Výborné jablkové rezy bez mlieka a vajec

katkaszaboova - fotkakatkaszaboova, 16. septembra 2012

Originálny recept som našla tu na Vareche.sk pod názvom jablkové rezy, natoľko sa mi zapáčil, že som ho prispôsobila našej bezmliečnej a bezvaječnej diéte Zobraziť celý popisOriginálny recept som našla tu na Vareche.sk pod názvom jablkové rezy, natoľko sa mi zapáčil, že som ho prispôsobila našej bezmliečnej a bezvaječnej diéte a vznikol luxusný zákusok, na ktorom si pochutnal aj môj alergický synček :-)

1 plech
porcia
60 minút
príprava
15+20 minút
na 180-190 °C

Suroviny

400 g
hociaký
piškótový plát:
150 g
1 bal.
6 PL
3 PL
250 ml
250 g
1 bal.
štipka
2 KL
jablková plnka:
1 kg
8 PL
1 bal.
čokoládový puding:
2 bal.
6 PL
1 bal.
900 ml.
9 PL




Postup

  1. 1

    Z množstva ingrediencií sa môže zdať tento recept zložitý, ale nie je to tak. Iba spája viac dobrôt do jedného a preto je aj príprava trošku (ale iba trošku :-) náročnejšia na čas. V prvom rade necháme rozmraziť 1 balenie lístkového cesta. Potom upečieme piškótový plát nasledovne: do misky si dáme cukor, vanilkový cukor a olej, elektrickým šľahačom vyšľaháme, po chvíľke pridáme ocot a vodu, tiež premiešame, ale pozor, voda z misky špliecha, tak si ju zvyknem zakrytť. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou a sódou bikarbónou. Vyšľaháme poriadne, v miske sóda bikarbóna reaguje s tekutinou a tak vznikajú bublinky, čo urobí naše "falošné piškótové cesto" jemným, skoro takým ľahkým ako je normálne piškótové cesto :-) Cesto rozotrieme na plech vymastený a múkou vysypaný a upečieme na 180 C za 15 min. Len na okraj, odkedy sme prešli na túto diétu, som vyskúšala viac receptov na piškótové cesto bez mlieka a vajec, ale zatiaľ sa mi najviac osvedčil práve tento. Cesto je jemné s dierkovanou štruktúrou, dá sa krájať aj vodorovne a potom plniť, hodí sa ako základ do zákuskov alebo do tort, proste je parádne!!!

  2. 2

    Jablkovú plnku si urobíme z očistených (alebo aj neošúpaných, ako komu vyhovuje) a nastrúhaných jabĺk, ktoré zasypeme cukrami, premiešame a necháme chvíľku odstáť. Potom scedíme šťavu, ktorú odložíme a potom ňou (nie celým množstvom) pokvapkáme plnku pri vrstvení zákusku.

  3. 3

    Ako ďalší krok uvaríme hustý puding takto: vo vode premiešame ovsený prášok, pridáme cukor a pudingový prášok, miešame kým zmiznú hrudky a dáme variť. Mám takú skúsenosť, že puding hustne pomalšie ako z kravského mlieka, tak to nevzdávajte a varte dlhšie. Puding necháme vychladnúť.

  4. 4

    A ideme do finále: lístkové cesto rozdelíme na 2 časti, obe rozvaľkáme na veľkosť plechu. Jedno cesto položíme na plech (v ktorom sme piekli aj piškótové cesto, ktoré sme z neho predtým vybrali :-), potrieme asi 3 PL lekváru, ja som použila višňový, položíme naň piškótový plát, navrstvíme jablkovú plnku, ktorú ak sa nám zdá suchá, môžeme pokvapkať pár lyžicami scedenej šťavy, aby na piškóta trošku napila. Potom rozotrieme vychladnutý čokolodový puding na jablká a celé zakryjeme druhým lístkovým plátom. Popicháme vidličkou a v rozohriatej rúre upečieme na 190 C za 20-25 min. Po vychladnutí môžeme koláč ozdobiť čokoládovou polevou, alebo posypať práškovým cukrom, ja som tak neurobila a zákusok aj takto každého očaril a veľmi chutil. Dobrú chuť!

  5. 5

    Ešte tip na záver: zákusok je najlepšie upiecť deň pred podávaním, a po vychladnutí odložiť do chladničky, chute sa spoja bude pekne tuhý a bude sa ľahko krájať :-)

Diskusia k receptu

danila
zaujalo ma to piškótové cesto, vyskúšam určite.V tomto zaujímavom koláčiku, ak som to dobre pochopila, sa ale vlastne pečie 2x?
tothka
Zaujímavo prispôsobený recept. Originál som vyskúšala, je výborný a tento tvoj skúsim pri najbližšej príležitosti tiež. Bude Miškovi na meniny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia