Kvašáky

vanden - fotkavanden, 9. augusta 2012
Kvašáky
Foto: vanden

Kvašáky sú len chutne spracované uhorky.

10
porcií
5 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
10 ks
1 list




Postup

  1. 1

    Dobre umyté a očistené uhorky si nakrájame na štvrtiny, ale tak, aby bol rozkrojený len prostridok.

    Kvašáky - obrázok 1
  2. 2

    Dáme ich do pohára objemu 4L, ak nemáme, môžeme aj menší. Pridáme krajec chleba, viničový list (list révy vinnej), kôpor a zalejeme slaným nasýteným roztokom po vrch poslednej uhorky. Vrch zakryjeme viečkom, alebo pečiacim papierom a zaistíme napr. gumičkou.

  3. 3

    Prvé 2 hodiny môžeme dať pohár na slnko a potom ho premiestniť do izbovej teploty. Necháme kvasiť asi 3-4 dni, dokiaľ nebudú uhorky nažltnuté.

  4. 4

    Po 3-4 dňoch uhorky vyberieme. Na vrchu môže byť pleseň, tú dáme preč. Vrchné uhorky môžeme vyhodiť. Takéto uhorky môžeme jesť k rôznym jedlám, alebo samé. Dobrú chuť.

    Kvašáky - obrázok 4

Diskusia k receptu

milad
Mňam,kyslé máme radi. Nikdy som nerobila, občas ochutnala- príležitostne. Kdesi som čítala, že namiesto chleba je možné použiť surový zemiak. Čo je na tom pravdy? A ešte sa chcem opýtať, či sa tej plesni nedá nejako predísť. Predsa len je to pleseň...
používateľ nemá avatar
gom
gom
čo je to nasýtený slaný roztok?
milad
Môžem ti odpovedať i ja, gom? Nasýtený roztok je taký roztok, v ktorom sa rozpustná látka za daných podmienok už ďalej nerozpúšťa.
rulik
pre milad: chemická definícia je správna, ale až taká koncentrácia sa tam asi neočakáva, vieš koľko soli by to bolo na 4 L?!
milad
rulik...veď práve, ja viem, že je to len definícia. To by bolo asi pár kíl soli. A viem si predstaviť aj húževnaté gazdinky, ktoré by to zahrievali, len aby sa to rýchlejšie a viac rozpustilo...xixi. Naozaj sa tu v recepte asi myslelo silný slaný roztok a chýba číselný údaj o množstve soli. Či? Ja nie som chemik -(((
nadia56
kasaky su dobre a osviezujuce, robievam ich v lete velmi casto podla rokmi osvedceneho receptu mojej babicky , rozhodne by vsak nemali mat na povrchu plesen a ani by nemali byt vrchne uhorky makke, ja davam chlieb, najradsej patky na spodok aj na vrch pohara, zalievam iba prevarenym-trosku vychladnutym slanym roztokom v pomere 1 liter vody a 3 deka soli, chlieb musi byt uplne namoceny v slanom roztoku, potom sa nechyta plesen, pohar nechavam vonku na rannom slniecku-ale nesmu byt expremne teploty lebo by sa uvarili, niekto obaluje pohar do hlinikovej folie, aby uhorky nestratili peknu zelenu farbu-to ja nerobim:-)
mariaklara
Priznám sa, že hneď by som si dala, neviem, či mi vystane robiť ich, lebo máme slabú úrodu jak uhoriek, tak paradajok, nakoľko u nás skoro vôbec nepršalo. Ak ich robím, tak presne ako @nadia56.
lianka
Ako prevencia proti tej pliesni je dobre pridať kúsky chrenu. Ja dávam soľ podľa toho v koľkom pohári zaváram a to na 4 litrový pohár 8 dkg soli, na 5 litrový 10 dkg, t.j. na 1 liter 2 dkg. Soľ nasypem na uhorky a zalejem vlažnou vodou. Uplne stačí, sú výborné. Keď sú vykvasené dám ich do menšej plastovej nádoby do chladničky, vydržia chutné do zjedenia.
astheart
Plíseň se tam skoro vždycky objeví. Ale musí být bílá (jako na kysaném zelí). Pokud má jinou barvu, něco je špatně a je to na vyhození. Nejen ta plíseň, ale všechno. Plíseň totiž prorůstá celou lahví.
vanden
Ten nasýtený roztok má byť tak že na 1L vody 2dkg soli. Na 4L pohár 8dkg. Ak proti plesni dáte do pohára chren, má to potom zlú chuť, alebo nie takú kvašákovú. Určite sa neotrávite, veď aj na syre máte pleseň. :DDD
marta5
Spravili sme tie uhorky,pliesen sa neobjavila vdaka návodu na Vareche,recept je podobný,no na moje prekvapenie to treba zaťažiť čistým kamenom,davno boli v nakladači drievka,dali na vrch do flaše,aby uhorky aj chleb nevyplávali na vrch fľaše,tym vznikala ta pliesen aj u mna ked som o tom nevedela minule roky.Teraz boli super -senzačne.
nadia56
@vanden , nie je plesen ako plesen na potravinach, ak mas cas, popozeraj, google ti urcite vysvetli ten rozdiel
marijanka712
je to manželová špecialita tento krát to robil bez chlebu a tiež to vykyslo a bez pliesni a sa mi to vidí lepšie ako s tým chlebom...vraj na chleba sa ťažko robí a prečo s ním plytvať????




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia