Slivkový lekvár z tlakového hrnca fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. augusta 2012
Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept)
Foto: pusta

Dostala som od rodiny nádherné slivky a našla som na nete recept, ktorý ma zaujal. Postup je veľmi jednoduchý, ale netradičný a výsledok vynikajúci. Zobraziť celý popisDostala som od rodiny nádherné slivky a našla som na nete recept, ktorý ma zaujal. Postup je veľmi jednoduchý, ale netradičný a výsledok vynikajúci. Lekvár je krásne hustý, hladký a chuťovo výborný, preto som sa rozhodla podeliť sa s Vami o tento recept. Myslím, že aj v budúcnosti ho budem robiť takto. Ak máte antikorový tlakový hrniec so sendwichovým dnom, skúste tento recept!

1 dávka
porcia
10 minút
príprava
90 minút
na 80 °C

Suroviny

1000 g
200 g
malé množstvo na podliatie




Postup

  1. 1

    Zdravé a nepoškodené slivky som umyla, odstopkovala, odkôstkovala a pokrájala som ich na 1/4-tiny. Rozpis som uviedla na 1 kg sliviek. Ak budete variť lekvár z väčšej dávky, varte po malých množstvách - asi 2 kg naraz.

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené slivky som dala do antikórového tlakového hrnca.

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podliala som ich malým množstvom studenej vody.

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tlakový hrniec som uzavrela a postavila som ho na sporák na stredný plameň, počkala som kým prvýkrát zasyčí, vypla som plameň a vypustila som ventil - zasyčalo asi po 5-tich minútach.

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď hrniec treocha vychladol, odstránila som pokrievku. Teraz môžete ešte teplú zmes premlieť cez pasírovací mlynček alebo pretrieť cez sito. Ja som nemlela ani nepretrela cez sito, ale som celé premixovala do hladka ponorným mixérom.

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Neľakajte sa, že je to riedke, lebo aj slivky pustili vodu, preto jej treba pred varením v tlakovom hrnci pridať len malé množstvo.

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K rozmixovanej zmesi som pridala kryštálový cukor a za stáleho miešania som varila zmes pomalým varom,...

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...kým nezhustla do požadovanej konzistencie, čo poznať podľa toho, že pri miešaní sa za vareškou tvorí cestička, mne sa urobila asi za 1 a pol hodiny. Ešte horúci lekvár som plnila do suchých, čistých a nahriatych pohárov, zaviečkovala som ich a po vychladnutí som lekvár odložilila do dobre vetranej a chladnej špajze. Nesterilizovala som, ani som lekvár nedávala do suchého dunstu.

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Je to netradičný, ale veľmi jednoduchý a praktický postup zavárania. Lekvár je hustý, tmavý a hladký,výbornej chuti, bez akýchkoľvek umelín, či konzervantov čisto na prírodnej báze. Na fotografii je na porovnanie svetlejší slivkový lekvár robený klasickým spôsobom z minulého roka s malými kúskami sliviek /0,7 litrový pohár/ a dnešný - ten tmavší /plnila som do 350 ml-vých pohárov/.

    Slivkový lekvár z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marianne69
aj toto je vyborny sposob,skusim,par flasticiek...z 2kg.. a ani ho netreba tak velmi dlho varit..
michsamant
jooj skoda ze nebol tento recept pred mesiacom, odkladam si recept do buducej mangovej sezony. super
babkamt
Recept je už v kk.Tento rok sa nechystám variť slivkový lekvár. Mám ešte z minulého roku. Ale na budúci rok ho využijem.
tothka
Vyzerá to na výborný recept. Minulý rok som robila v rúre na plechu s použitím octu, ale moc nám nechutí, takže tento rok to možno vyskúšam podľa teba ak zase dostanem slivky. Skutočne zaujímavý receptík.
pacik
Slivky nám na jar pomrzli, ale urobím z kupovaných :-D
pusta
dakujem za milé komentáre. som rada, že sa vám recept páči.
zdezda
ukladám, práve ideme na slivky, vyskúšam :-)
pachola
roky overený a používaný recept,5 kg sliviek odkôstkovaných ,polovicu zomeliem na mäsovom mlynčeku, pol nechám tak, pridám kilo cukru a deci octu, premiešam a nechám stáť 24 hodín,potom varím
cica2
tlakový hrniec nemám, ale recept sa mi páči :-)
pusta
@cica2 , tlakový hrniec používam zriedka, ale tento recept ma zaujal, páčil sa mi a spravila som. myslím, že ho budem používať častejšie, lebo sa osvedčil.
meny
Zaujímavý ,ale aj tak 1,5 hod je dosť nie? Už ho dávam do KK, Vyskúšam.
obor123
Pusta , si zlatá , že si sa podelila s praktickým receptom ,ale ak máš na krku 30 kg sliviek na lekvár , už len kotol to pomôže




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia