Risotto s cuketou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 3. augusta 2012
Risotto s cuketou (fotorecept)
Foto: evusik

Keď som sama doma a mám chuť urobiť si niečo len tak na vidličku, urobím si risotto. Mám rada aj také naše slovenské rizoto Zobraziť celý popisKeď som sama doma a mám chuť urobiť si niečo len tak na vidličku, urobím si risotto. Mám rada aj také naše slovenské rizoto ako robila moja mama. Uvarená ryža sa zmiešala s poduseným mäsom a zeleninou.... Talianske risotto je ale hlavne o ryži, teda aspoň ja to tak vidím, dôležité je dodržať postup a potom si už len vybrať - buď sa prísne držať receptu alebo si do risotta dať to čo mi chutí... ja väčšinou volím ten druhý postup a vždy si pochutím :-)

5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    na prípravu risotta potrebujeme kvalitnú taliansku ryžu špeciálne určenú na risotto a tou je napr. ryža Arborio, ktorú u nás bežne dostať kúpiť v obchodných reťazcoch... parmazán - určite je najlepší ale nie každý má naň peniaze, dobré sú aj mnohé naše tvrdé syry, skúste syry Liptov, ja som bola doteraz vždy spokojná.... vývar - ja si mrazím vývar do zásoby, keď chcem ozaj dobré risotto použijem ten môj domáci, keď sa ponáhľam použijem kocku zeleninového bujónu - aj tak sa dá... no a ešte dobré vínko, ktoré použijeme na prípravu, pohárik si dáme počas prípravy a pohárik na záver :-)

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na olivovom oleji speníme na drobučko nakrájanú cibuľku, najlepšie šalotku a pridáme ryžu. Ryžu za žiadnych okolností neoplachujeme :-) no-no-no! nech vás to ani nenapadne, všetko to dobré by ste spláchli do umývadla :-(

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ryžu krátko orestujeme, prilejeme víno a za stáleho miešania necháme odpariť alkohol. Potom už len miešame a prilievame vývar, vždy po troche. Miešame pokiaľ si ryža vývar nevypije a zas dolejme... a sledujeme ako nám risotto krásne krémovatie :-)

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď je ryža skoro hotová pridáme cuketu a baby karotku, alebo akúkoľvek inú zeleninu, alebo tento bod celkom preskočíme a spravíme si risotto len so syrom :-) ešte podlejeme vývarom a necháme dôjsť pod pokrievkou, ale nezabudneme kontrolovať aby sa nám to neprichytilo. Na záver osolíme, okoreníme...

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypeme veľkou hrsťou nastrúhaného syra a hrudkou masla a zamiešame

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme bylinky

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a ja som si ešte na vrch dala dupľu syra :-)

    Risotto s cuketou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
nádhera.-))) tak toto robím určite zajtra.-))))milujem rizozo akékoľvek, ale toto ma oslovilo.-)
evusik
@cistinka máš pravdu, ja môžem takéto risotto jesť aj samotné len ryža a nastrúhaný syr a kúsok masla, ten to tak zjemní...
@margaretka28 ja som tiež cuketová, hlavne teraz keď ich mám plnú záhradu :-)
@izabella929 dúfam, že si pochutíš...
jerica
to je moja chuť , krásne foto profíka:-) pripomenutie,ked nevieš čo variť!!
2010
:) risotto ako sa patri , je skoda ze to na slovensku s dusenou zeleninou sa pletie s tymto a pritom slovenske je dobry pilaf .
evusik
@2010 to máš tak, od malička sme boli zvyknutí na ryžu so zeleninou a hovorili sme tomu rizoto... v pondelok mama uvarila hrniec ryže, mäso z nedeľnej polievky udusila na cibuľke, pridala varenú zeleninu, všetko zmiešala s ryžou a výdatný obed doplnený kyslou uhorkou bol na stole... zvyk je železná košeľa, dodnes tomuto jedlu hovoríme rizoto a ja osobne ho mám ohromne rada....
čo sa týka prípravy risotta už sa mi stalo, že mi povedali, že také rozvarené rizoto im nechutí, že som to ja pokazila a rozvarila ryžu, alebo že som ju neopláchla... skrátka niekto nepochopí, že správne risotto je práve takéto (aj keď toto moje nie je žiaden originál) a ja to neriešim, každý nech si je čo mu chutí :-)
irenaw
takéto máme najradšej aj my dve s dcérou. môj muž ho zje, vraj dobré, ale oveľa viac mu chutí slovenské. na tom vyrástol. tak u nás doma varíme na striedačku jedno aj druhé :-)
sjuz
perfekt, evusik:)
dnes si idem urobiť cukinové s hráškom...tak som pozerala inšipirácie:)
radox1
fantazia,len ja by som ho urobil trosicku viac tekutejsie.
evusik
@sjuz díky, dlho som ťa tu "nevidela"
@radox1 na varení je výborné to, že každý si spraví podľa svojej chuti, no nie? :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia