GOMASIO-sezamová soľ fotorecept

sneica - fotkasneica, 9. septembra 2012
GOMASIO-sezamová soľ (fotorecept)
Foto: sneica

čítala som o tomto korení o jeho účinkoch na organizmus...

20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

:alebo
:alebo




Postup

  1. 1

    pomer semien k soli 14:1...semena opražime nasucho na panvici...

    GOMASIO-sezamová soľ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    asi takto po opražení.

    GOMASIO-sezamová soľ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme 1 diel soli...použila som morsku.

    GOMASIO-sezamová soľ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    drvime v mažiari ...nechame trocha semien v celku..asi 20%...skladujeme v chladničke...

    GOMASIO-sezamová soľ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ja používam do polievok a šalátov a vlastne všade kde si len spomeniem...vonia a chuti skvelé...

Diskusia k receptu

zirafninka1
aj ja gomasio pouzivam vsase kde si len spomeniem :) mam spravene aj ľanove a z tekvicovych semienok.
kucharka100
Sezam je veľmi chutný...opražený a ozaj sa hodí do viacerých jedál....používa sa aj na posýpku slaných žemlí, tyčiniek, pagáčikov...dobrý nápad tiež, ako ho použiť.
frezia68
Čítala som o tom,ale vraj v chladničke sa uchováva najviac jeden týždeň,potom žltne a neviem,či sa znehodnocuje?
marikafil
Ja mám opražený sezam v chladničke rozhodne viac ako týždeň a nežltne...ale toto s tou soľou sa mi páči, bude to super ako posýpka na žemličky. takže urobím vyskúšam! vďaka za recept:-)
sneica
vsetkym dakujem za nahliadnutie....@zirafninka1 neviem ake mnozstvo robievas ale hadam nie nejaky extrem ,tak si myslim ze by si spozorovala nejaku zmenu...ja som to tak citala tak to tak aj skladujem,v nadobe s uzaverom...stiham skonzumovat...:)
marikafil
Vyskúšané, a už som robila aj druhú dávku:-) Prvý raz to síce bolo skvelé, ale mám len taký malý mažiarik a zdalo sa mi to príliš prácne, a asi som nemala dosť trpezlivosti, lebo tá soľ sa celkom nespojila so sezamom. Ale - niekde na webe som čítala, že sa to dá aj pomlieť na makovom mlynčeku - tak som urobila z 10 polievkových lyžíc sezamu a dvoch čajových lyžičiek soli, opražila a nechala manžela, aby si pocvičil svaly s mlynčekom. No a toto len je niečo! Inak, keďže mám takú "šikovnú" kuchynskú linku, že sa na ňu tie staré mlynčeky nedajú pripevniť, makový mlynček (a aj strojček na rezance) používame na stole v "mojej" izbe - musím síce odpratať počítač, no ale nevadí. Celá izba voňala - držte sa - oškvarkami! Takže teraz si to sypem všade, kam mi len napadne, dnes na večeru napríklad na šalát zo surovej zeleniny so zvyškom "tatárskej omáčky" vyrobenej z tofunézy...
sneica
ano citala som ze vegetariani ak pomelu na mlinceku na mak maju skvarkovu natierku...super ....ja pouzivam vsade kede sa len da pretoze mi gomasio strasne chuti...:)
tiginko
@marikafill sezamové, alebo aj iné semená "nežltnú" - myslí sa tým z češtiny "nežluknou" = tuky v nich neoxidujú, aspoň nie tak rýchlo, pokiaľ nie sú rozdrvené. Akonáhle sa semená rozomelú/rozdrvia, tak v nich obsiahnutý olej pomerne rýchlo oxiduje, znehodnocuje sa a skôr škodí, ako pomáha. Najrýchlejšie oxidujú ľanové semienka. Mám Gomasio kúpené v DM (sezamovo-ľanové, s pridaním riasy Nori), avšak začínam pochybovať o jeho účinku, keď som si naštudovala princíp a prípravu Gomasia. Buď nie je rozdrvené a potom nemá také účinky, alebo je, a potom je skôr škodlivé ako naopak. Musím ho dôkladnejšie preštudovať a radšej si ho budem vyrábať asi sama. Som rada za návod @sneica
irenaw
pekné, teraz už žiadny problém spraviť si vždy čerstvé :-)
viktor48
Nikde som nenašiel, ani v knihe Michia Kushiho, či ten pomer sezamové semienko ku soli od 10:1 po 16:1 je objemový, alebo váhový . Podľa mojich skúseností, ak je to objemový pomer, gomasio je príliš slané, ja používam váhový pomer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia