Kandizované čerešne jednodňové

eva53 - fotkaeva53, 29. júna 2012
Kandizované čerešne jednodňové
Foto: eva53

V našej rodine nejedávame čerešne, lebo nezrelé nie sú sladké a keď sú pekné červené a sladučké, už nie sú vegetariánske jedlo. Každý Zobraziť celý popisV našej rodine nejedávame čerešne, lebo nezrelé nie sú sladké a keď sú pekné červené a sladučké, už nie sú vegetariánske jedlo. Každý rok som ich presladzovala 10 dní ,tento rok som ale natrafila na zahraničnom blogu na recept,ktorý som trocha upravila, pridala som kyselinu citrónovú,lebo presladzované čerešne nemajú výraznú chuť. Zapáčil sa mi aj nízkou spotrebou cukru. Jednodňovými som ich nazvala,lebo sú hotové za jeden deň, ale nie je problém ich aj skonzumovať za jeden deň.

600 minút
príprava

Suroviny

5 kg zrelé
0,40 kg
1 PL
0,2 l




Postup

  1. 1

    v prvom rade si odkôstkujem čerešne takýmto praktickým prababičkovským odkôstkovačom z prvej repibliky

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 1
  2. 2

    neskôr si ušetrím prácu keď dám do nerezovej panvice sitko ,cez ktoré zachytávam šťavu z čerešní

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 2
  3. 3

    vykôstkované čerešničky opláchnem pod tečúcou vodou , aj zvnútra aby som ich zbavila prípadných návštevníkov zo živočíšnej ríše,podľa uváženia podozrivo vyzerajúce rozpolím a opláchnem dôkladnejšie. Vyplatilo sa!

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 3
  4. 4

    keď mám prichystané asi kilo čerešní,vlejem k zachytenej čerešňovej šťave 2 dcl vody,pridám 400 gr kryštálového cukru, 1 polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a privediem do varu

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 4
  5. 5

    kyselina citrónová prášková v 100 g balení - moja obľúbená značka

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 5
  6. 6

    do vriaceho cukrového roztoku pridám bezčervíkové čerešničky

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 6
  7. 7

    a pod pokrievkou na slabom plameni za občasného miešania varím 45 minút

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 7
  8. 8

    po uplynutí tejto doby ich nechám odkvapkať na site

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 8
  9. 9

    a takmer vychladnuté poukladám na sušiaci rošt,pekne sa lepia na prsty

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 9
  10. 10

    zvyšný cukrový roztok použijem na ďalšie kilo čerešní, ktoré som si odkôstkovala a zbavila nezvaných návštevníkov .Takisto ich varím na miernom ohni pod pokrievkou 45 minút a tento postup opakujem kým mi vystačia čerešne, t.j. ešte 4x

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 10
  11. 11

    z 5 kg čerešní mi vyšlo 8 sušiacich roštov,dostali peknú červenú farbu.Sušila som ich asi 6 hodín, celková príprava bola zhruba 4 hodiny, najviac času zabralo odkôstkovávanie a odčervíkovanie.Na obrázku je iba časť roštov,zvyšok už bol uskladnený v bruškách alebo v sklenenej dóze.

    Kandizované čerešne jednodňové - obrázok 11
  12. 12

    do zimy určite nevydržia, prvé dva rošty zmizli hneď večer. Keď nás chytí mlstná,alebo uvaríme dobrý čajík,nájdu svoje uplatnenie.Zvyšok sirupu som dala do fľaše a vyšlo mi asi deco hustého čerešňového sirupu. Už ho manžel vypil, takže fotka sa nekoná.

Diskusia k receptu

elekra
Veľmi sa mi páči Tvoja prvá veta.... Aj ja mám čerešne veľmi rada, ale nejedávam ich pre ich návštevníkov, ktorí ich považujú za svoje domovy. Presladené čerešne máš nádherné.
medulienka122
no teda, klobúk dolu, ja by som nemala na to "nervy":))ja "odčrevňujem" hneď pri odkôstkovaní, a tak idú do mrazáku. V zime, keď mám na nich čas a náladu, po troške ich spracúvam podľa potreby
vini55
Tak teraz si ma dostala- čerešne sme už spracovali a čo nie my, tak škorce, rovnako i višne. Ešte čakám na jednu mladú višničku, už sa jej zapalujú višničky do červena, skusim. Ďakujem za recept.
radulienka
Výborný recept, málo cukru, myslím, že sa dajú sušiť i v trúbe alebo na slnku, z kôstok sa dá ešte urobiť likér tak, že sa dajú na pár týždňov vyluhovať, možno ich aj potĺcť a potom sparviť silný sirup a spojiť s výluhom. Nič nevyjde na mizinu...
izabella929
nádhera, normálne si viem chuť toho skvelého ovocia predstaviť.-))) paráááda.)
eva53
no,možno budúci rok skúsim aj likér,kôstky sú už v kontajneri a vývar už tiež nie je
sharona
Výborný recept, prišiel mi vhod. Čo sa týka tých červíkov stačí dať čerešne do lavóra s vodou a oni začnú pekne sami vyliezať von. Potom vodu zlejem, ešte raz zopakujem, ak by sa náhodou nejaký červíček zabudol.
ckatka
s tou vodou na moje srdcovky je to malo, skusali sme aj octovu, ale aj tak cerviky povyliezaju tak do pol tela - a potom skapu, a z kazdej ceresne trci pol cervika :D :D tak tiez robim podobne, ze vykostkujem a az tak namocim do octovej vody
karja
Sikovne slovenky sa nezataja. Ja len mozem poradit, ze tieto mozete po vysuseni tiez zaliat cokoladov a mate cokoladove bonbony. Pochutnajte si. Ja rozne ovocie takto robim ako darcek mojim Australskym priatelom k sviatkom a nic viac ich nevie potesit ako takto domacky urobene poklady.
mijaita
Cerviky neresim, tresne musim koupit ale maji jeste nadherne, velike, i kdyz drahe skoro jako pozlacene. Presto koupim, ale porad mi, chtela bych je uchovat do Vanoc na darek, do sklenice myslis staci?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia