Sterilizovaný slivkový kompót

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 6. augusta 2012
20 minút
na 80 °C

Suroviny

300-400 g




Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme, prepolíme, zbavíme kôstok a naukladáme do pohárov. Zalejeme ich horúcim prevareným nálevom a sterilizujeme 20 min. / 80 st.

Diskusia k receptu

orchidea
robievam keď máme slivky, pridávam aj klinček, máš ich peknučké...
izabella929
aj ja prideávam klinčeky a veľmi fajnú chuť dajú aj hrozienka zo pár kúskov.-) inak krásny kompotik.-)
cuckasiska
krasne, robim takisto, min tyzden som urobila 21 poharov, tak snad vydrzime do buduceho roka.....
cica2
dneska sme sa dohodli, máš ich krásne a pozerám že si dávala polovičky, tak skúsim aj tak :-)....len ja dávam už vychladený sirup, nevadí to?
hviezdickaz
@cica2- vsimla som si ako sme sa dnes pekne zhodli :)) .Ja vzdy vsetko zalievam horucim nalevom a davam rovno do pary, ale myslim, ze ani vychladeny sirup tomu neprekaza. Vdaka za komentare :)))
marienka44
@Hviezdickaz , mas ho pekny. Kolko poharov si spravila naraz? My dnes zavarame vinohradnicke broskyne 15 velkych poharov. Uz chladnu obratene hore dnom na linke. Potom ich ostitkujem a ulozim do spajze.
Rozhodne treba zalievat kompoty s vychladnutym nalevom! Vzduch pocas pomaleho zohrievania sa vypudi z pohara a nastane vakuum. Ked zalejes teplym resp. horucim, skracujes ddobu ohrevu a tym aj dobu na vypudenie vuduch. bubliniek. Moze sa kompot po case pokazit. Odporuca sa pri sterilizacii pomaly ophrev a nasledne okamzite ochladenie. To docielime tym, ze pohare vyberieme po uplynuti casu strilizacie /ta zavisi od druhu ovocia, jeho zrelosti ap./ hned von a este pomozeme im otocenim hore dnom. Lahsie vzduch unikne.
Aj ja sterilizujem skoro vsetko 20 min. pri 80°C, ako Ty. :-)
hviezdickaz
@marienka44 , 12 poharov som mala :-) Ta rada ohladom vychladnuteho nalevu sa mi velmi paci,aspon zase viem nieco nove.Inak aj ja ked dozavaram,pohare hned vyberiem a otocim hore dnom a necham ich tak vychladnut do druheho dna. A este sa mi takto slivky nikdy nepokazili. ;-)
lumilka1
hviezdickaz,ja pridávam do pohára kúsok celej škorice :O)))
evanaaa
Mňa by zaujímalo, ako udržujete určitú teplotu, napr. ako v tomto prípade tých 80°C, ja mám síce teplomer, ale ak dosiahne tú teplotu, hneď znížim plameň, ale tá teplota ešte stúpa, proste, nedarí sa mi ju udržať na danej teplote , vytiahne to aj na 85-90°C. Prosím , poraďte.
evanaaa
Chcela som zavárať broskyne ale nemôžem natrafiť na také, ktoré sa dobre oddeľujú od kôstok, o nektarinkách ani nehovorím, dúfam, že aspoň na dobré slivky natrafím. Tiež do nich dávam hrebíček, ale skúsim aj tú škoricu.
hviezdickaz
@evanaaa- ja zavaram na plyne.Ked vidim,ze sa mi teplota blizi k tej,co potrebujem,znizim to zhruba na polovicu,a ak vyjde vyssie,tak znizim na minimum.Proste to musis nejako zregulovat :) A k tym broskyniam, ja ked som zavarala broskyne ( tento rok nie,lebo ich mame este dost ) , kupila som take najtvrdsie na zavaranie a nechala som ich postat tak zo 2 ,max.3 dni. A potom sa i kostky dobre oddelovali ... a tieto kompoty s klincekmi maju velmi dobru chut,so skoricou som to este neskusala. :)
szavla
To je recept pre také Vasilisy premúdre ako ste Vy. Ja chcem dnes zavárať Bystričky (prvý raz - bez manželky! ) Koľko sliviek ? ; koľko vody ??; koľko cukru na liter vody ; koľko nálevu na 5 kg sliviek ? A že vraj dobý a jednoduchý recept.
luss44
pre @szavla - na 3 kg sliviek uvariť nálev z 1,5 litra vody + 750 gr cukru, vychladnutým nálevom zaliať vykôstkované slivky v pohári, zavrieť viečkom a sterilizovať 25 min. pri 85 °C. Ak by sa nálev minul a slivky ešte ostali, tak sa v pohári popresýpajú 3 PL cukru a zalejú studenou vodou z vodovodu, zatvoria a sterilizujú.
szavla
Pre luss44 ; Ďakujem za upresnenie. 52 rokov čo som ženatý som sa len o slivky (a o ostatné ovocie, zeleninu a skleník
staral, oberal. Ostatok robila moja manželka,
moja mamička aj babka. Neviem ako. Naučím sa! Mám výbornú slivku
"Čačiansku lepoticu". Sladučká, mäsitá, tučnejšia ako Bystrička, po rozpolení kôstka vypadne. No nezavaríš ju ? Potom ma čakajú ringlóty a neskoré ríbezle a černice. Zase budem hľadať recepty.
lasagna1
Pre nás neskúsených by som rada :koľko vody,koľko sliviek?
motozuzika
@marienka44 (7.8.2012 13:48)

Ako môžete napísať, že bublinky nestihnú ujsť ak zalejete horúcim nálevom :-) Uhorky tak zaváram bežne, dokonca bez sterilizovania.
A nesúhlasím ani s tým okamžitým ochladením, práveže je lepšie, keď poháre chladnú pomaly, v podstate sa dovárajú, a hore dnom z toho dôvodu, aby sa do nich nedostal vzduch, lebo viečko je zaliate obsahom pohára, takže mu nepomôžeme uniknúť, ale zabránime vniknutiu :-)
mamec
@motozuzika (1.9.2021 08:59)
Ja síce v dnešnej dobe už nič nezávaram, ale rodičia mali obrovskú záhradu plnú ovocných stromov a kríkov. V podstate celé detstvo a mladosť som prázdniny trávila zaváraním kompótov a varením lekárov. Skutočne nikdy sme poháre neotáčali hore dnom a ani sme ich ničím neprikrývali, práve naopak. Po vytiahnutí z horúcej vody sme ich položili na plech a nechali vychladiť. O chvíľu bolo počuť, ako sa viečka vťahujú.
1x haji
haji
@mamec (1.9.2021 12:48)
My jsme poháre balili, ale nepravracali. Prevracali jsme iba poháry s marmeládou, zakrytou celofánom a zugumkované /ty se nikdy nebalily/. Jak ochladlo, po otočení na "nohy" bylo vidno "vcucnutý" celofán a dole většinou ostala mezera. Tak si to pamatuju.
mamec
@afataga (1.9.2021 13:16)
No veď to raz vyskúšaj :)
Samozrejme, že to bol lekvár a samozrejme z ovocia, nie sme kanibali.
2x haji a janger
mamec
@haji (1.9.2021 13:46)
Mám taký pocit, že to prevracanie pohárov je prežitok z čias, keď ešte neboli dnešné viečka. U nás sa neprevracali ani poháre s celofánom. Pamätám si ešte aj poháre so skleným viečkom, pod ktoré sa vkladalo také červené gumové tesnenie. Či sa tie museli otáčať už neviem.
1x haji
szavla
@marienka44 (7.8.2012 13:48)

Obyčajná školská fyzika z ľudovej školy ; ako môže uniknuť vzduch z prevrátenéhoí pohára ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia