Živánska

marienka44 - fotkamarienka44, 9. augusta 2012

Dávnejšie sa mi pošťastilo kúpiť v Kauflande bravčovú panenku. Šupla som ju do mrazničky a teraz mi padla vhod pripraviť ju pred zajtrajšou cestou Zobraziť celý popisDávnejšie sa mi pošťastilo kúpiť v Kauflande bravčovú panenku. Šupla som ju do mrazničky a teraz mi padla vhod pripraviť ju pred zajtrajšou cestou za dcérou.

60-120 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Panenku som po rozmrazení nakrájala na menšie kúsky a mierne jemne naklepala. Panenka sa na koncoch zužuje a aby boli kúsky mäsa približne rovnaké, konce som len nakrojila na 0,5 cm a až za tým zárezom 0,5 cm ďalej som odkrojila. Teda sa plocha zdvojnásobila a vznikol malý rezník. V strede panenky už krájame obyčajne, lebo priemer je už väčší. Mäsko som poliala oliolejom, posolila a pokorenila. Cellú masu mäska so pomasirovala rukami a odložila prikryté do chladu do druhého dňa. Solím hrubozrnnou morskou soľou v keramickom mlynčeku. Soľ som kúpila v Nemecku.

    Živánska - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň som si zastrúhala na jednom konci špajgle a pripravila som si ostatné suroviny: ošúpané zemiaky, očistenú a nakrajanú cibuľu na kolečká, udenú slaninku domácu na plátky asi 2x2 cm. Každý si môže spraviť veľkost komponentov primerane podľa seba. Surové zemiaky tiež nakrájame na kolieska asi 0,5-1 cm široké.

  3. 3

    Striedavo napichujeme na špajgle v tomto poradí : krumpel, slanina, mäso, cibuľa. Toto poradie je typické pre pravú živánsku v pergamenovom papieri robenú vo voľnej prírode. Nič viac, nič menej. Ja si to potichu hovorím, aby som sa nepomýlila. Je to ako riekanka. :-) Začínam s plátkom zemiaka, ktorý je prvý odrezaný a má polguľovitý tvar.

    Živánska - obrázok 3
  4. 4

    Takto som pokračovala po takmer celej dĺžke špajgle, podľa dĺžky pekáčika, kde mienime živánsku piecť. Urobila som 4 takéto valčeky živánskej. 2 z nich boli pre vnúčatá, ktoré necestujú so mnou. Valčeky zabalíme na tesno do dvojitého alobalu vymasteného olejom. Ja som použila slnečnicový olej. Konce alobalu zatočime. Pred zabalením ešte raz všetko posypem biovegetou, lepšie povedané sypkým bujónom v bio kvalite /kúpila som v DM predajni/. Toto však nie je povinné. Osolíme ešte raz, lebo zemiaky neboli na zaciatku osolené. Posypeme mletou rascou a červenou paprikou pre farbu, pokvapkáme olejom. Do každého valčeka som asi v strede zastrčila po 1 bobkovom liste kvôli vôni.

    Živánska - obrázok 4
  5. 5

    Jednotlivé zabalené valčeky uložíme do pekáčika vystlaného pečiacim paierom /ľahšie čistenie pri umývaní riadu/, podlejeme trochou vody. Dáme piecť do predohriatej rúry. Pečieme asi hodinu pri 180 °C. Keď zacítime príjemnú vôňu v kuchyni vypneme rúru a je hotovo! Podávame na tanieri so zemiakovým pyré alebo s ryžou alebo len tak s chlebíkom a uhorkovým šalátom. Kto chce, môže každý balíček pred koncom pečenia natrhnúť a dopiecť do ružova. Ja som tak nerobila, lebo živánsku budeme jesť až zajtra v Mníchove. :-) Preto neprikladám foto finálneho produktu. :-)

    Živánska - obrázok 5
  6. 6

    P.S. Mám kúpené nerezové "špajgle", 6 ks sada, ale nemohla som ich teraz použiť. Jedlo budeme zohievať v mikrovlnke.

Diskusia k receptu

kuchticka
@marienka , velmi pekny recept, iba ja som si zivansku pecienku predstaovala celkom inak. Tento recept poznam pod nazvom raznici. Recept mas pekne spracovany a popisany skutocne podrobne ; vdaka. Tak stastnu cestu a nech vsetkym chuti. Do Mnichova jazdi autobus. Raz sme cestovali z Ostravy do Mnichova a cesta netrvala dlho.
medulienka122
V Mníchove vám to všetkým určite bude chutiť, šťastnú cestu,., neviem si predstaviť, ako to zvládneš s tým bicyklom ako "zavadzadlo"/aj zavazadlo/
viceroy
@kuchticka živánska sa robí aj na ražni, ako ražniči, zabalená do alobalu nad ohňom - okrem iných spôsobov, ako sú balíčky v pahrebe a pod.
milanko778
-živánsku robím podobne, na antikorových ihliciach.Niekedy aj v Jenskom skle , alebo v alobalových miskách, tak , že vrstvím suroviny ako pri Francúzkych zemiakoch.Naviac pri všetkých spôsoboch dávam aj domácu klobásu.Den vopred si tiež nachystám maso a slaninu do misky ,zalejem olejom a pridám koreniny a prelisovaný cesnak. Nepochybujem ,že vám bude chutiť ....
boxik
Toto nie je živánsky ,to je klasické ražniči ,živánska je čosi iné.
salinka
Mne je jedno, ako sa to nazve, chutilo by mi to tak ci tak:-)
marienka44
Dakujem za komentare, podla tohto navodu sme robili zivansku min.aj pred 50 rokmi. :-0 Vtedy alobal neexistoval, balilo sa do pergamenoveho papiera a tocilo sa to nad ohnom v prirode.
frezia
Ja raznici poukladam na pekac,prikryjem alobalom,upeciem a je vynikajuce.
medulienka122
Marienka44, už si späť z dovolenky, a nič nepíšeš, ako im chutilo, čo si odniesla okoštovať:-)))
marienka44
@Medulienka122 , domov som sa vratila po 10 dnoch. Vsetko bolo OK, pite jablcne som ja nemala ani jeden kusok, vsetko zjedla dcera, plne 2 skatule.musela som v nedelu este aj varit nove-pecene kur. stehna, ryza a catni z manga /doniesla som z domu/. Spanielskej priatelke mojej dcery velmi chutilo, pozvali sme ju na nedelny obed. Absolvovala som aj vylet do Partnachklammu /roklina pri Garmisch-Partenkirchene/. Cestovali sme povodne vlakom, buso, zase vlakom s umyslom vyviest sa lanovkou na Zugspitz /najvyssi vrch v Nemecku/. Na listky stalo v rade vela turistov, tak sme zmenili trasu. Isli sme pesi asi 10 km, lanovka by bola pasivna turistika. Nebanujem, ja som nevedela, ze nieco take uzasne existuje na zemeguli. Mame vela fotiek a 2 videa odtial. Krasna priroda... Vylet sme mali 15.8.,kedy je v Nemcku sviatok, nepracuje sa tam.
medulienka122
to musíš byť v dobre kondícii, keď si zvládla takú túru, ale aspoň máš krásne spomienky, na ktoré môžeš spomínať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia