Parené buchty - osvedčené

terreza - fotkaterreza, 13. septembra 2012

Viem, že dobré gazdinky robia parené buchty "od oka", ale ja mám tento recept vyskúšaný, našla som ho v jednej starej-prastarej kuchárskej knižke. :)

120 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
400 ml vlažné
50 g roztopené
50
1/2 kocky
2 KL
2 ks
štipka
  s cukrom na posypanie
 rozpustené na poliatie




Postup

  1. 1

    Cesto miesim v domácej pekárni, takže nerobím kvások. Do pekárne pridávam suroviny najskôr tekuté a potom sypké. Kto mená pekárničku - tak urobíme kvások z časti vlažného mlieka, droždia, kryš.cukru a na vrch posypeme polohr. múkou.

  2. 2

    Kým sa kvások urobí, tak preosejeme múku a pr. cukor, pridáme zbytok mlieka, roztopené maslo, žĺtky a štipku soli. Pridáme hotový kvások a vypracujeme hladké cesto. Treba do neho zapracovať veľa vzduchu. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Ja nechávam tak 45 - 60min.

  3. 3

    Po vykystnutí cestu spracúvam na pomúčenej doske. Vždy po častiach. Cesto vyvaľkám na hrúbku cca 1 - 1,5cm a krájam na štvorčeky, do ktorých balím lekvár, čučoriedky, nutelu, sladký tvaroh...podľa toho na čo máme chuť. Hovové buchty nechávam este 15min. podkysnúť. Potom parím 10 min. Zo skúsenosti odporúčam nepariť buchty na úplne silnej pare, lebo po vytiahnutí "splasnú" chutia síce dobre, ale na oko sú nie moc pekné. Po uparení zľahúčka potieram olejom. Mňam, mňam :)

Diskusia k receptu

matata1
Ďakujem za receptík, už som si ho uložila, nakoľko neviem robiť kysnuté cestá "od oka".
viedra
@Terreza dakujem za receptik do DP pekarne neviem sa s nou za 2 roky spriatelit a kvasnice rormrvič normalne na muku? dakujem
terreza
áno, kvasnice dám na vrch a zasypem ich kr. cukrom...
viedra
@Terreza dakujem troška oneskorene ale predsa ak maš ešte recept na DP velmi by som bola rada ako by som sa s tebou spojila FB?alebo mail?
slunicko131
Ahoj...môžem sa spýtať do cesta idú len žltky ako si napísala alebo celé vajcia..Určite ich vyskúšam lebo ja ked robím vždy mi tak splasnú a ty tu píšeš,že sa majú pariť na najsilnejšej pare tak uvidím vyskúšam tvoju radu..
betka11
@slunicko prečítaj ešte raz nepariť na velmi silnej pare xixi,vajce môžeš dať aj jedno celé, ja nechám 4min.variť na silno a potom prepnem na slabšie a splasnuté môžu byť aj s nekvalitnej múky alebo "prekysnuté" cesto