečie. Bude určite výborný, lebo je robený s láskou. ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia