Medové rezy s orechovou krustou

myalab - fotkamyalab, 8. januára 2013
Medové rezy s orechovou krustou
Foto: myalab

Tieto rezy su veľmi vďačné, pretože si pláty môžete pripraviť vopred aj dva - tri týždne. A svojim stravníkom sa s určitosťou zavďačíte. Chuť orechovo Zobraziť celý popisTieto rezy su veľmi vďačné, pretože si pláty môžete pripraviť vopred aj dva - tri týždne. A svojim stravníkom sa s určitosťou zavďačíte. Chuť orechovo - medovej krusty je neodolateľná v kombinácii s medovými plátmi a vanilkovým krémom...

30
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 165 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
220 g
70 - 90 g
3 PL
3 ČL
160 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 g
1 g
750 g
Plnka:
750 ml
250 g
125 g
60 g
80 g
1 ks
300 - 375 g
300 g
Orechová krusta:
60 g
20 g
90 g
150 g
350 - 400 g
alebo:
200 g
40 - 60 g




Postup

  1. 1

    Recept je na veľký plech. Všetky suroviny na cesto okrem hladkej múky len miešaním - šľahaním rozpustime nad parou a hneď teplé vlejeme do múky - vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Koreniny môžeme použiť podľa svojej chute. Z každej časti vyvaľkáme plát, ktorý upečieme na plechu, ktorý je vyložený s papierom na pečenie pri teplote 165 stupňov cca 10 minút.

  2. 2

    Múku, zlatý klas dobre rozšľaháme v asi 2 dl mlieka, robievam to ponorným mixerom, aby som sa vyhla hrudkám. Zvyšok mlieka s krupicovým cukrom dáme variť. Uvaríme hustý puding. Maslo, práškový cukor, vanilkovú dreň vyšľaháme na penu, postupne pridáme vychladnutý puding. Vanilkovú dreň získame tak, keď vanilkový struk rozkrojíme po dĺžke na polovicu a potom nožom zotrieme po dĺžke z oboch častí čiernu dreň. Nádherne vonia a chutí sladko. Vanilkovú dreň možno nahradiť pravým vanilkovým cukrom najlepšie doma pripraveného.

  3. 3

    Krupicový aj vanilkový cukor jemne skaramelizujeme, pridáme med, maslo nakoniec posekané orechy. Vylejeme na jeden ešte neupečený plát a dáme na 10 minút zapiecť. Robila som to aj tak, že plát som mala upečený a naň som navrstvila orechovú masu a dala na 10 minút zapiecť.

  4. 4

    Na prvý plát natrieme polovicu plnky. Na plnku položíme druhý plát a natrieme džem, na ňu položíme tretí plát a druhú časť plnky a prikryjeme posledným plátom so zapečenou vychladnutou orechovou krustou. Vrch krusty môžeme ešte ozdobiť čokoládou.

    Medové rezy s orechovou krustou - obrázok 4
  5. 5

    V prípade, že nerobíme orechovú krustu posledný plát potrieme roztopenou čokoládou, prípadne si odložíme trochu krému potrieme aj vrchný plát ešte posypeme opraženými posekanými prípadne pomletými orechami a nastrúhanou čokoládou.

Diskusia k receptu

helca103
Tento recept veľmi dobre poznám, robím ho na Veľkú noc a je naozaj fantastický. Foto aj koláčik sa Ti vydaril aj v reze je nádherný.
1x myalab
rajnica
nežartuj
škorica, badián, fenikel, klinčeky , aníz, zázvor, temer 500 g cukru,
a ani gram maku alebo vegety?
bambuch
Myalab tak mala som možnosť tieto vianoce ochutnať presne tento koláčik a priznám sa,že nie som moc na sladké...ale tento ma DOSTAL !!!Ďík za recept-ukladám do KK.
1x myalab
bambuch
a ešte niečo pred pár dňami som tento recept hľadala ...ešte raz Ďakujem !!!
1x myalab
martamm
Myalab, nadherny kolac, ale poriadna kaloricka bomba. napriek tomu ulozim a niekedy upeciem, neda sa odolat :)
1x myalab
douglas
Nadherna zapecena orechova krusta! Az na ten zlaty klas, ktory nemam a nahradzat vanilkovym pudingom- to nie je to prave orechove :).
1x myalab
myalab
vsetkym Vam @helca , @pn , @bambuch , @izabella99 , @mataliptak , @martamm , @dauglas , @darina57 ,dakujem za mile komentare, je pravda, ze je to kaloricka bomba, ale stoji za hriech :) Kolacik je velmi vysoky, kedze priprava je dlhsia, tak nech ho je aspon vela :) Kazda navsteva nim bola nadsena a pytala recept, dokonca aj taka, co medove rezy nemaju v oblube :). Je rozdiel tie platy z obchodu a svoje. A este mala rada urcite pouzite med od vcelara. Tie z obchodu nic moc. Som rada, ze @bambuch som pomohla :) Prajem Vam nech sa vydaria a vela spokojnych konzumentov... @dauglas pokojne pouzi vanilkovy puding nic tym nepokazis - tiez je to kukuricny skrob jeden je ochuteny, druhy prifarbeny betakarotenom
joel
ja si myslim, že keď takyto kolač upečie taká 101 ročna sympaťačka tak to musi byť fantazia, ďakujem za recept vyskúšame
1x myalab
45678
Výborný koláčik, pripravovala som ho, ale mala som problém preniesť ten pláť s orechami, dosť sa mi polámal@myalab máš na to nejaký dobrý overený spôsob ako to prenášať?
1x myalab
myalab
@45678 , to ma mrzi, ze sa ti plat polamal. Nemam s tym problem. Robila si podla tohto receptu? Plat robim na papieri a potom ho prenesiem len tahom za papier alebo ho jednoducho zosmyknem aj s papierom a necham vychladnúť na rovnej doske. Po vychladnuti je uz tvrdy, zmakne az ked ho prenesieme na plnku. Alebo ho jednoducho nechaj vychladnut priamo na plechu. Ja si platy robievam dopredu a potom ten jeden dokoncim orechovou krustou, dam zapiect, necham vychladnut az potom prenasam na poslednu vrstvu kremu, nikdy sa mi nepolamal. Pokojne sa pytaj. Neviem, nevidela som ako si pracovala, iba sa domnievam.
hany2
no koláčik vyzerá úžasne, ale ja sa chcem opýtať, že keď pečieš platy aj dva týždne skôr, upečieš už aj ten s orechovou krustou?
1x myalab
isabel2
Na Vianoce som robila Marlenku,bola super,je to niečo podobné,ten džem som tam nemala,nabudúce spravím podľa Tvojho receptu.Orechy som dala na vrch skaramelizované.
1x myalab
myalab
@hany2 , ano upeciem vsetky naraz a krustu robim v den plnenia, zapeciem, nic sa tym nepokazi, mozes dat po chvili len vrchny ohrev alebo gril - len sleduj, aby gril nebol prilis :) necham vychladnut a prikryjem druhy krem platom s krustou - hotovo. Mozes este ozdobit cokoladou napriklad do tvaru ciar vacsich stvorcov, ale nie je to vobec potrebne :)
@isabel2 , orechy sa touto pripravou tiez skaramelizuju
@margaretka28 , @joel , @elasticka vdaka aj Vam za mile komentiky
mariaklara
Poznám, je fakt výborný, vlani som ho robila, bola som prekvapená, keď mi ho suseda pred Vianocami dala na papieri opísať, vraj marlenka, vravím jej, veď toto ja už poznám, to sú medové s orieškami, ale ona si tvrdila svoje, nuž tak som ju nechala v tom. Krásna sa Ti vydaril.
1x myalab
janger
@myalab , ked uz zakusok, tak nech je sladky, no nie? Taketo nieco som este nerobila. Ale iste stoji za to. Su v nom same dobre veci a aj vyzera dobre.
1x myalab
myalab
platy zmaknu rychlo. Niekolko hodin, najlepsie na druhy den :) Urcite to ovplyvnuje aj to ako su pri peceni vysusene. Ja ich peciem kratko.
marika21
Sú dobré na druhý deň, ale ešte lepšie tretí, štvrtý, ak vydržia, nezjedia sa skôr.
1x myalab




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia