Dulový džem s vanilkou a anízom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 30. septembra 2012

Každý rok robievami tento džem..má prekrásnu farbu a výbornú chuť..tento rok som pridala do neho aj aníz , klinčeky a vanilku..

90 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1,4 kg
800 ml
1 kl
1 kl
4 ks




Postup

  1. 1

    Obrali sme v sobotu časť dulí..

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dule som poriadne umyla..z celkového množstva som spracovala na džem iba 2 kg...ostatné budú na kompót a ešte aj cukrovinky budem neskôr robiť..

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    prekrojila na 4 časti a poriadne očistila..

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ošúpala z kože..

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájala na malé kocky a odvážila presne 2 kg.

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    odmerala som 800ml vody a do nej som vysypala 1,4 kg cukru a uvarila som v hrnci sirup..

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hneď ako som ich pokrájala na kocky, vytlačila som šťavu zo 4 ks. citrónov rozmiešala vo 2 dl vody a poliala som pokrájané kocky, aby veľmi nezhnedli...do horúceho sirupu som pridala dule aj s vodou, v ktorej bola šťava z citrónov...hne´d som pridala aj 2 sáčky vanilkového cukru, 1 kl.anízu a 1 kl.klinčekov, ktoré som pred tým pomlela..

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    varila som na silnom plameni pol hodinu a počas varenia sa šťava odparovala...nemiešala som...až po pol hodine, keď začal džem hustnúť , potom som ho ho stále miešala, aby neprihorel.. približne 1 hodinu som ho varila a takto krásne zhustol..

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    naplnila som ho do pripravených umytých pohárov...na 10 min. otočila hore dnom a potom vrátila zpäť...hotový džem...z tejto dávky mi vyšlo 10 pohárikov..6 kusov 3,5 dl a 4 poháriky 2,5 dl. a prajem vám dobrú chuť..

    Dulový džem s vanilkou a anízom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

modrykamen
Robím podobne, akurát som ešte neskúšal s anízom. Ja pridávam drvené klinčeky,vanílkový a škoricový cukor.
marianna76
Šikovná, to som nevedela, že sa dajú dule takto použiť. Krásne. Krásne si nám to pofotila. Dík
margaretka28
Dulový džem som nikdy nejedla, iba kompot a ten bol vynikajúci.Ked som bývala ešte u rodičov, tak susedia mali na dvore dulu a vždy sa nám z nej ušlo a m ama zopár poukladala len tak na skriňu, krásne to voňalo.Susedia už nežijú a ani dula už nie a od vtedy som ich ani nikde nevidela,ale vdaka Tebe som si aspoň zaspomínala.:-)
soncya
@izabella020 , vrátila si ma do detstva. Dodnes si pamätám, ako si babka ukladala dule na skrine aby "došli". Celý dom prekrásne voňal tak, ako je to možné len u dulí. Ja som dospela, a zo západného Slovenska som sa vydala na východ. Tu na Spiši dule veľmi nepoznajú. Ďakujem za nostalgickú spomienku. :)
1x vini55
isabel1
Ja ich zaváram,skúsim aj džem,som z Michaloviec je to východ a u nás je ich dosť,voláme ich byžalmi čiže dule.Už sa teším na džem a dakujem .
izabella929
@isabel1 , aj u nás ich tak voláme ,,birsalma,,,tiež žijem na hranici s Maďarskom...tu je mnoho slov pomaďarčených...ale aj tak je to výborné ovocie,ktoré sa dá využiť v našej kucjhyni..dík za veľmi milý komentár.-))
izabella929
@soncya , potešila si ma...)máš prekrásne spomienky na domov a to je tak úžasné.-))dík za veľmi milý komentár.-)
izabella929
@margaretka28 , a zvlášť ten aníz...krásne prevoňal aj džem, ale aj kompót, ktorý som teraz pridala...výborné ovocie.-) dík za komentár.-)
izabella929
@marianna76 ,strašne sa mi páči farba džemu, je prekrásna slniečková...))ň a chuť, no čo ti budem...paráááda.-)dík za milý komentár.-)
irenaw
prvá dávka hotová, druhá bude aj s tvojím korením :-)
izabella929
@irenaw , ak budeš mlieť tieto koreninky do džemu, poriadne ich pomel nas múčku, ja som ich trošku zanedbala a teda sa to nerozpadlo v džeme..mne to ale nevadí, lebo viem, že tie čierne bodky sú klinčeky...ďakujem pekne za milý komentár.-)
irenaw
izka, tak som koreniny rozmixovala na starom kávovom mlynčeku a presypala cez sitko. všetko ok, džem je výborný, ďakujem za tip. práve varím tretiu dávku a zas trochu inak ;-)
aana
my sme tento rok tiež prvýkrát robili dulový džem, ale náš vyzerá ako detská výživa.. aj má farbu žltkastú... z čoho je ten tvoj takýto červenkastý?? :O
izabella929
@aana ,možno som mala iný druh dulí....ja som včera otvorila prvý pohár na raňajky, no je to skvelá pochúťka veru.-))dík za komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia