Parenica - variácie

emdy - fotkaemdy, 15. novembra 2012
Parenica - variácie
Foto: emdy

Prečo si doma nevyrobiť niečo úplne iné a ešte aj zdravé...

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

5 l
2 ml
2 ml
125 g
5 g
10 g
10 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si klasický hrudkový syr, ktprý necháme zrieť pri teplote 22 stupňov cca 2 dni. Priebežne ho utierame handričkou namoženou v osolenej vode.

  2. 2

    Z 5 l mlieka nám vyjde cca 700g hrudkového syru. Vyzretú hrudku rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú štvrťku nakrájame na 7 až 10 mm pláty /vtedy sa syr dobre rozpúšťa. V hrnci si zohrejeme vodu na 60-65 stupňov celzia. V sitku ponoríme nakrájaný syr a priebežne kontrolujeme konzistenciu. Syr začne časom mäkknúť a ťahať sa. Vytiahneme si zhruba 30 centimerovú niť /na zviazanie parenice/. Syrovú hmotu v rukách vypracujem do vláčnej konzistencie bez bubliniek. Roztiahneme na doske dlhý plát. Naplníme....podľa chuti.

  3. 3

    Plnenie: Zásadou je, každá náplň musí byť horúca /syr by vychladol a nešiel by už pekne zarolovať/ Odskúšané náplne: Rokfort : syr niva, soľ, orechy, cesnak Šmirkas: bryndza, paprika mletá, soľ, pažítla Oliva: Rozmixované olivy, olivový olej Pizza: pasírované paradajky, soľ, cukor, nové korenie, oregáno Dobrú chuť

Diskusia k receptu

ajsa20
tak toto urcite nebudem robit....ale ponuknut by som sa jednoznacne dala :D
klaura
Zaujímavý recept, aj keď trochu zložito napísaný ... napríklad ... 1. načo nám je chlorid vápenatý ... alebo je potrebný pri výrobe hrudkového syra? ... ja syr robím len z mlieka a sýridla ... 2. píšeš: vytiahneme si 30 cm niť a syrovú hmotu v rukách vypracujeme do vláčnej konzistencie ... to každú niť potom premiesime ? ďalšie už rozumiem ... asi :)))
klaura
aha ... znovu to čítam ... niť si vytiahneme na zviazanie všetkých pareničiek a miesime nakrájané kúsky mäkkého syra ... však ?
nonna
Jednoznačne ukladám do KK. Syry som robievala najmä kozie, rôzne ochutené, rôzne technológie, ale ťahaný som odvahu nemala. To je umenie a šikovnosť.
niniatko
@klaura chlorid vápenatý je potrebný pri výrobe akéhokoľvek syra, pretože, aby sa kazeín zrazil je treba vápnik, ktorý medzi jednotlivými molekulami kazeínu vytvorí mostík a tým nám vznikne syrenina, pokiaľ nemá mlieko dostatok rozpustného vápnika, tak sa syrenina buď nevytvorí alebo má zlú kvalitu
medulienka122
Emdy, vitaj na Vareche, ale na parenicu ma nenahovoríš...Už som robila kadejaké syry, ale na korbáčiky a parenicu nemám...:-)), sú tu iné šikulky, tie možno si aj dajú povedať:-)), takže: vitaj!
niniatko
@klaura záleží aj od mlieka a tam v tom vašom recepte ste písali, že keď ste robili z 10l mlieka, tak sa vám občas nezrazilo a museli ste to opakovať ešte raz a to bolo kvôli tomu nedostatku vápnika

inak, nie je tam toho chloridu málo? a syridla veľa? nás učili na 1 liter mlieka 2 ml chloridu, čiže do 5l mlieka ja dávam 10 ml chloridu a zase syridlo podľa jeho sily a to mi vychádza na 5l mlieka 1ml, no to záleží od druhu a od sily syridla
niniatko
a inak parenica je krásne vytiahnutá, mne sa taká ešte nikdy nepodarila :)
tetrisss
Syr si vyrabam aj ja, ale parenicu som nezvladla, ostalo mi take nieco sklovite a tuhe, ty ju mas ukazkovu, potichu zavidim...ale len v dobrom
klaura
@niniatko zas som o niečo múdrejšia ... :)))
a možno je chlorid obsiahnutý už v syridle ... je to možné ?
mariaklara
@Emdy , prosím ťa, kde kúpim ten chlorid, syridlo viem kde kúpim. Všetko syrové priam milujem a táto parenička je nádherná. Ukladám.
ejta
Prosím ťa @Emdy , tam na obrázku máš napísané že SMIRKAS, to je čo ?
ancicka
Ja robievam syr z kozieho mlieka.No ale neviem ,či by som takúto parenicu zvládla.Mňa to láka vyskúšať.Možnože sa odhodlám a dám vedieť,ako to dopadlo.kk
@niniatko ,ja som si syridlo a aj chlorid objednala s tejto stránky,čo si uviedla,ale do kozlieho mlieka chlorid nepridávam,syr sa mi krásne zrazí aj bez.Možno,že do kravského treba.
evanaaa
@ejta , odpovedám ti ja, snáď to nevadí - šmirkas je klasická bryndzová nátierka akú iste poznáš, aj je tam napísané zloženie ( bryndza, mletaá paprika, maslo, cibuľka alebo pažítka).
emdy
Šmirkas je bryndzová nátierka :
bryndza, paprika sladká, soľ, korenie /kto chce/ čerstvá pažítka
konzistencia sa dá upraviť smotanou /kto chce/




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia