Sterilizovaný jablkový kompót

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 6. augusta 2012
20 minút
na 85 °C

Suroviny

300-400 g




Postup

  1. 1

    Očistené a nakrájané jablká naukladáme do pohárov, do ktorých sme vložili plátok citróna a klinčeky. Jablká zalejeme horúcim prevareným nálevom a sterilizujeme 20 min./ 85 st. ( nálev z 1l vody a 300 g cukru vyjde do 4 ks 7 dl pohárov ) .

Diskusia k receptu

stacy77777
áno, jeden z najlepších kompótov. Ja som tento rok skúsila podľa Izabely929, aj s pomarančami, už som naň zvedavá a tiež som skúsila jablká-slivky spolu, má to krásnu farbu
cica2
tiež takto robievam, máš ich krásne :-)
jerica
jáj to je vynikajúce k pečenému kuraťu s plnkou , k tomu ryža a jablkový kompót, hlavne že je po ruke :-)
bibia1
dievčatá - mňa naučila moja maminka takto - naukladám ovocie do čistých pohárov (jabĺčka, marhule, čerešne, atď), zasypem 3 PL kryšt. cukru a 4-5 ks klinčekov a zalejem vodou. Potom poháre dobre uzavriem, poukladám na plech, podlejem vodou a dunstujem pri teplote 120 st. 10-15 min.
Ako presne viete, koľko toho nálevu si pripraviť dopredu? :)
hviezdickaz
@bibia1 ,nahodou to viem,a aj to hore uvadzam,ze z tohto nalevu vyjdu 4 7 dl pohare. No a ostatne je uz len zakladna matematika :-D ,vdaka za komentariky ;-)
marienka44
@Hviezdickaz ,mas ich pekne, biele. Len my nemame doma vlastne jablka, musela by som kupovat a neviem aku sortu.
Hore v texte si oprav: 4 ks 7dl pohare,nie 0,7 dl alebo 0,7 litra
:-)
lucylee
@hviezdickaz tento tok mame strasne vela jablk, tak som dostala chut na presne taketo zavarane jablcka. Skusala si niekedy pridat aj skoricu?
janulkaj30
takze prave som ich dorobila a vytiahla z pary :) tak sa tesim, mam ich presne take ako vy :) zajtra okostujem a ked budu super este spravim, lebo mame strasne vela jablk tento rok. Neskusala si nastruhat a tak sterilizovat ze cez zimu spravis strudlu? bojim sa ze to sa mi pokazi....
hviezdickaz
@janulkaj30 , so struhanymi zasterilizovanymi jablkami som nemala dobre skusenosti,kazili sa,takze od urcitej doby ich uz nerobim. Radsej uz takto,aby z toho nieco bolo :-)
angela19
janulkaj30,moja babka keď mala veľa jabĺk tak ich nastrúhala, napchala do fliaš a vysterilizovala, vôbec nič tam nepridávala a nekazili sa jej... tak vyskúšaj v zime je to praktické
likalu
aj ja zvyknem strúhať jablká a v zime sú veľmi dobré trebárs aj na pité.
Tieto sa mi ľúbia, tak idem zavárať, tento rok ich je neúrekom
ujopeto
Dobruo je to ozaj, ako naša stará mať robievali. Jooj a fajnovo je to použiť do čokoládovýho pudingu :-)
jjlukas
Dnes som zavaral podla tohoto receptu.Dcerka sa uz teraz tesi kedze ma jablka strasne rada :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia