Rahat Lokum fotorecept

micho - fotkamicho, 14. októbra 2012
Rahat Lokum (fotorecept)
Foto: micho

zdroj web

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 ml
500 g
100 g
2 PL na vymastenie plechu
Na obalenie:
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    1/2 litra vody (ja som použil limetkový džús) a 1/2 kg cukru privedieme k varu a varíme cca 40 min.

    Rahat Lokum (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kukuričný škrob rozmiešame v 250 ml vody (džúsu) a prilejeme do vriaceho cukrového rozvaru, privedieme k varu a uvaríme hustú kašu, ktorú vylejeme do olejom vymastenej formy a necháme vychladnúť.

    Rahat Lokum (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladený lokum dáme zatuhnúť na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Vychladený posypeme zmesou práškového cukru a kukuričného škrobu a vyklopíme z formy na pocukrovanú podložku. Lokum nakrájame na kocky a každú obalíme v zmesi cukru a škrobu, uložíme na podnos a necháme oschnúť.

    Rahat Lokum (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

micho
Lokum som pripravoval prvý raz. Na nete som našiel viacero receptov z ktorých som poskladal tento univerzálny. Boli tam recepty s rôznymi prísadami ako citrónová,pomarančová šťava,ružový olej,orechy. Pripravovali sa z vody. Ja som zvolil limetkový džús, aby bol lokum osviežujúci. Niekde používali len škrob, niekde aj želatinu. Recepty sa taktiež líšili v postupe prípravy. Ja som zvolil postup pri ktorom sa cukrový rozvar varí cca 40 min., no myslím že stačí aj doba,kým sa cukor celkom nerozpustí a radšej tých 40 min. variť kašu, nakoľko lokum nebol taký tuhý ako si ho pamätám z detstva. Bol to prvý pokus, nabudúce vyskúšam z pomarančového džúsu a budem ho variť dlhšie. Samozrejme pridám recept, prípadne tento upravím.
tothka
Nezostáva mi nič iné, len tento recept vyskúšať a pevne verím, že som našla recept na "gumové" cukríky z detstva, keď som na ne chodila do cukroviniek vždy cestou zo školy.
ankha
ja to poznam pod nazvom ratluk zo srbska no najviac mi chuti orechovy nikdy som ho neskusala urobit doma vzdy iba doniesla zo srbska no urcite raz vyskusam aj domaci
afataga
vobec si neviem predstavit tu chut ani konzistenciu, mozno by mi to chutilo, mozno nie, ale co ma miatne, ze jest surovy skrob, to som fakt este nepocula, zaujimave
rulik
nedávno to tu niekto hľadal, to budú tie gumené rôsolovité cukríky z detstva
tatranocka
@afataga ,typickým príkladom jedenia surového škrobu sú BB-guľky,ktoré sú tu zastúpené aspoň dvadsiatimi receptami.Len raz som čítala,že sa nad tým pozastavila jedna varecháčka a nikto na to nereagoval.
jerica
teším sa na ten druhý recept, moje zbožňovanééé "cucu".
palokuchki
Ja to poznam ako turkish delight. Moj syn to ma velmi rad. Hlavne tie s ruzovou vodou. Recept si ukladam.
elena
No tak toto vyskúšam, lebo rahat som mala rada - taký "kupenský". Ale teraz ho málo vidieť v obchode. Alebo nechodím do tých správnych.
sovka62
Naozaj ti ďakujem za recept. Mňa pokúšal už dávno, aj som skúšala, len tak od oka, tiež s džúsom, so škrobom a aj so želatínou. Veľmi sa m nedarilo, bol to akési riedke, príliš mäkké, aj keď tvar kocky si to držalo. Tak som to vzdala, že skúsim niekedy neskôr. Tak teraz skúsim podľa teba, dúfam, že sa vydaria, bude to "pohádka mládí".
micho
@sovka62 držím palce nech sa ti podarí. Ja chcem ešte skúsiť z pomarančového džúsu, a ako som napísal pod receptom treba to dlhšie variť, aby tá kaša bola naozaj hustá, a aby po zatuhnutí bol lokum pevný. @palokuchki turkish delight je jeden z názvov.
evanaaa
nedávno ich mali v Lídli v rámci gréckeho týždňa, aj som na ne chcela upozorniť, lebo práve predtým bolo o nich debata. Ja si ich najviac pamätám tiež z detstva, boli viacfarebné, uložené v krabičke. Vtedy som zároveň zvykla kupovať aj pravú chalvu, len som nevedela, čo to je a bola v tvare tehly, ako pečeňový syr, len sa z nej ukrajovalo.
micho
@jerica druhý pokus vyšiel ešte horšie ako ten prvý...už to vyzeralo super, ale podľa iného receptu som tam ešte pridal želatinu a to som nemal. Ale tak do tretice všetko dobré a verím že na tretí krát to už bude to pravé orechové :-)
jerica
@micho stále sa učíme , hlavne na vlastných chybách , chyby druhých tak nebolia, ale nie je koniec , ešte za ďaľší pokus to stojí za to:-) určite sa raz dostaví úspech , ja ti to prajem :-)
maajkaa
ja ked som to robila, nemala som po ruke dzus tak som to nahradila citronkou a vodou. vysledok bol prekvapujuco dobry. Ďakujem ! :-)
elena
No, ja som to asi málo varila, lebo som to mala riedke a mokré. Odpadla mi aj chuť ďalej experimentovať.
dorisa
..myslim,ze tieto cukriky su vzdy k dostaniu vtedy, ked su grecke dni v Lidl,tam si ich kupujem:)...tak, teraz si ich idem doma pripravit podla tvojho receptu, dakujem
vanilka111
ja som sa s tým veru v detstve nestretla a to moja mama robila v potravinách. jedla som to až ako dospelá,keď to moja polovička doniesla z Turecka,ale ma to nejako nenadchlo. v Tunisku toho mali plné obchody,všakovaké varianty :-)
rulik
včera som ho robil podľa tohto receptu,použil som 100% pomarančový džus a konečný efekt bol sklamaním,varil som 40 min ale zakryté, asi som mal nechať odkryté a zredukovať lebo teraz mi to je stále nejaké vodnaté,vôbec to nechce zaschnúť a púšťa vodu alebo som mal ešte dlhšie variť kašu na väčšiu hustotu,ale už to skoro nešlo miešať,zajtra skúsim ešte raz pre vnúčika,to čo mám doma mu nemôžem dať
honestka
@rulik : mozno ti pomozu videa z YT, je ich tam niekolko. Inac su tieto cukriky zname pod menom; "Turkish delight"




alebo mickrowave:



ilusa
jej,toto som ako dieta kupovala,len nazov som nikdy nevedela,volali sme to gumove kocky.10 dkg stalo 0.90 Kcs.Potom to nejako zmizlo ,ale teraz to urcite vyskusam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia